Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Parter 10cm chudziaka - 17kubików, garaż wydłużony o 2m.

Pytanie do RUBIKA: jaki masz kocioł , kondensat czy zwykły , jakiej mocy? Robię właśnie projekt instalacji i nie mogę sie zdecydować czy turbo czy kondensat. Ten ostatni oszczedniejszy ale obawiam się że koszt zakupu może się nie zwrócić chyba że weźmie sie z najniższej półki.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie, jestem tu nowa. W kwietniu planujemy rozpocząć budowę Retro. Obecnie jesteśmy na etapie zmian w projekcie i stąd moje pytanie do Rubika: wiem, że zmieniałeś układ pomieszczeń na piętrze - 3 pokoje. Jeśli jest taka możliwość, proszę o przesłanie zdjęć i jeśli posiadasz, to również odręcznego rozkładu pokoi na maila : [email protected]. Z góry bardzo dziękuję.

Jeśli ktoś z Was jest w posiadaniu zdjęcia górnej łazienki z kominem, byłabym również bardzo wdzięczna za przesłanie....chyba Anulkaaa?

Cześć,

Mam kociol kondensacyjny junkersa Cerapur Smart ZSB 22-3C + zasobnik 160l prostopadłościenny (cyrkulacja c.w.u) - moce znajdziesz w necie. Zużywam poniżej 8m3 gazu dziennie tj. ok. 12 zł (nie wiem czy to dobry wynik). Serwisant przy uruchamianiu twierdził, że to b. dobry kociol ;)

PS. kate wyślę zdjęcia na maila

Wczoraj odebrałem zaświadczenie z nadzoru budowlanego, więc oficjalnie budowa dobiegła końca :) Do zrobienia pozostał ogród, podjazdy, nawadnianie no i płot od frontu - ale to już w przyszłym roku.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Drodzy Retrowicze :)

Czy ktoś z Was pamięta może ile m2 tynków wewnętrznych i posadzek wyszło? (z wydłużonym garazem)

Wiem, że na którejś stronie już o tym czytałam, ale teraz za cho...rke nie mogę tego znaleźć.

Będę wdzięczna za odp.

Pozdrawiam serdecznie :)

Witam

Witam

U mnie przestój. W tym roku miał być stan surowy zamknięty ale okna , które miały byc wstawione z początkiem listopada nie dotarły jeszcze. Okna z firmy JEZIERSKI - bardzo solidne lecz fabryka ma straszne opóźnienia także uczulam osoby które mają zamiar je zakupić. Można poczytać o tym na forach internetowych. Mogę za to polecić fachową ekipę do stanu surowego - robią b.szybko i solidnie - p. Tomasz Napierała( telefon na priva). Robił już kilka takich domów. Ważne jest to że osobiście nadzoruje swoich ludzi, potrafi też doradzić, nie ma problemów gdy inwestorowi w trakcie budowy urodzą się jakieś nowe pomysły.

Pozdrawiam

Witam wszystkich :)

Wzorcu - 700 m2 ? To jakoś bardzo duuuużo mi się wydaje... Ktoś kiedyś pisał 610 z dodatkowym budynkiem (garażem chyba) obok domu.

Zben66 - my również czekaliśmy sporo na okna, także myśleliśmy o Jezierskim, ale czas oczekiwania... Na szczęście przed śniegami zamknęliśmy domek, mamy ocieplony już dach i dziś zaczęli działać z elektryką, potem hydraulik i jak tylko znikną mrozy działamy z tynkami.

W czasie przestoju i zwolnionego tempa pracy zainteresowaliśmy się meblami kuchennymi i schodami, w tygodniu mamy mieć kilka projektów do obejrzenia. Nie wiem jak u Was, ale u nas wolne terminy na schody i meble przypadają na marzec (?). Co prawda do tego etapu jeszcze daleka :( droga, ale czas oczekiwania jest naprawdę długi, więc może i lepiej, że już teraz tym się zainteresowaliśmy, hmmm w sumie zimą nic innego nam nie pozostaje.

Agafaw2 - niestety nie pomogę, ponieważ my płacilismy murarzowi za 1h chyba 10zł, dosyć szybko się wyrobił.

Życzę Wam (i sobie) ;) żeby zima szybko nas opuściła :D

Pozdrowienia z Wlkp :)

• 2 weeks później...

Witajcie Retrowicze

Matko właśnie patrzę, że nie było mnie tu już 2 lata!!To chyba niemożliwe

Słuchajcie, mam do Was ogromną prośbę, szczególnie do tych, którzy budują bądź już wybudowali domek z wydłużonym garażem i bez podnoszenia ścianki kolankowej. Ile wyszło Wam m3 lub mb łat i kontrłat. Będę bardzo wdzięczna za info.

PS. Anulkaa piękne wnętrza...aż się miło ogląda

Pozdrawiamy z Górnego Śląska

Witamy wszystkich Retrowiczów w Nowym Roku. U nas stan surowy- zadeskowany- czekamy niecierpliwie do wiosny. W związku z powyższym mamy pytanie do wszystkich bardziej zaawansowanych od nas budowlańców. Ile płaciliście średnio za elektrykę, tynki i wylewki- możecie podać ceny z materiałem. Chodzi nam o rząd wielkości- ile na to wszystko potrzeba kasy (robocizna+ materiał). Mamy garaż wydłużony o 2 m. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiamy serdecznie- Marcin z rodzinką (okolice Strzelina).

OlaJ i inni Retrowicze- my również rozglądamy się za meblami do kuchni- może macie jakąś fajną wizualizację- my myślimy nad wyspą. Zasadniczo, to ta nasza kuchnia nie jest za duża. My powiększyliśmy ją likwidując orginalną spiżarkę, która została przeniesiona do kotłowni, a ta z kolei na tył garażu. Za jakiś czas będziemy mieć również projekty, to prześlemy. Jeśli macie aktualnie już gotowe rzuty kuchni i nie sprawi to Wam kłopotu, to prosimy o przesłanie ich na naszego priva: [email protected] (emkutajeden). Pozdrawiamy gorąco w te zimne dni- Marcin (dolnośląskie).