Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich:)

My także zdecydowaliśmy się na Retro domek. Niestety ja jestem totalnym laikiem w sprawach budowlanych i jak czytałam Wasze wypowiedzi to aż się rumieńcem oblałam, na samą myśl, jak wielka jest moja niewiedza :oops:

Jesteśmy póki co na samym początku drogi, czekamy na warunki zabudowy...

Ale mam do Was zasadnicze pytanie, które wyda Wam się zapewne śmieszne. Czy aby wprowadzic jakiekolwiek zmiany muszę o nich napisac do krajobrazów przed kupnem projektu? Parę rzeczy już mi się rzuciło w oczy, ale nie mam pewności w jakiej kolejności powinnam to wszystko załatwiać.

Z góry wielkie dzieki

PS. Budowac będziemy na Górnym Śląsku (to tak w kwestii bliżego poznania) :D

witaj Pathek w gronie retrowiczów

My chyba wszyscy jestesmy laikami (przynajmniej ja tak się czuje :D ).

Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie to zajrzyj na stronę Krajobrazów i zobacz jakie zmiany nie wymagaja zezwolenia z pracowni (jest ich sporo). W przypadku innych zmian to odpowiedzialnośc za adaptacę bierze Twój architekt.Tak mnie się wydaje. Poprawcie mnie jeśli się myle :wink: .

Zyczę wszytkim wszytkiego dobrego w Nowym Roku, szybkiej i bezproblemowej ( na ile to się da :wink: )budowy domu i spełnienia marzeń :D

Witam wszystkich sympatyków projektu RETRO.

W związku z tym, że również wpadł mi w oko ten projekt ma kilka pytań:

1. Tu zwrócę się bezpośrednio do ReniS - czy wykonywana przez Ciebie przebudowa (tzn. wysunięcie garażu i przeniesienie kotłowni

wymagała specjalnej zgody krajobrazów i czy nie masz nic przeciwko skorzystaniu z twojego pomysłu ;-) ?

2. Czy ktoś z Was dysponuje może aktualnym oszacowaniem kosztów budowy tego domu do stanu bez podłóg i białego montażu, na stronie

pprojekt podają koszt 325 tys, ale to może być mocno nieaktualne?

3. Czy ktoś z Was robił może projekt wentylacji mechanicznej z rekuperacją dla tego domu - czy jest wykonalne i jaki jest szacunkowy

koszt takiej instalacji.

Dziękuję z góry za informację i pozdrawiam.

Paweł.

cześć Paweł

nas też interesuje wentylacja mechaniczna ale nie widze aby ktoś odpowiedział Ci na forum, może dostałeś jakieś informacje na ten temat? interesują mnie koszty i etap na którym trzeba to wykonać, czy możesz polecić juz jakąś firmę?z tego co sie orientuje trzeba dobudować dodatkowy komin... my budujemy w okolicach Poznania i jesteśmy na etapie składania pozwolenia na budowę, mamy nadzieję że zaczniemy w marcu:)pozdrawiam

Witaj Julida,

Ja na razie jestem w fazie poszukiwania sensownych informacji na ten temat w internecie. Jest kilka stronek, na których można sobie poczytać, a nawet z pewnym przybliżeniem obliczyć cenę tego luksusu, np. strona firmy dospel, albo http://www.rekuperatory.net.pl/. Projekt instalacji trzeba wykonać najlepiej przed rozpoczęciem budowy, bo można wtedy usunąć z projektu ciągi wentylacji grawitacyjnej. A jeśli chodzi o komin, wydaje mi się że raczej przy wentylacji mechanicznej kominy (ciągi wentylacyjne) się usuwa, ale oczywiście mogę się mylić. Ponadto trzeba chyba jeszcze poszukać na forum muratora, może w innych wątkach ktoś będzie w stanie udzielić bardziej szczegółowych informacji. To tyle jeżeli chodzi o moją aktualną wiedzę na ten temat, jeżeli będziecie mieli jakieś bardziej szczegółowe informacje to odezwijcie się.

Pozdrawiam

Paweł.

• 2 weeks później...

cześć ja również mam wycene z tej samej firmy co Ania. U mnie najtańszy rekuperator z osprzetem wyniósł ponad 12 000 zł +GWC ponad 10 000 zł. Czyli w sumie ponad 22 000 zł. Hm..... liczyłam że zamkne się ze wszystkim w 17 000 zł. Poza tym miły pan z warszawy (bo to "mój" rejon )dolicza sobie dodatkowo za droge 500 zł.

Chyba sprawdze w Dospelu

pozdrawiam gośka

Witam,

Mam pytanie do budujących (lub mających zamiar budować) w okolicach Warszawy, czy możecie polecić jakiegoś architekta do adaptacji projektu, bo szukam w różnych miejscach i ciężko trafić na jakąś konkretną informację.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Paweł.

cześć retrowicze

hmmmm. Kończy się styczeń i ..... zaczynają się kłopoty z materiałami budowlanymi, jak to się można było spodziewać po taaakiej zimie.

Na podkarpaciu ich po prostu nie ma. A składy przyjmują zamówienia na ... maj/czerwiec.

Jak to wygląda u Was ???

A ja bawię się w projekty przyłączy. I czekam na wiosnę.

pozdrawiam ciepło

Renata

Witam wszystkich pasjonatów Retro

Od jakiegoś czasu noszę sie z zamiarem budowy domu.Retro przypadł mi do gustu od samego początku jednak to forum i wypowiedzi pewnych Pań(prawdziwe zafascynowanie) przekonały mnie ostatecznie do tego właśnie projektu..Z góry dziękuję.W ciągu tygodnia kupiłem projekt i cegłę.Zdecydowałem się na ściany trójwarstwowe.Również zapytam RenięS czy nie ma nic przeciwko wykorzystaniu pomysłu na zmiany.Ta kotłownia to faktycznie kiepskie rozwiązanie ze strony projektanta.Strop planuję żelbetonowy.Pomiędzy zbrojenie zamierzam ułożyć odpad z cegielni(cegłę z defektami,połamaną itp).Ma to na celu zmniejszenie kosztów oraz jak najmniejsze wykorzystanie betonu-dom ma być suchy.To tyle z moich planów a mam ogromną nadzieję na dalszą wymianę doświadczeń jak i poglądów.Buduję w okolicy Tomaszowa Mazowieckiego(łódzkie).

Pozdrawiam :D

Witamy Otello

Oczywiście, że nie mam nic przeciwko wykorzystaniu mojego pomysłu w innych domkach. Po to jest m.in. to forum. Jak coś ktoś ma ciekawego to dzieli się z innymi.

A jak tam z pozwoleniem na budowę ??? Powodzenia

I pytanie do wszystkich, jeśli tu jeszcze ktoś zagląda.

Jakie planujecie rozwiązanie kolorystyczne domu na zewnątrz ??????

Bo mam dylemat jaki kolor ścian dobrać do dachówki ceglastej (jasny czerwony) i białych okien ze szprosami.

Najgorzej jest z cokołami i opaskami . Jak to u Was ???

A może macie jakiś program, aby można było w nim pomalować nasz domek ?

Renata

• 2 weeks później...

cześć wszystkim retrowiczom (starym :wink: i świerzynkom).

W łódzkiem dastepnośc materiałów jest ale ceny idą w górę. my mamy już wiekszość materiałów zamówionych. Musimy zamówić min izolacje na fundamenty. Stąd też pytanie do Was co macie u siebie. Ja fundamenty bede miała z bloczków.

pzdr goska

Witam wszystkich RETRO-wiczów!

Od dwóch dni jestem szczęśliwym posiadaczem projektu RETRO i już "wirtualnie" chodzę po przyszłym domu. Jestem na etapie załatwiania apek do celów projektowych czyli zaczynam biurokrację. Planuję zacząć budowę na jesień aby w tym roku wyciągnąć stan zero, a następnej wiosny ruszyć ostro z kopyta dalej. Mam nadzieję że to forum pomoże ustrzec mnie od paru błędów które popełnią przodownicy. Skorzystałem również z pomysłów powiększenia garażu i przeniesienia kotłowni. Dziękuję pierwszej osobie która to zaroponowała, a jest to chyba ReniaS ale mogę się mylić.

Czy ktoś buduję w okolicach LUBUSKIEGO ???

Pozdrawiam wszystkich :lol:

BAGIK

Witam jeszcze raz!

Czy ktoś kto wyciągnął- powiększył garaż do celów umieszczenia w tylnej części kotłowni zastanawiał się nad wykorzystaniem przestrzeni nad garażem? Nie widzę tego jeszcze i nie wiem bo nie byłem jeszcze u architekta w sprawie adaptacji ale może akurat miejsce na pralnie by się znalazło?! Jeśl ktoś już ma zaprojektowane czy da się tam coś wcisnąć?

Jestem laikiem i może to jest głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi !!!! :lol:

Pozdrawiam

BAGIK

cześć Bagik

Jak słusznie zauważyłeś jest trochę miejsca pod dachem garażu.

Widać to dobrze w projekcie tam gdzie jest plan stropu, gdyż - nad garażem jest po prostu dziura aż po dach. Tak przynajmniej mi to tłumaczył majster.

Ja planuję strop teriva zgodnie z projektem. A co do dziury po prostu myslałam o wykorzystaniu tej powierzchni na np. miejsce na drabinę i inne długie rzeczy. Zobaczymy "w praniu".

pozdrawiam i życzę cierpliwości przy papierach

grunt to dobry architekt

Renata :p

Witam,

jestem zainteresowany projektem retro 2 jak byscie rozwiazali przejscie z garazu do hallu ? W tylnej czesci bym zrobil kotłownie i nie chcialbym z kotłowni przechodzic do hallu ? natomiast jak wsadze drzwi w miejsce szafy to gdzie pozniej szafe ? czy tylko sam wieszak za drzwiami ? rezygnuje z pomieszczenia gospodarczego na rzecz kuchni - tzn zmniejsze je tylko a powieksze kuchnie zostawiajac spizarke. Ja jakby drzwi od pomieszczenia gosp umiescic od strony salonu ? wtedy w wiatrolapie bym mozna bylo postawic szafe i czy nie wydaje sie on za duzy ? ten wiatrołap ?

Czy ktos moglby wstawic zdjecia RETRO 2 po adaptacji ? i jak wyglada retro 2 z wysunietym garazem ?

Jest sens podnoszenia poddasza o 2 cegly ? jak duze tam są skosy ?

Pozdrawiam ;)

Witamy wszystkich "Retrofanów"!

Od czasu kiedy otrzymaliśmy warunki zabudowy z uwagą przypatrujemy się temu projektowi. My początkowo przyglądaliśmy się Impresji 2g - projekt podobny i projektant ten sam. Ale z uwagi na wyznaczoną nam linię zabudowy i trapezowaty kształt działki nie zmieścimy się z tym projektem. Obecnie jesteśmy na etapie wciskania przez projektanta Retro na naszą działkę. Tak czy owak niebawem dołączymy do Was bo Retro 2 napewno nam się zmieści. Nawiązując do dziury w garażu to moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest zmniejszenie jej i zamontowanie tam schodów strychowych (dodatkowe schowki na wszelkie graty zawsze się przydają). W projekcie Impresja natknęliśmy się jescze na problem z dachem z tyłu garażu pojawiał się tam do niczego nie pasujący daszek - mamy nadzieję, że w tym projekcie tego nie ma.

http://forum.muratordom.pl/impresja-z-krajobrazow-plusy-i-minusy,t88704-300.htm

Pozdrawiamy i życzymy szybkich postępów W.I.K. :wink

Małgosiu2005

Nie mam jeszcze izolacji zrobionej. Fundamenty mam zasypane ziemią tą co została po wykopach na fundamnety. I tak sobie leży tak ziemia i się ubija.

Tak nam poradzono. Teraz (czytaj ... za m-c) trzeba będzie jeszcze dokupoić ziemi i potem sypnąć pospółką, zagęścić toto, podciągnąć rury kanalizacji itp. i dopiero potem połozyć izolację. Małgosiu nie wiem dokładnie jaką będę mieć izolację bo mam to określone w kosztorysie" izolacje z materiałów rolowych murowanych ścian fundam. dwoma warstwami papy na lepiku na gorąco z wyrównaniem zaprawą" A co to oznacza nie wiem. Spytam majstra to Ci napiszę.

Co do kosztorysu - hmmmm. Cena za ściany od września wzrosła o 6000 zł.

I to ściany z siporexu na kleju , nie mówiąc o innych materiałach ściennych. Zmieniam strop na lany - jest o ponad 6.000 tańszy od Terrivy (mimo podwyżki cen betonu a przed podwyżką terrivy zapowiadaną na wiosnę).

Na stan surowy otwarty (czyli bez okien parteru, drzwi i bramy) musimy przeznaczyć 155 tys. zł netto.

Plus fundamenty....

A zabawę zaczynamy już za miesiąc. A jak tam u Was przygotowania do budowy ????

pozdrawiam

Renata

:p