aples 08.07.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Witam. Rozpoczęlismy budowę Retro... Dzis mi nie chce sie pisać ale jutro cos napisze. Piwnica juz wybudowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 19.07.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Anulkaa. Domek świetnie się prezentuje, kiedyś myślałam o tym projekcie, stąd sentyment.Ale ja mam pytanie o Twoje ogrodzenie, czy są to jakieś gotowe elementy, czy było wykonywane wedlug weszego pomysłu. Bardzo mi się podoba i świetny sposób na ukrycie się od sąsiadów.Pozdrawiam. Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 20.07.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Dzięki z odpowiedź A jeszcze jestem ciekawa tego ogrodzenia z tyłu domu. Z czego jest wykonane i w jaki sposób. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 25.07.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 http://plewka.com.pl/rozne/sc1_resize.jpghttp://plewka.com.pl/rozne/sc2_resize.jpghttp://plewka.com.pl/rozne/sc3_resize.jpghttp://plewka.com.pl/rozne/sc4_resize.jpghttp://plewka.com.pl/rozne/sc5_resize.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomekC 26.07.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Mam pytanie - w jaki sposób zabezpieczyliście murek przy tarasie, z tego co wiem to blachy po łuku nikt nie dognie zeby "opierzyć", płytka=fugi którymi moze przesiakac, .....jak to rozwiązaliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karina75 27.07.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Dołączam się do pytania Romka C. U mnie fachowcy od elewacji stwierdzili, że jednak ma być blacha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 30.07.2010 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Tak wyglada projekt łazienki - narazie polozone są płytki więc nie ma co pokazywac. A odnośnie salonu to nie ma tam gresu, natomiast będzie deska podłogowa. http://plewka.com.pl/rozne/6a.jpghttp://plewka.com.pl/rozne/3a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benji70 01.08.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 WItamPowiedzcie drodzy retrobudowlańcy gdzie macie umieszczoną wyczystkę od komina kominkowego, bo nasz BOB wybudował go w holu pod schodami i jakoś mi tak dziwnie wygląda!!! PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomekC 02.08.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Być może komuś sie spodoba nasz pomysł - zamiast 2óch okien dachowych jedno szerokie (134 cm) - oszczędności na kołnierzu można przeznaczyć na zakup wyższego modelu okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 11.08.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam Jesteśmy z żoną blisko podjęcia decyzji o realizacji tego projektu. Troszkę sie jeszcze wahamy nad projektem NATALIA ze strony http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/index.php. Jeżeli wybierzemy Retro , a raczej Tak To chcemy dokonać następującej zmiany, mianowicie zamienić miejscami pom. gos. z łazienką. Wtedy w obecnej łazience chcemy zrobić kotłownie na piec gazowy i pralnie, wejście do tego pomieszczenie byłoby przez garaż, a to obecne byłoby zamurowane, również wejście do garażu byłoby z wiatrołapu a nie z holu. Rozważamy ew likwidacje śpiżarni kosztem powiększenie przyszłej łazienki ale to raczej decyzja na później. Mam pytanie o ile można podnieść ścianę kolankową by nie ucierpiał wygląd tego domku? i co zyskaliście ją podnosząc? o ile większe pomieszczenia ich funkcjonalność itd. Kolejne pytanie/ prośba czy ktoś wybudował ten dom w Częstochowie czy okolicach i byłby na tyle uprzejmy by nam pokazał swój domek ? Jeżeli chodzi o formalności to jestem na etapie oczekiwania na warunki zabudowy (masakra czeka się na to 2-3 miesięcy) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona80 11.08.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Hejka Magik My podniesliśmy ściankę kolankową wydłużając krokwie i domek nadal wygląda super. Dłuższe okapy sprawiły, że taras jest przytulniejszy. Pokoje na górze sa super duże, nie wiem jakie byłyby bez podnoszenia ścianki ale obecne sa dla nas extra. Robimy na górze 3 pokoje. Największym plusem dla mnie jest to, że dzieki podniesieniu ścianki zyskałam pralnio-suszarnie której bardzo mi brakowało w projekcie. A mianowicie wykorzystalismy przestrzeń nad garażem (garaż mamy wydłużony o 2 metry)- podnosząc ściankę nie wyrównywaliśmy stropu nad garażem ze stropem nad resztą domu (strop nad garażem jest niżej niż wszędzie). Bedę mieć dwa schodki z łazienki do dość sporego pomieszczenia. Początkowo mieliśmy oddzielić od siebie te dwa pomieszczenia, ale raczej tego nie zrobimy- dodalismy tam okno i szkoda nam tracić światło, które dociera równiez do łazienki. Ja z podniesienia ścianki kolankowej jestem mega zadowolona, ale pamietaj, że jest to dodatkowy koszt. U nas około 15-17 tys (dodatkowe 3 okna, materiał, murarze wzieli 3 dnówki wiecej, musieliśmy dokonać zmian bo mamy to "załatwione" legalnie więc trzebabylo zapłacic architetowi za zmiany, dachu wyszło 320 metrów więc koszt dachówki i dekarze... ) No i później większe pomieszczenia do wykończenia Ściankę podnieśliśmy o 41 cm pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 11.08.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) Dzięki Iwona za odpowiedź. Prawde mówiąc to przeczytałem już szczegółowo prawie cały wątek i właśnie ze względu na koszty raczej zostawie tak jak jest czyli bez podnoszenia ściany kolankowej. Jak ktoś słusznie zauważył robienie tego zabiegu po to by zrobić sobie nad garażem suszarnie ( a jak tak chciałem zrobić ) mija się z celem bo taniej wyjdzie sobie kupić suszarnie do ubrań (urządzenie). A stryszek sobie zrobię z wejściem od garażu. Jedyne co zrobię to właśnie zamienię miejscami na parterze łazienkę z pom. gosp. Chyba ze jeszcze do uzyskania warunków zabudowy zrodzi się jakiś nowy pomysł pozdrawiam ps. Czy może mi ktoś podać metraż pomieszczeń na górze "po podłodze" pytam o projekty gdzie nic nie zostało zmienione. Edytowane 12 Sierpnia 2010 przez Magik Cz-wa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanna1983 12.08.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Magik, U mnie jest projekt niemalże oryginalny. Nie podnosiłam ścianek ale zrobiłam na całym poddaszu "ścianki kolankowe" z płyt na wysokość ok 90cm, za którymi pochowałam wszystko i wyszły mi dwa na prawde duże pokoje, większy ma 35m2 po podłodze, mały pokój 25m2, hall 10m2 i łazienka 10m2. Metraż pokoi oczywiście z garderobami:) Jeżeli ktoś nie planuje robić dodatkowego 3 pokoju to podnoszenie ścianki jest zbyteczne. Pokoje z oknami 78x140 są super doświetlone i na prawde duże. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 12.08.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Podniesienie wpływa istotnie na powiększenie metrażu uzytkowego na górze (pomieszczenie nad garażem to bonus). Oczywiście wiąże się to z dodatkowymi kosztami. Mimo wszystko uważam, że warto to zrobić (3 pokoje na górze, przestronny holl) chociażby ze względu na wzrost wartości nieruchomości (metrazu użytkowego). Mam ścianki G-K o 40 cm od ścianki kolankowej - w przestrzeni pomiędzy nimi są ułożone kanały wentylacyjne. Skos zaczyna się od 1,2 m, po podłodze na górze jest 96,1 m2. Na etapie planowania można wszystko PS. Dom Retro jest naprawdę spory - niestety widać to "boleśnie" na etapie wykańczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 12.08.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 To co mówisz rubik jest bardzo racjonalne, ale muszę mierzyć zamiary na siły a nie odwrotnie, więc raczej zostawię jak jest. PS. Dom Retro jest naprawdę spory - niestety widać to "boleśnie" na etapie wykańczania. i tu kolejny argument Mam pytanie trochę z innej beczki czy ktoś z was korzysta z ogrzewania na LPG? Jeżeli tak to proszę o jakąś ciekawą opinie bo przewiduje to źródło ciepła, zwłaszcza ze ponoć na kilka lat ma być tam podciągnięty gaz ziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zben66 13.08.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Witam wszystkichDzisiaj ruszyłem z budową. Humus ściągnięty częsciowo, jutro od samego rana dokończenie i przyjazd geodety do wyznaczenia ław fundamentowych. Sam nie wierzę, że się już zaczęło. Wykonawca gwarantuje iż w przeciągu 3 miesiecy domek będzie ukończony (stan surowy otwarty). Mam ten komfort, że wykonawca zapewnia wszystkie materiały. Koszt całości z oknami dachowymi 160tys z małym haczykiem, buduję z porothermu, dach ceramiczny. Jak większość budujących ten domek kotłownię przenoszę do garażu( wydłużam garaż o 2m), pomieszczenie po oryginalnej kotłowni likwiduję i tym samym powiekszam kuchnię. Co do poddasza - podnoszę ściankę kolankową o 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaJ 15.08.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Witam wszystkich Nas stan surowy otwarty wyniesie +/- 110 tyś. Oczywiście zaraz pojawią się komentarze, że to niemożliwe, że jakość wykonania jest na pewno słaba itp... Tak ogólnikowo: etap do ścian (przygotowanie terenu, fundamenty, chudziak, ściany nośne i działowe, gotowe kominy, robocizna) - ok 40tyś, strop terriva i beton z gruchy- ok 12tys dach wyniesie ok 50tyś (robocizna, dachówka Nelskamp, więźba, okna Fakro) Wszystko tak naprawdę zależy od tego jakim sposobem się budujesz i gdzie (każdy o tym wie). Piszę to tylko po to, by osoby mające ograniczony budżet nie rezygnowały z tego projektu tylko dlatego, że niektórych SSO wyniósł ok 200tyś. Zamówisz sobie firmę i nie tkniesz palcem, to wiadomo że tyle Cię to wyniesie; będziesz liczył każdą złotówkę, zaangażujesz się w budowę wyniesie Cię zdecydowanie mniej. Kiedy czytałam to forum po zakupie projektu i przed rozpoczęciem budowy byłam co najmniej przestraszona (kosztami), teraz wiem że damy radę Dodam jeszcze, że mamy wymagającego kierownika budowy i do tego etapu nie mógł doczepić się do niczego. Także wszystkim początkującym Retrowiczom i tym bardziej zaawansowanym życzę powodzenia i optymizmu przy całej budowie Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 15.08.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Powodzenie zben66! Ja zaczynałem 26 wrześnie ubiegłego roku - obecnie już jestem na finiszu - choć ciągle pozostaje sporo do zrobienia Kontrola kosztów oczywiście jest niezbędna. W razie potrzeby wykańczanie zawsze można podzielić na etapy - dużo też zależy od przyjętego standardu wykończenia. Dla mnie najfajniejszy był poczatkowy etap budowy, kiedy to z każdym przyjazdem na budowe było widać jak dom nabiera kształtów (przed gwiazdką miałem ukończony SSO). Pozdrawiam wszystkich planujących budowę, budujących i wybudowanych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona80 16.08.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Witam Czy któryś z Retrowiczów mających komin w górnej łazience mógłby wkleić jej zdjęcia? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona80 16.08.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Dziękuję Anulko za zdjęcia. Czy mógłbym prosić jeszcze zdjęcia drugiej strony. Nie wiem jak wyjdzie wanna pod oknem. Czy się w ogóle zmieści pod skosami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts