Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich Retrowiczów!!!!

Zaczęlismy niedawno budowac RETRO w Zgorzelcu.

Mam pytanie: Ile materiału potrzeba i jaki jest koszt wybudowania dachu. Bardzo proszę o wiadomość na maila [email protected]

Bardzo bym była wdzięczna o szczegółową wycenę. Z góry dziekuję

Witam wszystkich na forum mam zamiar budowac domek według projektu retro. Mam pytanie ; z jakich materiałów stawialiście ściany ile potrzeba materiału na ściany (jaka jest powierzchnia ścian w oryginalnym projekcie (pytam gdyż nie posiadam jeszcze projektu) ) zastanawiam się nad pustakami firmy Fortis z wkładką styropianowa może ma ktoś doświadczenie z tym produktem.

Z góry dziekuję wszystkim za pomoc.

Mój adres [email protected]

Witam

Jestem na finiszu SSU. Musiałem domówić jeszcze ponad 100 dachówek, zamówienie złożone ponad 2 tygodnie temu i czekam. W listopadzie wchodzą fachmani od okien, założą mi również bramę i tak zrobi się SSZ. W bieżącym roku przy sprzyjającej pogodzie pokuszę się może jeszcze o rozprowadzenie inst.elektrycznej i kanałów do wentylacji mechanicznej. Czy ktoś z Was kto zakładał reku instalował również system DGP (ogrzewanie gorącym powietrzem) ? Jeżeli tak jak to rozwiązał , bo mój instalator ma zastrzeżenia, że powietrze z kominka w układzie DGP będzie zaburzało pracę WM? ( wytworzy się podciśnienie)

Pozdrawiam

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Witam

Jestem na finiszu SSU. Musiałem domówić jeszcze ponad 100 dachówek, zamówienie złożone ponad 2 tygodnie temu i czekam. W listopadzie wchodzą fachmani od okien, założą mi również bramę i tak zrobi się SSZ. W bieżącym roku przy sprzyjającej pogodzie pokuszę się może jeszcze o rozprowadzenie inst.elektrycznej i kanałów do wentylacji mechanicznej. Czy ktoś z Was kto zakładał reku instalował również system DGP (ogrzewanie gorącym powietrzem) ? Jeżeli tak jak to rozwiązał , bo mój instalator ma zastrzeżenia, że powietrze z kominka w układzie DGP będzie zaburzało pracę WM? ( wytworzy się podciśnienie)

Pozdrawiam

Witam,

A co z oknami dachowymi?

Edytowane przez Agafaw2

Witam

Witam,

A co z oknami dachowymi?

Nie chcę wstawiać na zimę. Kontynuacja prac dopiero na wiosnę i mam obawy o możliwość ich wypaczenia się. Dużo wilgoci, mróz a w końcu to drewno. Okna partrowe jak wcześniej pisałem PVC. Dachowe będę chciał wstawić dopiero przed ociepleniem dachu.

Pozdrawiam

Witam

Jak rozwiązaliście hydroizolacje na parterze. Słyszałem,że użycie zwykłej papy na lepiku może w przyszłości skutkować zapaszkami w pomieszczeniach. Natomiast położenie bezpośrednio folii na betonie uniemożliwia jej trwałe połączenie z izolacją poziomą ścian fundamentowych.

Witam!

Budujemy w Wielkopolsce, mamy już mury, jutro zakładają strop. Jesteśmy na etapie szukania okien. Byliśmy w kilku miejscach i narazie czekamy na wycenę. Jak dotąd mamy propozycję od Okien z Krakowa, oto ona:

OKNA (PLATINIUM), wybrałam kolor orzech ze szprosami, tak jak w projekcie, w standardzie producent ma złote klamki: 12 230zł + niski próg: 500zł = 12 730,00 zł

rolety (białe skrzynki do zabudowy) = 5 175,00zł

montaż okien PLATINIUM = 1 425,00zł

OKNA dachowe VELUX - łazienkowe = 1 250,00zł + zwykłe 6szt x 895,00zł = 5 370,00zł + kołnierz zwykły 7szt x 230,00zł= 1 610,00zł RAZEM: 20 940,00zł Oczywiście to wstępna oferta i można negocjować ceny, czy ktoś z Was, kto ma ten etap już za sobą mógłby napisać czy te ceny są w miarę dobre? Mamy straszny mętlik w głowie i jak narazie żadnego punktu odniesienia :( Pozdrawiamy wszystkich Retrowiczów :)

Edytowane przez KasiaMichał

Witam

Budujemy również w Wielkopolsce. Każdą z firm w której robiliśmy wycenę odwiedzaliśmy parokrotnie (warto)

Wycenę stolarki robiliśmy m.in. w OKONOPLAŚCIE i firmie JEZIERSKI

Wycena w Oknoplaście - model Platinium kolor obustronny (sklep w Szamotułach):

1) okna 11200,-zł

2) rolety- 524,60zł/sztuka + 330,-zł silnik

3) montaż okien 1000,-zł

4) brama Hormann 7550,-zł w okleinie z napędem i montażem ( rozmiar 5000x2125)

Jest to ostateczna wycena jaką dostałem z OKNOPLASTU w połowie sierpnia. Mamy trochę zmienione rozmiary okien tzn, zwiększyliśmy wysokość z 140cm na 150cm ,poszerzylismy okno w salonie (przy kuchni) do 270cm, w łazience zwiększyliśmy 90x140, a w garażu tylko jedno 60x120. Okno tarasowe b.z. 3-skrzydłowe. Ostatecznie zdecydowalismy się na Jezierskiego - nieco droższy ale solidniejszy no i pakiet trzyszybowy.

Co do okien dachowych wycenę robiliśmy w BUDMARZE. Okna Roto wysokoosiowe ok.1250,-zł/szt( okno + kołnierz)

Pozdrawiam

Witam

Budujemy również w Wielkopolsce. Każdą z firm w której robiliśmy wycenę odwiedzaliśmy parokrotnie (warto)

Wycenę stolarki robiliśmy m.in. w OKONOPLAŚCIE i firmie JEZIERSKI

Wycena w Oknoplaście - model Platinium kolor obustronny (sklep w Szamotułach):

1) okna 11200,-zł

2) rolety- 524,60zł/sztuka + 330,-zł silnik

3) montaż okien 1000,-zł

4) brama Hormann 7550,-zł w okleinie z napędem i montażem ( rozmiar 5000x2125)

Jest to ostateczna wycena jaką dostałem z OKNOPLASTU w połowie sierpnia. Mamy trochę zmienione rozmiary okien tzn, zwiększyliśmy wysokość z 140cm na 150cm ,poszerzylismy okno w salonie (przy kuchni) do 270cm, w łazience zwiększyliśmy 90x140, a w garażu tylko jedno 60x120. Okno tarasowe b.z. 3-skrzydłowe. Ostatecznie zdecydowalismy się na Jezierskiego - nieco droższy ale solidniejszy no i pakiet trzyszybowy.

Co do okien dachowych wycenę robiliśmy w BUDMARZE. Okna Roto wysokoosiowe ok.1250,-zł/szt( okno + kołnierz)

Pozdrawiam

Dzięki zben66 za odpowiedź :) ciekawa jestem jakie oferty nam przedstawią w pozostałych sklepach, czekam z niecierpliwością. Znajomym udało się wynegocjować w Oknoplaście moskitiery na wszystkie okna i piloty do wszystkich rolet. Kolega, który kiedyś pracował w branży "okiennej" zasugerował, byśmy poczekali do stycznia, wtedy podobno ceny są najniższe, nie bardzo jednak wiem jak informacja będzie się miała do VATu 23%, który będzie obowiązywał od nowego roku?

Pozdrawiam

Udało się!!!

Jak zrobię aktualne zdjątka to co nieco wkleję.

Innych zmian we wnętrzu nie robiliśmy. Dom jest duży i ustawny, chociaż brakuje pralnio-suszarni, bo kotłownia jest za mała. Jak ktoś ma możliwość to na pewno dobrym pomysłem jest wydłużenie garażu i zrobienie w powstałym pomieszczeniu pralni. Ja takiej możliwości niestety nie miałam.