tomek801 21.04.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam OlaJ dzięki za odpowiedź, bardzo dobry pomysł i chyba lepszy od mojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaJ 21.04.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 A więc posadzki u nas już schną, wyglądają super, panowie naprawdę się postarali. Dziś odpaliliśmy piec i w końcu w środku jest ciepło Myśleliśmy, że tynki będą dłużej schły, a tu miłe zaskoczenie, po dwóch tygodniach większość ścian jest jasna. Teraz walczymy z wnętrzem, szukamy płytek, cegły surowej, drzwi itp... Głowa pęka. Do tej pory myślałam, że trudne decyzje są już za nami, ale szukanie płytek..., to nie lada sztuka. Na dniach pewnie zaczniemy robić kominek i DGP, może uda mi się wrzucić kilka fotek. Coraz bliżej niż dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 22.04.2011 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 http://images39.fotosik.pl/813/b0fd89d005c37b9b.jpgWszystkim budującym, wykańczającym i już mieszkającym Retrowiczom życzę Wesołych Świąt. Anulkaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zben66 22.04.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam 0POLESA - My mieliśmy wycenę stanu surowego otwartego przez naprawdę dobrą i sprawdzoną ekipę za 29tys. Ostatecznie dom budowała inna ekipa (polecana na forum) z tym, że w całości łącznie z kładzeniem dachówki i montażem rynien. Cena robocizny około 54tys. Pytanie do osób mających wentylację z rekuperatorem: jaki macie zamontowany reku? ( wydajność w m3/h)? Nam fachowiec obliczył reku na 550m3/h. (bez wenylacji mech. garażu i stryszku nad garażem). Ścianka kolankowa podniesiona o ok.40cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kułaki 27.04.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Witam serdecznie wszystkich Retrowiczów,Teoretycznie nie jesteśmy tu nowi, bo jakieś 1,5 roku temu zakupiliśmy projekt. Jednak budowę rozpoczęliśmy dopiero 1,5 miesiąca temu. Jesteśmy na etapie zalewania chudziaka. Chciałabym poradzić się Was, którzy mają już ten etap za sobą, bądź tych którzy może już mieszkają, odnśnie okien na parterze. Czy ktoś zmniejszał okna? Szczerze mówiąc poważnie się nad tym zastanawimy. Nie wiem tylko czy okno 150 lub 160 w kuchni oraz jadalni nie będzie za małe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly82 03.05.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Witam wszystkich Retrowiczów my jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę tego pięknego domkui mam takie pytanie bo nie mozemy sie zdecydować jakie ogrzewanie zastosować na pewno będzie kominek z płaszczem wodnym oraz chcemy mieć ogrzewanie podlogowe w salonie,kuchni,łazience,holu i wiatrołapie a w sypialni na dole i cała góra grzejniki będzie podciągany gaz i pytanie co zastosować czy piec na ekogroszek czy jakiś piec gazowy:bash:Proszę o pomoc za którą z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaJ 03.05.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Witam serdecznie wszystkich Retrowiczów, Teoretycznie nie jesteśmy tu nowi, bo jakieś 1,5 roku temu zakupiliśmy projekt. Jednak budowę rozpoczęliśmy dopiero 1,5 miesiąca temu. Jesteśmy na etapie zalewania chudziaka. Chciałabym poradzić się Was, którzy mają już ten etap za sobą, bądź tych którzy może już mieszkają, odnśnie okien na parterze. Czy ktoś zmniejszał okna? Szczerze mówiąc poważnie się nad tym zastanawimy. Nie wiem tylko czy okno 150 lub 160 w kuchni oraz jadalni nie będzie za małe.... To tak naprawdę kwestia tego ile swiatła lubisz w domu. Faktycznie okna w małym pokoju i sypialni są spore w stosunku do pokoi, jednak ja nie zmniejszyłabym ich nawet o centymetr. Myślę, że ważne jest to z której strony masz słońce w ciągu dnia. Nam mówiono, że są duże, ale po montażu stwierdzam, że są idealne, nie dałam się również namówić do zmniejszenia okna tarasowego (całe szczęście), kuchnia i salon są naprawdę spore, więc potrzebują również sporo swiatła. Inna kwestia, bardziej wizualna (może mniej ważna), dom nie jest mały, obawiam się, że zmniejszając okna od zewnątrz będą trochę "przymaławe". To tylko moje skromne zdanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomekC 04.05.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Witam wszystkich Retrowiczów my jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę tego pięknego domku i mam takie pytanie bo nie mozemy sie zdecydować jakie ogrzewanie zastosować na pewno będzie kominek z płaszczem wodnym oraz chcemy mieć ogrzewanie podlogowe w salonie,kuchni,łazience,holu i wiatrołapie a w sypialni na dole i cała góra grzejniki będzie podciągany gaz i pytanie co zastosować czy piec na ekogroszek czy jakiś piec gazowy:bash: Proszę o pomoc za którą z góry dziękuję. Poza aspektem ekonomicznym przemyślcie wygodę - zakup ekogroszku, ewentualne suszenie, przechowywanie, wyrzucanie popiołu, czyszczenie pieca....poza tym od 2012 dojdzie akcyza na węgiel....ja niestety nie miałem możliwości zamontować gazu, gdybym miał zrobiłbym piec gazowy + zwykły piec do palenia drewnem, węglem Kominek z płaszczem wodnym - ta sama historia: noszenie drewna do salonu, wynoszenie popiołu, kurz....koszt inwestycji i obsługi moim zdaniem niewspółmierny do korzyści, wolałbym za to miec pompę ciepła choćby taką powietrze-woda do grzania CWU i kominek do palenia okazyjno-dekoracyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kułaki 04.05.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Dziękuję Olu za sugestie. Szczerze mówiąc zastanawiałam się tylko nad zmniejszeniem okien w pokojach i kuchni, ale może rzeczywiście masz rację. Musze to jeszcze raz przemyśleć. a tu czas ucieka.... Od poniedziałku zaczynamy stawiać ściany i musimy już coś zadeklarować oraz kupić odpowiednie nadproża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zben66 04.05.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Ponawiam pytanie do osób mających wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła: Jakiej wydajności zainstalowany macie rekuperator i jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kułaki 14.05.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Obecnie jesteśmy na etapie kupna więźby dachowej. Stąd też moje pytanie do wszystkich budujących "nasze Retro", którzy podnosili ściankę kolankową. My u siebie podnosimy ściankę o dwa pustaki i teraz stoimy przed dylematem: czy należałoby wydłużać więźbę dachową i jeśli tak, to o ile? Zastanawialiśmy się nad wydłużeniem o długość jednej dachówki, ale czy to konieczne? Proszę o radę wszystkich doświadczonych w tym temacie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaJ 15.05.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Obecnie jesteśmy na etapie kupna więźby dachowej. Stąd też moje pytanie do wszystkich budujących "nasze Retro", którzy podnosili ściankę kolankową. My u siebie podnosimy ściankę o dwa pustaki i teraz stoimy przed dylematem: czy należałoby wydłużać więźbę dachową i jeśli tak, to o ile? Zastanawialiśmy się nad wydłużeniem o długość jednej dachówki, ale czy to konieczne? Proszę o radę wszystkich doświadczonych w tym temacie pozdrawiam My zamówiliśmy więźbę dłuższą o ok 40 - 50cm, gdyż gość od dachu stwierdził "lepiej trochę dłuższe, a ja sobie dotnę pod dachówkę", z tego co kojarzę, to jemu wyszły dwa pasy dachówki więcej. Moim zdaniem wydłużenie "okapu" jest w tej sytuacji konieczne, po prostu widziałam Retro, w którym tego nie zrobiono i... wyglądało to naprawdę kiepsko, coś w stylu za małej "czapki" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anella 15.05.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Cześć, do klubu Retrowiczów zapisałam się w styczniu, od razu z zapytaniem jak przetrwać roboty ziemne. Trzeba było wymienić cały torf i zagęścić piaskiem oraz podwyższyć teren do ok. 1,5 m. Mam to już za sobą!!!11.04.2011 rozpoczęła się budowa mojego domku w technologii szkieletowej. Obecnie jestem na półmetku-okna, dachówka, ocieplenie, rozprowadzenie wody i ogrzewania podłogowego jest. Wylana została posadzka (jastrych). 16.05 zaczynają ściany i sufity podwieszane, a od 23.05 panele i płytki.Zapraszam wszystkich do obejrzenia mojej galerii zdjęć z budowy. Tempo zawrotne. Firma rewelacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anella 15.05.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Do Kułaki Ja nie zmniejszałam żadnego okna, wprost przeciwnie w części jadalnianej salonu dostawiłam jeszcze 1: jest więc okno3-skrzydłowe, tarasowe podzieliłam na 2 duże skrzydła, a w sypialni (przy łazience) zamiast okna są drzwi tarasowe-tak żeby móc rano wyjść na tarasik. To były dobre decyzje. Jest jasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JadwigaW 17.05.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Jestem na etapie tarasów. Interesuje mnie koszt robocizny tarasów wylewanych (betonowych) w naszym Retro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kułaki 18.05.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 JadwigaW, my taras i schody wylewaliśmy łącznie z funadmentem, także nie wiem dokładnie jaki był ich ostateczny koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kułaki 18.05.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Mam pytanko do wszystkich którzy wybór okien mają już za sobą Czy możecie polecić jakąś konkretną firmę, której okna są godne uwagi? Jak na razie mamy ofertę z Oknoplastu i innej firmy, która robi okna na profilach Drutexu i VEKI. Oferty są do siebie zbliżone, jednak Oknoplast najdroższy. Słyszałam, że niby najlepszy, ale czy to rzeczywiście prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniao77 20.05.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Witam wszystkich!Mam pytanko , przymierzamy sie do ocieplenia poddasza, czy ktos z Was mógłby powiedzieć nam ile metrów wyszło Wam na poddaszu przy wysunietym garażu o 2,5 metra i podniesionej ściance kolankowej i jaki koszt jest połeżenia waty i obudowy regipsami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutria 21.05.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Witam! o ociepleni poddasza niestety jeszcze nic nie wiem, bo jestem dopiero na etapie wznoszenia ścian i w związku z tym mam pytanie, czy ktoś może ma schody żelbetowe ze spocznikiem w swoim retro? nie sądziłam, ze może być z tym jakiś problem, ale wczoraj kierownik budowy powiedział mi, że będzie z tym kłopot. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie to będę wdzięczna za podzielenie się nimi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAKO76 24.05.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Witam wszystkich Retrowiczów,my również budujemy ten domek, obecnie jesteśmy na etapie stan surowy zamknięty. Nutria my mamy schody żelbetowe ze spocznikiem, na etapie fundamentów był wylany stopień pod te schody, a pokój który jest "za schodami"jest zmniejszony o jakieś 80 cm( nie wiem dokładnie ile ale tak mi się wydaje jakieś 80-110cm) bo tam właśnie wypada ten spocznik, więc ściana musiała być przesunięta. Nam to nie przeszkadza, bo tam i tak będzie gabinet, a zależało nam na lanych schodach ze spocznikiem. Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts