Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na początku wydawało mi się że kotłownia jest wystarczająco duża. Niestety po zamontowaniu sprzętów typu rekuperator , odkurzacz centralny , kocioł 300 ltrów, piec gazowy , urządzenia do kolektorów i kominka z płaszczem wodnym - już tak mało miejsca zostało że ledwo co upchnełam pralkę pod reku........

Jak będe budować drugie Retro to na pewno będę miała już tą wiedzę..... ;)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co masz położone na podłogach?

Ja niestety chyba sobie dodałam roboty - położyliśmy w salonie deskę merbau - wszystko na tym widać każdy okruszek i moje jasne włosy. Odkurzacza wogóle nie chowam na miejsce tylko wsysam pyły :(

http://foto0.m.onet.pl/_m/541e8cedb7243c4c70be3a6bcfce6f40,10,19,0.jpg

Pięknie i wmoim guście :) wykończenie masz na wysokim poziomie :)

Ja muszę jeszcze troszkę poczekać z moimi witrynkami, obrazami i TELEWIZOREM, ale wychodzę z założenia że czasmi warto na coś dłużej poczekać i mieć to o czym się naprawdę marzy. U mnie kuchnia jest w innym stylu, bardziej nowoczesnym. Na dzień dzisiejszy jestem z niej zadowolona, ale już mam ciche marzenia żeby pozmieniać fronty na dębowe...............to w odległej przyszłości:)

Witam Retrowiczów,

Ja także już od miesiąca w moim domku - jest naprawdę duży i ciężko się przyzwyczaić do tych przestrzeni (przeprowadzilem sie z mieszkania 43 m2). Teraz trwa mozolne wyposażanie (na każdy mebelek trzeba sporo czekać). Na wiosne zajmę się terenem wokół domu oraz płotem od czoła budynku.

Rekuperacja sprawdza się bardzo dobrze (stały dopływ świeżego powietrza), ogrzewam się gazem CO+CWU (w paźdzerniku średni dziennie zużywałem 8,2 m3 tj ok. 12 zł). Ogólnie bardzo fajnie się mieszka, tylko brakuje czasu aby się tym wszystkim nacieszyć.

Witam!

Budujemy w Wielkopolsce, mamy już mury, jutro zakładają strop. Jesteśmy na etapie szukania okien. Byliśmy w kilku miejscach i narazie czekamy na wycenę. Jak dotąd mamy propozycję od Okien z Krakowa, oto ona:

OKNA (PLATINIUM), wybrałam kolor orzech ze szprosami, tak jak w projekcie, w standardzie producent ma złote klamki: 12 230zł + niski próg: 500zł = 12 730,00 zł

rolety (białe skrzynki do zabudowy) = 5 175,00zł

montaż okien PLATINIUM = 1 425,00zł

OKNA dachowe VELUX - łazienkowe = 1 250,00zł + zwykłe 6szt x 895,00zł = 5 370,00zł + kołnierz zwykły 7szt x 230,00zł= 1 610,00zł RAZEM: 20 940,00zł Oczywiście to wstępna oferta i można negocjować ceny, czy ktoś z Was, kto ma ten etap już za sobą mógłby napisać czy te ceny są w miarę dobre? Mamy straszny mętlik w głowie i jak narazie żadnego punktu odniesienia :( Pozdrawiamy wszystkich Retrowiczów :)

Witam,

my również budujemy w Wlkp. Wczoraj skończyli robić nam dach (granat brąz Bogena) jest piękny :) , w czwartek montują nam okna ścienne.

Jeśli chodzi o wyceny i to na co się zdecydowaliśmy:

- Brama garażowa 4500x2125 z montażem i napędem f.Wiśniowski - 5438zł

- Okna Veka, okucia Winkhaus, zew.orzech, wew. białe z montażem, w tym okno tarasowe 2690x2200 - 7704zł

- rolety zew (na mur) f.Metrex, z napędem do okna tarasowego - 5242

- Okna dachowe, w sumie 8szt 78x118 f.Fakro z nawiewnikiem drewniane, w tym 1 tworzywowe do łazienki z dużym naw. - 7315zł (zamówione z firmy ze Swarzędza - BARDZO dobra cena!)

Wszystkie ceny po duuużych negocjacjach :)

KasiaMichał, jeśli potrzebujecie jeszcze jakieś info.piszcie na priv [email protected]

hej.

Odpowiedź poszła na priva.

A.

Ps. Wklej koniecznie zdjecia domku - jestem ciekawa jak wyglada Twoje Retro na zewnątrz:)

Poniżej załączam link do stronki ze zdjęciami, sporo było zmian:

scianka kolankowa podwyższona o 2 cegły, przez co wydłużyliśmy krokwie. Garaż jest obniżony o 30 lub 40cm (nie pamiętam), dzięki temu powstało pomieszczenie nad całym garażem (pralnia i suszarnia), część tego pomieszczenia została połączona z górną łazienką, w przyszłości w tej zaniżonej części będzie duuża wanna :) Na poddaszu, nad salonem są 2 pokoje, po drugiej stronie poddasza będzie sypialnia z garderobą. Wejście do górnej łazienki będzie od holu i sypialni.

http://j-aleksandra.fotosik.pl/albumy/779663.html

Jak będą okna i brama, no i może więcej słońca, to na pewno zrobię ładniejsze fotki.

Pozdrawiam :)

Witam wszystkich Retrowiczów- tych starszych oraz tych nowych, ale jak widać już mocno zaawansowanych w budowie. My budujemy tempem żółwia- tzn. na dzień dzisiejszy mamy stan surowy otwarty. Z dalszymi pracami czekamy do wiosny (trzeba trochę kasy uzbierać). Mamy pytanko do wszystkich, którzy już mają zamontowaną rekuperację- z tego, co pamiętam, to byli tacy na tym forum. Chodzi nam o projekt i cenę całego układu, zestawienie materiałów, urządzeń, itp. To samo tyczy się centralnego odkurzacza- gdzie najlepiej umieścić, jak najlepiej rozprowadzić rury itd. Jeśli ktoś takowe info posiada, to prosimy o kontakt na forum lub na priva:

[email protected]

Pozdrawiamy serdecznie- Marcin (okolice Strzelina)- dolnośląskie