Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anulkaa. Domek świetnie się prezentuje, kiedyś myślałam o tym projekcie, stąd sentyment.

Ale ja mam pytanie o Twoje ogrodzenie, czy są to jakieś gotowe elementy, czy było wykonywane wedlug weszego pomysłu.

Bardzo mi się podoba i świetny sposób na ukrycie się od sąsiadów.

Pozdrawiam. Anka

• 2 weeks później...

Witam

Jesteśmy z żoną blisko podjęcia decyzji o realizacji tego projektu. Troszkę sie jeszcze wahamy nad projektem NATALIA ze strony http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/index.php.

Jeżeli wybierzemy Retro , a raczej Tak :-)

To chcemy dokonać następującej zmiany, mianowicie zamienić miejscami pom. gos. z łazienką.

Wtedy w obecnej łazience chcemy zrobić kotłownie na piec gazowy i pralnie, wejście do tego pomieszczenie byłoby przez garaż, a to obecne byłoby zamurowane, również wejście do garażu byłoby z wiatrołapu a nie z holu. Rozważamy ew likwidacje śpiżarni kosztem powiększenie przyszłej łazienki ale to raczej decyzja na później.

Mam pytanie o ile można podnieść ścianę kolankową by nie ucierpiał wygląd tego domku? i co zyskaliście ją podnosząc? o ile większe pomieszczenia ich funkcjonalność itd.

Kolejne pytanie/ prośba czy ktoś wybudował ten dom w Częstochowie czy okolicach i byłby na tyle uprzejmy by nam pokazał swój domek ?

Jeżeli chodzi o formalności to jestem na etapie oczekiwania na warunki zabudowy (masakra czeka się na to 2-3 miesięcy)

pozdrawiam

Hejka Magik

My podniesliśmy ściankę kolankową wydłużając krokwie i domek nadal wygląda super. Dłuższe okapy sprawiły, że taras jest przytulniejszy. Pokoje na górze sa super duże, nie wiem jakie byłyby bez podnoszenia ścianki :) ale obecne sa dla nas extra. Robimy na górze 3 pokoje. Największym plusem dla mnie jest to, że dzieki podniesieniu ścianki zyskałam pralnio-suszarnie której bardzo mi brakowało w projekcie. A mianowicie wykorzystalismy przestrzeń nad garażem (garaż mamy wydłużony o 2 metry)- podnosząc ściankę nie wyrównywaliśmy stropu nad garażem ze stropem nad resztą domu (strop nad garażem jest niżej niż wszędzie). Bedę mieć dwa schodki z łazienki do dość sporego pomieszczenia. Początkowo mieliśmy oddzielić od siebie te dwa pomieszczenia, ale raczej tego nie zrobimy- dodalismy tam okno i szkoda nam tracić światło, które dociera równiez do łazienki.

Ja z podniesienia ścianki kolankowej jestem mega zadowolona, ale pamietaj, że jest to dodatkowy koszt. U nas około 15-17 tys (dodatkowe 3 okna, materiał, murarze wzieli 3 dnówki wiecej, musieliśmy dokonać zmian bo mamy to "załatwione" legalnie więc trzebabylo zapłacic architetowi za zmiany, dachu wyszło 320 metrów więc koszt dachówki i dekarze... ) No i później większe pomieszczenia do wykończenia

Ściankę podnieśliśmy o 41 cm

pozdrawiam

Dzięki Iwona za odpowiedź.

Prawde mówiąc to przeczytałem już szczegółowo prawie cały wątek i właśnie ze względu na koszty raczej zostawie tak jak jest czyli bez podnoszenia ściany kolankowej. Jak ktoś słusznie zauważył robienie tego zabiegu po to by zrobić sobie nad garażem suszarnie ( a jak tak chciałem zrobić :-) ) mija się z celem bo taniej wyjdzie sobie kupić suszarnie do ubrań (urządzenie). A stryszek sobie zrobię z wejściem od garażu.

Jedyne co zrobię to właśnie zamienię miejscami na parterze łazienkę z pom. gosp. Chyba ze jeszcze do uzyskania warunków zabudowy zrodzi się jakiś nowy pomysł :-)

pozdrawiam

ps. Czy może mi ktoś podać metraż pomieszczeń na górze "po podłodze" pytam o projekty gdzie nic nie zostało zmienione.

Edytowane przez Magik Cz-wa

Magik, U mnie jest projekt niemalże oryginalny. Nie podnosiłam ścianek ale zrobiłam na całym poddaszu "ścianki kolankowe" z płyt na wysokość ok 90cm, za którymi pochowałam wszystko i wyszły mi dwa na prawde duże pokoje, większy ma 35m2 po podłodze, mały pokój 25m2, hall 10m2 i łazienka 10m2. Metraż pokoi oczywiście z garderobami:) Jeżeli ktoś nie planuje robić dodatkowego 3 pokoju to podnoszenie ścianki jest zbyteczne. Pokoje z oknami 78x140 są super doświetlone i na prawde duże. Pozdrawiam

Podniesienie wpływa istotnie na powiększenie metrażu uzytkowego na górze (pomieszczenie nad garażem to bonus). Oczywiście wiąże się to z dodatkowymi kosztami. Mimo wszystko uważam, że warto to zrobić (3 pokoje na górze, przestronny holl) chociażby ze względu na wzrost wartości nieruchomości (metrazu użytkowego). Mam ścianki G-K o 40 cm od ścianki kolankowej - w przestrzeni pomiędzy nimi są ułożone kanały wentylacyjne. Skos zaczyna się od 1,2 m, po podłodze na górze jest 96,1 m2.

Na etapie planowania można wszystko :)

PS. Dom Retro jest naprawdę spory - niestety widać to "boleśnie" na etapie wykańczania.

To co mówisz rubik jest bardzo racjonalne, ale muszę mierzyć zamiary na siły a nie odwrotnie, więc raczej zostawię jak jest.

PS. Dom Retro jest naprawdę spory - niestety widać to "boleśnie" na etapie wykańczania.

i tu kolejny argument :-)

Mam pytanie trochę z innej beczki czy ktoś z was korzysta z ogrzewania na LPG? Jeżeli tak to proszę o jakąś ciekawą opinie bo przewiduje to źródło ciepła, zwłaszcza ze ponoć na kilka lat ma być tam podciągnięty gaz ziemny.

Witam wszystkich

Dzisiaj ruszyłem z budową. Humus ściągnięty częsciowo, jutro od samego rana dokończenie i przyjazd geodety do wyznaczenia ław fundamentowych. Sam nie wierzę, że się już zaczęło. Wykonawca gwarantuje iż w przeciągu 3 miesiecy domek będzie ukończony (stan surowy otwarty). Mam ten komfort, że wykonawca zapewnia wszystkie materiały. Koszt całości z oknami dachowymi 160tys z małym haczykiem, buduję z porothermu, dach ceramiczny. Jak większość budujących ten domek kotłownię przenoszę do garażu( wydłużam garaż o 2m), pomieszczenie po oryginalnej kotłowni likwiduję i tym samym powiekszam kuchnię. Co do poddasza - podnoszę ściankę kolankową o 24cm.

Witam wszystkich :)

Nas stan surowy otwarty wyniesie +/- 110 tyś.

Oczywiście zaraz pojawią się komentarze, że to niemożliwe, że jakość wykonania jest na pewno słaba itp... :)

Tak ogólnikowo:

etap do ścian (przygotowanie terenu, fundamenty, chudziak, ściany nośne i działowe, gotowe kominy, robocizna) - ok 40tyś,

strop terriva i beton z gruchy- ok 12tys

dach wyniesie ok 50tyś (robocizna, dachówka Nelskamp, więźba, okna Fakro)

Wszystko tak naprawdę zależy od tego jakim sposobem się budujesz i gdzie (każdy o tym wie).

Piszę to tylko po to, by osoby mające ograniczony budżet nie rezygnowały z tego projektu tylko dlatego, że niektórych SSO wyniósł ok 200tyś. Zamówisz sobie firmę i nie tkniesz palcem, to wiadomo że tyle Cię to wyniesie; będziesz liczył każdą złotówkę, zaangażujesz się w budowę wyniesie Cię zdecydowanie mniej.

Kiedy czytałam to forum po zakupie projektu i przed rozpoczęciem budowy byłam co najmniej przestraszona (kosztami), teraz wiem że damy radę :)

Dodam jeszcze, że mamy wymagającego kierownika budowy i do tego etapu nie mógł doczepić się do niczego.

Także wszystkim początkującym Retrowiczom i tym bardziej zaawansowanym życzę powodzenia i optymizmu przy całej budowie :)

Trzymam kciuki ;)

Powodzenie zben66! Ja zaczynałem 26 wrześnie ubiegłego roku - obecnie już jestem na finiszu - choć ciągle pozostaje sporo do zrobienia :)

Kontrola kosztów oczywiście jest niezbędna. W razie potrzeby wykańczanie zawsze można podzielić na etapy - dużo też zależy od przyjętego standardu wykończenia. Dla mnie najfajniejszy był poczatkowy etap budowy, kiedy to z każdym przyjazdem na budowe było widać jak dom nabiera kształtów (przed gwiazdką miałem ukończony SSO).

Pozdrawiam wszystkich planujących budowę, budujących i wybudowanych!