KasiaMichał1719506502 25.03.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 (edytowane) Myślę, że dobrze Wam zasugerowano. My zrobiliśmy to w sposób taki jak na zdjęciu, cześć ścianki przykrywa płyta z piaskowca, reszta to tynk. Z tego co wiem tynk nie ma prawa się wypłukać, ale powstaje inny problem to się po prostu strasznie brudzi. http://images47.fotosik.pl/750/c65923e49609cb53m.jpg Całkiem niedawno zastanawialiśmy się z żoną, że trzeba będzie ten kawałek ściany przykryć czymś i też pomyśleliśmy o klinkierze. dziękujemy za odpowiedź, chyba jednak w takim razie trzeba będzie pomyśleć o jakimś rozwiązaniu Wolałabym klinkier zastąpić czymś innym, widziałam "na żywo" taki klinkierowy murek i nie bardzo mi się podobał. Ta płyta z piaskowca bardzo ładnie się prezentuje, w ogóle bardzo ładny domek Pozdrawiam Edytowane 25 Marca 2011 przez KasiaMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pathek 26.03.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Witajcie Binio2006, my jesteśmy ze Śląska. Budujemy w okolicach Pszczyny,ale jesteśmy dopiero na etapie dachu, a rozumiem, że Ty chciałbyś zobaczyć wykończony dom...także życzę powodzenia w dalszych poszukiwaniach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
binio2006 28.03.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witajcie Binio2006, my jesteśmy ze Śląska. Budujemy w okolicach Pszczyny,ale jesteśmy dopiero na etapie dachu, a rozumiem, że Ty chciałbyś zobaczyć wykończony dom...także życzę powodzenia w dalszych poszukiwaniach. Pozdrawiam Witam. Dzięki za odzew, jasne, że chciałbym widzieć jak retro wygląda wykończony. Jeśli nie mam takiej możliwości, to chętnie zobaczyłbym jak wyglądają wnętrza p/k wielkości i rozmieszczenia. Zwłaszcza, że ja obecnie nie myślę wykańczać poddasza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaJ 30.03.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam wszystkich Retrowiczów... Mam pytanie do Was, czy w garażu strop ma być na równi położony ze stropem w domu- czy ściany do połowy garażu powinny być takiej wysokości jak na budynku, a tam gdzie będzie pustka (nie ma stropu) ściany powinny być niższe ?? z góry dzięki za odpowiedź i pozdrowionka U nas nad całym garażem ściany są niżej o jakieś chyba 40cm, przez co cały dach nad garażem również jest obniżony, a także strop nad nim (ponieważ robiliśmy strop nad całym garażem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaJ 30.03.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam, proszę o informację ile kosztowaly te etapy wykończenia My za tynki płaciliśmy 15zł (sama robocizna), nałożenie tynku, a potem filcowanie. Nie kładziemy na to już gładzi. Wiem, że dali nam dobrą cenę, teraz biorą ok 17 -18zł/m2 Wyszło ok 760m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
binio2006 01.04.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Witam. Jestem na etapie wyboru ekipy murarskiej. Jeden Pan zaproponował mi buduwanie z pustaków ceramicznych HELUZ (czeska firma) łączonych na specjalną piankę. Mam pytanie do Was drodzy forumowicze. Czy ktoś z Was może budował z tego typu pustaków. Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia w tym temacie. Zaproponował mi cenę 80 zł. za m kw. ściany (oczywiście materiał) w to wchodzi również pianka do łączenia pustaków. Wydaje mi się być to ciekawą ofertą. niby trochę drożej ale patrząc na to, że nie trzeba piachu. wody,prądu to cenowo chyba nie jest źle, a poza tym to czysta robota. Jeśli ktoś może się wypowiedzieć w tym temacie to bardzo bym prośił o informację. Czy np. łączenie na tę piankę (dodawaną i wliczoną w cenę pustaka ) jest ok. czy się mury nie rozpadną. Bardzo proszę o jakąś odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opolesa 04.04.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 mam pytanko: mam wycene od jednej ekipy na 107 tys(robocizna i materialy) bez dachu czyli: humus,wykopy, fundamenty , sciany zewnwetrzne i wewnetrzne ,strop,kominy i sciany poddasza czyli wszystko bez dachu. czy te 107 tys to dobra cena jak uwazacie? cena robocizna to 37tys a materialów to 70 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutria 05.04.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Magik, U mnie jest projekt niemalże oryginalny. Nie podnosiłam ścianek ale zrobiłam na całym poddaszu "ścianki kolankowe" z płyt na wysokość ok 90cm, za którymi pochowałam wszystko i wyszły mi dwa na prawde duże pokoje, większy ma 35m2 po podłodze, mały pokój 25m2, hall 10m2 i łazienka 10m2. Metraż pokoi oczywiście z garderobami:) Jeżeli ktoś nie planuje robić dodatkowego 3 pokoju to podnoszenie ścianki jest zbyteczne. Pokoje z oknami 78x140 są super doświetlone i na prawde duże. Pozdrawiam Joanno, czy mogłabym Cię prosić o przesłanie jakiś zdjęć poddasza? Cały czas się waham czy podnosić ściankę kolankową i jeśli tak, to o ile? Nie chcę, żeby pokoje były zbyt duże, a nie potrzebuje aż 3 pokoi na górze. Z drugiej strony zależy mi na tym, żeby wygodnie się w nich mieszkało... Jakbyś znalazła chwilke na zamieszczenie jakiś zdjęć to byłabym baaardzo wdzięczna. Może ktoś jeszcze chciałby pochwalić się jak wygląda jego poddasze w retro:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_jag 06.04.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Może ktoś jeszcze chciałby pochwalić się jak wygląda jego poddasze w retro:)? My mamy 2 pokoje i holl, rozkład dokładnie jak w projekcie. Nie podnosiliśmy ścianki kolankowej, zrobiłem tylko przedściankę, tak jak joanna1983 i podobnej wysokości (coś ok 80-90 cm). Nie zrobiliśmy też żadnej garderoby, mamy za to zrobione schowki w ściankach. Poniżej kilka fotek. Pokój większy, ten nad salonem przeznaczony dla córci: http://images43.fotosik.pl/783/7b94dc300d20dc3cm.jpg http://images43.fotosik.pl/783/350fc93de64d2524m.jpg Pokój obok łazienki u nas przeznaczony dla synka: http://images37.fotosik.pl/737/1e1658eebcbb8e22m.jpg http://images37.fotosik.pl/737/7bcfc6d9435179a9m.jpg A to holl: http://images40.fotosik.pl/764/092b9166559d3d08m.jpg http://images39.fotosik.pl/776/cde51714d189c03am.jpg Wielkość pokoi naprawdę jest imponująca, więc powtórzę to co napisała joanna1983 - chyba nie ma sensu podnosić ścianki jeśli nie planujecie zrobić dodatkowych pomieszczeń, poza tym w mojej subiektywnej ocenie dom traci bardzo dużo na wyglądzie zewnętrznym przy podniesieniu ścianki. pozdrawiam jag_jag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutria 08.04.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Bardzo Ci dziękuję jag_jag za udostępnienie zdjęć. Chyba masz rację i te pokoje na górze rzeczywiście są wystarczające. Moja Pani architekt tak mnie namawiała do podniesienia ścianki kolankowej i mówiła, że tyle już widziała osób, które żałowały, że jej nie podniosły, że dałam się przekonać. Teraz martwię się, że góra wyjdzie ogromna. Co do wyglądu z zewnątrz to robimy dłuższy okap, który zasłoni tę podniesioną ściankę. Z budową ruszamy w przyszłym tygodniu. Bardzo ładny ten Twój retro pozdrawiam, nutria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_jag 08.04.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 ...Moja Pani architekt tak mnie namawiała do podniesienia ścianki kolankowej i mówiła, że tyle już widziała osób, które żałowały, że jej nie podniosły... nutria Swoją drogą dziwni są ci architekci najpierw projektują domy bez ścianek kolankowych, następnie namawiają do ich budowania hmm, ciekawe jakiego wynagrodzenia oczekują za wprowadzone zmiany.... Dziękuję za miłe słowa i cieszę się że nie tylko nam z żoną podoba się nasze retro. pozdrawiam jag_jag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanna1983 11.04.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam, przepraszam, że tak późno odpisuję ale coraz rzadziej tu zaglądam, choć oczywiście zaglądam:) Jeżeli chodzi o poddasze to powiem szczerze wydaje mi się, że zdjęcia, które mam nie oddają jego wielkości - u nas poddasze nie jest jeszcze użytkowane, więc nie za bardzo mam się czym pochwalić. Powiem jedynie, że sama od zawsze mieszkałam w dużym domu. Pokoje na górze wg mnie są na prawdę wielkie więc jeżeli nie jest za późno nie podnoście ścianki. Sama zastanawiam się czy jakoś tego większego pokoju nie podzielić na dwa. Pomyślcie też, że większe pokoje trzeba ogrzać a to są koszty, które będziecie ponosić co miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 13.04.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Cześć, Poddasze jest ogromne, więc naprawdę warto się zastanowić nad zaprojektowaniem tam 3 pokoi (po podniesieniu scianki kolankowej 3 pokoje to konieczność). Co do podniesienia ścianki kolankowej to decyzja indywidualna. Niewąpliwie jest tak, iż wieksza powierzchnia podnosi wartość domu. Na zasadzie nigdy nie wiadomo, to lepiej już stosunkowo niewielkim kosztem podnieść powierzchnie domu by w przyszłości uzyskać lepszą cenę. Powodzenia na budowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutria 14.04.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Głowa mi już od tego wszystkiego puchnie.Zdecydowaliśmy się na podniesienie ścianki kolankowej, ponieważ pokoje z tak dużymi skosami są mało ustawne i trochę przytłaczające. Natomiast odcinanie części powierzchni pod oknami "ściankami" z karton gipsu wydaje się być marnotrawstwem przestrzeni. Jednak przerażają mnie Wasze wypowiedzi, że góra robi się tak ogromna, zwłaszcza, że nie mam zaprojektowanego trzeciego pokoju (wiązałoby się to z przesunięciem okien). Rozumiem, że Ty Rubik podniosłeś ściankę kolankową? Masz może jakieś zdjęcia poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubik 15.04.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Po podniesieniu ścianki kolankowej (pustak+wieniec) i odcięciu 40 cm ścianką GK (za nią mam schowane rury od wentylacji) uzyskałem powierzchnie (po podłodze):pokój 1 28,5 m2pokój 2 20,2 m2pokój 3 20,8 m2garderoba 6,2m2hol 18,8 m2lazienka 13,2 m2razem 107 m2 Przestrzenie są ogromne, w poddaszu mam 10 okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 15.04.2011 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Witam. Po podniesieniu ścianki u nas wyszło tak: łazienka po podłodze: 20 m2pokój z dwoma oknami dachowymi - 32 m2pokój z 3 oknami dachowymi - 34m2hol - 13 m2garderoba - 14 m2 Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutria 16.04.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Matko! jakoś zawsze liczyłam tylko powierzchnię użytkową, a nie po podłodze i dlatego wydawało mi się, że będzie ok. Dobra, przekonaliście mnie, że faktycznie poddasze jest ogromne. Podniosę tylko o jeden pustak, a nie o dwa, jak zamierzałam wcześniej. O ten jeden podnoszę tylko po to, żeby było ciut wyżej na poddaszu. Dokładam tez dodatkowo dwa okna, żeby doświetlić poddasze.Dzięki za pomoc:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanna1983 17.04.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 My zaściankami mamy pochowane wszystkie rury itp., a że mamy rekuperator to trochę tego tam weszło więc powierzchnia jest maksymalnie wykorzystana, nic się nie marnuje;). Dzięki ścianką GK pokoje są też bardziej ustawne. Jeżeli mogę coś doradzić to polecam zachowanie wymiarów okien - pokoje są super doświetlone. Opcja podniesienia ścianki na pewno jest korzystna dla tych, którzy chcą mieć na poddaszu 3 pokoje. Mnie osobiście podoba się wersja oryginalna bo dach jest taki przysadzisty i masywny - cały urok tego domu - ale oczywiście kwestia gustu:). U nas pokoje po podłodze mają - o ile mnie pamięć nie myli - 35m, 25m, 10m łazienka i 10m hall (razem 80m2!) licząc po wykonaniu ścianek GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opolesa 18.04.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 ponawiam pytanko : mam wycene od jednej ekipy na 105 tys(robocizna i materialy) bez dachu czyli: humus,wykopy, fundamenty , sciany zewnwetrzne i wewnetrzne ,strop,kominy i sciany poddasza czyli wszystko bez dachu. czy te 107 tys to dobra cena jak uwazacie? cena robocizna to 35tys a materialów to 70 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutria 18.04.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Moim zdaniem naprawdę super cena. Ja za robociznę za stan surowy otwarty płacę 55 tyś., ale jak już zdążyłam się zorientować jest to normalna cena na okolicę Warszawy. Rejon Polski ma tu duże znaczenie. No, ale przynajmniej ekipa jest sprawdzona. A co do ścianek GK na poddaszu, to teraz znowu mnie przekonują (chłopak, kierownik budowy i architekt!), że to złe rozwiązanie, bo za nimi nie ma wymiany powietrza, a jest ciepło, wiec będzie robić się tam grzyb i inne paskudztwa... chyba zostałam pokonana. Narzeczony się uparł i już dla świętego spokoju odpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts