busio 22.02.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Do rubikNiesamowite,że już od pół roku mieszkacie w retro,jak ten czas szybko mija.My na pompę zdecydowaliśmy się, gdyż nie było opcji podłączenia gazu,A ogrzewanie musiało być bezobsługowe.Nie ukrywam, że trochę się bałam,jak to ustrojstwo sobie poradzi, ale hula od dwóch miesięcy i daje świetnie radę.Zobaczymy jak sobie poradzi z dodatkowym podgrzaniem wody użytkowej.Solary tkwią na dachu jeszcze nie podłączone.Co do terenu wokół domu,my już jesienią,gdy prace przeniosły się do wnętrza domu, wyrównaliśmy teren wokół,.Co prawda mąż miał ambitne plany ogromne hałdy ziemi rozwozić sam.Zmądrzał.Zatrudniliśmy firmę,Która wyrównała teren,zajęła się wykonaniem tarasu i wysianiem trawy.Na razie tylko z tyłu domu.Wyszło tego z 6 arów.Ale dzięki temu na wiosnę jak się wprowadzimy chociaż tył będzie wyglądał przyzwoicie.Wykonali też dla nas projekt ogrodu,jednak o roślinach na razie tylko marzymy i zbieramy na przód działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 22.02.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 oby do wiosny jak były roztopy to walczyłem z wielkim błotem przed wiazdem do garażu (po tym jak raz utknąłem i opryskałem elewacje błotem, ułożyłem tam 6 płyt OSB - dosłowie kasa wyrzucona w błoto ). Planuję zrobić automatyczne podlewanie ogrodu by później podlewać trawę nocą. Przerażające są w tym wszystkim jednak koszty. Niby wiele już nie zostało ale jeszcze trzeba sporo wydać: położyć płytki na schody wejściowe, podlewanie ogrodu, trawa, nasadzenie, ścieżki, podjazd, płot od fronty, brama. Od wbicia pierwszej łopat do zamieszkania minął w moim przypadku równo rok. Wiosną miło będzie trochę popracować samemu wokół domu i patrzeć jak trawka rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kuta 22.02.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Kochani jaki odkurzacz centralny polecacie (firma, mode)l? Pytam, ponieważ trzeba to zaplanować już na etapie tynków i posadzek. Pozdrawiam- Marcin (dolnośląskie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubovy 23.02.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam wszystkich ! poniewaz ja również zamierzam budować wg projektu retro pochwale sie moimi zmianami: 1. brama garazowa 5 m (wejscie z garazu do wiatrołapu - nie do holu) 2. na poddaszu jedynie 2 pokoje 16m użytkowych dla dzieciaków (likwidacja górnej łazienki) 3. oddzielenie salonu od kuchni ścianką, salon wydłużony od pół metra, likwidacja spiżarni - otrzymujemy salon 33m i kuchnie 18m z osobnym zamkniętym wejsciem, oraz małą kotłownie 4,5 m - to chyba pierwsza taka zmiana tego projektu żadnych dodatkowych zmian nie przewiduje po za tym: budowa z betonu komórkowego solbet, strop chyba będzie monolityczny, dachówka ceramiczna ogrzewanie gazowe (kondensat10 kW)- podłogówka hol + kuchnia + wiatrołap ; grzejniki reszta ocieplenie - 18cm ściany, 30 cm podłoga, 25 cm poddasze ot tak pokrótce.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania31719507902 23.02.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 witam.jeszcze w tym roku planuje budowe retro i stąd moje pytanie czy ktos na opolszczyznie lub w okolicach wroclawia lub katowic mieszka juz w retro i chcialby sie nim pochwalic? chcialabym zobaczyc jak to wyglada na zywo. moj email [email protected] Ja dokładnie mam ten sam problem. Jestem z Katowic ( okolice ) i szukam kogoś kto wybudował Retro - chętnie zobaczyłabym wnętrze. Pozdrawiam Retrowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 25.02.2011 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Kochani jaki odkurzacz centralny polecacie (firma, mode)l? Pytam, ponieważ trzeba to zaplanować już na etapie tynków i posadzek. Pozdrawiam- Marcin (dolnośląskie) Ja mam Cyklon Q Husky - jestem bardzo zadowolona - nie muszę nawet mieć do niego worków, a zbiornik opróżniam raz na dwa miesiące - a i tek nie jest do końca zapełniony, mimo, że odkurzam co drugi dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 08.03.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Idzie wiosna Plan na najbliższe 2 miesiące przygotować nawodnienie ogrodu, nawieźć ziemię, wykonać fundament ogrodzenia i podjazd. To już ostatnie z ciężkich prac budowalnych A później przyjdzie czas na drobne naprawy w budynku (usunięcię pęknięć ścian + wyprawki malarskie). Dom to nieustanna zabawa Powodzenia na Waszych budowach - zrobi się ciepło i wszystko zacznie ładnie schnąć a i koparki beda mogly startować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabellao 09.03.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 (edytowane) Jeszcze sporo brakuje z wyposażenia wnętrz ale już i tak super się mieszka. http://foto3.m.onet.pl/_m/64d4b171f4541fb598e4f21d3fa68f93,10,19,0.jpghttp://foto0.m.onet.pl/_m/0333cba901d4bee866fedba524edcd78,10,19,0.jpghttp://foto1.m.onet.pl/_m/237ed13b29d26e475b7c44431251a86d,10,19,1.jpghttp://foto0.m.onet.pl/_m/0e7e13a99df8cc14025eae91636e645c,10,19,0.jpg Edytowane 9 Marca 2011 przez izabellao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
binio2006 09.03.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Witam, mieszkamy w retro od 2 miesiecy - jest cudnie. Piękny domek i bardzo funkcjonalny. Wybór trafny jesteśmy bardzo zadowoleni. Pozdrawiam. Witam wszystkich serdecznie. Ja również będę w tym roku rozpoczynał budowę Retro w okolicach Będzina o/Katowic. Mam pytanie do retrowiczów. Czy ktoś z Was buduje lub już mieszka w okolicach Katowic. Jeśli tak to bardzo proszę o odpowiedź. Jeżeli byłoby to możliwe, to bardzo chcielibyśmy zobaczyć jakie są zmiany, jak Retro wygląda w realu. Jeśli ktoś zechce odpowiedzieć, to proszę o info na priwa. [email protected] Z góry dziękuję i pozdrawiamy. Bogdan i Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
binio2006 09.03.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Witam. Rubik, mam do Ciebie gorącą prośbę, ciągle zastanawiam się nad rodzajem wentylacji i jak tak czytam te posty, a śledzę je od początku, to chyba skłaniał się będę ku mechanicznej, (czt.rekuperetor) a że jestem laikiem w tej dziedzinie, to jak byś mógł prosiłbym Ciebie o info na ten temat. Może masz jakiś projekt tej wentylacji, jak jest to rozwiązane, bo jak działa to już mniej więcej wiem z forum. Jesli byłbyś tak miły to proszę prześlij mi ma meila [email protected]Pozdrawiam serdecznie wszystkich Retrowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek801 12.03.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 (edytowane) Witam wszystkich budujących swój domek.Mieszkam w Kujawsko-Pomorskim okolice Golubia-Dobrzynia, mam prośbę do forumowiczów budujących lub mieszkających w domu a mianowicie, chciałbym zobaczyć domek na żywo jak wygląda i porozmawiać na co zwrócić uwagę podczas adaptacji i późniejszej budowie, mój mail [email protected]Jestem na etapie wyboru projektu, mam kliku faworytów i jednym z nich jest Retro z garażem na 2 samochody w lustrzanym odbiciu, moje poprawki które chciałbym wprowadzić to wydłużenie garażu o 2m dzięki czemu będzie pomieszczenie na piec (ekogroszek) i węgiel, poszerzyć garaż do 5m, następnie chciałbym w miejscu pomieszczenia gospodarczego zrobić WC, chciałbym też zrobić wykusz w miejscu jadalni i odgrodzić salon od jadalni z kuchnią, nad poddaszem się nie zastanawiałem ale jeśli można prosić jakiś projekt poddasza będę wdzięczny. Czy robił ktoś takie zmiany??Dzięki za odp Pozdrawiam Edytowane 12 Marca 2011 przez tomek801 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
binio2006 14.03.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Rubik. Serdeczne dzięki za odpowiedź. Z niecierpliwością czekam na pozwolenie i wiosnę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
binio2006 14.03.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam wszystkich retrowiczów. Ponawiam swoją prośbę do wszystkich. Czy może ktoś buduje retro lub już mieszka w rejonie śląskiego lub opolskiego. Chciałbym zobaczyć domek na żywo jak wygląda w realu i porozmawiać na co zwrócić uwagę podczas budowy. Przecież każda uwaga jest bardzo cenna, szczególnie w trakcie budowy, bo potem już jest za późno. Z góry dziękuję za odpowiedź na maila [email protected] Pozdrawiam wszystkich retrowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaJ 20.03.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Witam wszystkich retrowiczów Wiosna idzie, a razem z nią postów przybywa tomek801 my z WC zrobiliśmy troszkę inaczej niż Ty chcesz, już tłumaczę: w kuchni zlikwidowaliśmy spiżarkę (ściana jest prosta), pomieszczenie gospodarcze zamieniliśmy na garderobę, więc z wiatrołapu zostawiliśmy szersze przejście do niej. Natomiast wiatrołap trochę pomniejszyliśmy, postawiliśmy ściankę i dzięki temu zrobiliśmy WC, czyli to jedno z małych okien przednich, to okno od garderoby, a drugie to okno od WC. Niestety nie mam tego w projekcie, by móc to pokazać. Taka moja propozycja, chociaż na pewno ktoś już o tym pisał na forum - zrobiliśmy terivę nad całym garażem (który jest obniżony w stosunku do domu), a ściankę kolankową podwyższyliśmy o 2 cegły i dzięki temu nad garażem powstało świetne pomieszczenie (dość duże) na pralnie i "klamoty". Brak piwnicy zmusza do takich rozwiązań. W tej chwili kładą nam tynki, jeszcze trochę i może ja będę mogła pochwalić się zdjęciami Rubik - zazdroszczę, że już mieszkasz, tak szybko Wam to poszło! Pozdrowienia dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 21.03.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 OlaJ zobaczysz, że ani się obejżysz a sama będziesz mieszkać. Trzeba dobrze zaplanować prace i z wyprzedzeniem szukać wykonawców aby nie było niepotrzebnych przestojów. Wykonawców można podzielić na: tanich i dobrych, tanich i słabych, drogich i dobrych, drogich i słabych Sam jestem na etapie poszukiwań wykonawców płotu frontowego (siena ryflowana), oraz pozbruku (granit nova). I pewnie zdecyduję się na relatywnie tańszego wykonawce z nadzieją ze bedzie on dobry (oczywiście poprosze o referencje, ale to nie zawsze działa). Płot i podjazd dopełnią calości, trzeba zatem poświęcić trochę czasu by wybrać dopowiednie wzory. Fajne jest to, że kazdy praktycznie dokonuje poprawek w swoim retro, pewnie bedzie ciężko spotkać dwa identyczne Dobrze jest za wczasu wszystko dobrze przemysleć - bo późniejsze przeróbki to spory kłopot. U siebie mam niewłaściwei zaplanowany 1 włącznik (po złej stronie drzwi) i jest to dość denerwujące. Cieszy mnie natomiast, że inwestycje w wentylację mechaniczną, gruntowy wymiennik ciepła, zasobnik (cyrkulacja ciepłej wody) docieplenie budynku przynoszą efekt w postaci relatywnie niskich rachunków za gaz (od 5 października do 20 marca zużyłem 1677 m3) przy ponad 200 m2 do ogrzania. W końcu na dworze robi się ciepło i można ruszać do przodu Pozdrawiam i trafnych wyborów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaMichał1719506502 21.03.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Witam! Mamy pytanie do Retrowiczów, zwłaszcza tych już "udomowionych" - zasugerowano nam, by murek przy tarasie obłożyć klinkierem, by deszcz nie wypłukał tynku. Ten pomysł nie bardzo do nas przemawia :/ więc pytanie, czy warto się nad tym zastanowić czy to niekonieczne? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka00900 21.03.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Witam wszystkich Retrowiczów... Mam pytanie do Was, czy w garażu strop ma być na równi położony ze stropem w domu- czy ściany do połowy garażu powinny być takiej wysokości jak na budynku, a tam gdzie będzie pustka (nie ma stropu) ściany powinny być niższe ??z góry dzięki za odpowiedź i pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka00900 21.03.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 ... boję się żeby więźba potem dobrze wyszła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agafaw2 22.03.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam, proszę o informację ile kosztowaly te etapy wykończenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_jag 24.03.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 zasugerowano nam, by murek przy tarasie obłożyć klinkierem, by deszcz nie wypłukał tynku. ... czy warto się nad tym zastanowić czy to niekonieczne?... Pozdrawiamy Myślę, że dobrze Wam zasugerowano. My zrobiliśmy to w sposób taki jak na zdjęciu, cześć ścianki przykrywa płyta z piaskowca, reszta to tynk. Z tego co wiem tynk nie ma prawa się wypłukać, ale powstaje inny problem to się po prostu strasznie brudzi. http://images47.fotosik.pl/750/c65923e49609cb53m.jpg Całkiem niedawno zastanawialiśmy się z żoną, że trzeba będzie ten kawałek ściany przykryć czymś i też pomyśleliśmy o klinkierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts