maciej40 18.12.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 witam wszystkichopowiem iakie koszty poniosłem ostatniokupiłem mapki goedezyjne 5 szt -400 plnarchitekt ze zmianami w projekcie tj: piwnica,itd 1500 plnaha zakupiłem drzewo na konstrukcję na dach krokwie łaty murłaty kontrłaty razem coś około 14 m -8713 plnto na razie co dalej zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pathek 28.12.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Witam wszystkich:) My także zdecydowaliśmy się na Retro domek. Niestety ja jestem totalnym laikiem w sprawach budowlanych i jak czytałam Wasze wypowiedzi to aż się rumieńcem oblałam, na samą myśl, jak wielka jest moja niewiedza Jesteśmy póki co na samym początku drogi, czekamy na warunki zabudowy... Ale mam do Was zasadnicze pytanie, które wyda Wam się zapewne śmieszne. Czy aby wprowadzic jakiekolwiek zmiany muszę o nich napisac do krajobrazów przed kupnem projektu? Parę rzeczy już mi się rzuciło w oczy, ale nie mam pewności w jakiej kolejności powinnam to wszystko załatwiać. Z góry wielkie dzieki PS. Budowac będziemy na Górnym Śląsku (to tak w kwestii bliżego poznania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 29.12.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 witaj Pathek w gronie retrowiczów My chyba wszyscy jestesmy laikami (przynajmniej ja tak się czuje ). Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie to zajrzyj na stronę Krajobrazów i zobacz jakie zmiany nie wymagaja zezwolenia z pracowni (jest ich sporo). W przypadku innych zmian to odpowiedzialnośc za adaptacę bierze Twój architekt.Tak mnie się wydaje. Poprawcie mnie jeśli się myle . Zyczę wszytkim wszytkiego dobrego w Nowym Roku, szybkiej i bezproblemowej ( na ile to się da )budowy domu i spełnienia marzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julida 30.12.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Witam wszystkich sympatyków projektu RETRO. W związku z tym, że również wpadł mi w oko ten projekt ma kilka pytań: 1. Tu zwrócę się bezpośrednio do ReniS - czy wykonywana przez Ciebie przebudowa (tzn. wysunięcie garażu i przeniesienie kotłowni wymagała specjalnej zgody krajobrazów i czy nie masz nic przeciwko skorzystaniu z twojego pomysłu ? 2. Czy ktoś z Was dysponuje może aktualnym oszacowaniem kosztów budowy tego domu do stanu bez podłóg i białego montażu, na stronie pprojekt podają koszt 325 tys, ale to może być mocno nieaktualne? 3. Czy ktoś z Was robił może projekt wentylacji mechanicznej z rekuperacją dla tego domu - czy jest wykonalne i jaki jest szacunkowy koszt takiej instalacji. Dziękuję z góry za informację i pozdrawiam. Paweł. cześć Paweł nas też interesuje wentylacja mechaniczna ale nie widze aby ktoś odpowiedział Ci na forum, może dostałeś jakieś informacje na ten temat? interesują mnie koszty i etap na którym trzeba to wykonać, czy możesz polecić juz jakąś firmę?z tego co sie orientuje trzeba dobudować dodatkowy komin... my budujemy w okolicach Poznania i jesteśmy na etapie składania pozwolenia na budowę, mamy nadzieję że zaczniemy w marcu:)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel35 03.01.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Witaj Julida,Ja na razie jestem w fazie poszukiwania sensownych informacji na ten temat w internecie. Jest kilka stronek, na których można sobie poczytać, a nawet z pewnym przybliżeniem obliczyć cenę tego luksusu, np. strona firmy dospel, albo http://www.rekuperatory.net.pl/. Projekt instalacji trzeba wykonać najlepiej przed rozpoczęciem budowy, bo można wtedy usunąć z projektu ciągi wentylacji grawitacyjnej. A jeśli chodzi o komin, wydaje mi się że raczej przy wentylacji mechanicznej kominy (ciągi wentylacyjne) się usuwa, ale oczywiście mogę się mylić. Ponadto trzeba chyba jeszcze poszukać na forum muratora, może w innych wątkach ktoś będzie w stanie udzielić bardziej szczegółowych informacji. To tyle jeżeli chodzi o moją aktualną wiedzę na ten temat, jeżeli będziecie mieli jakieś bardziej szczegółowe informacje to odezwijcie się.PozdrawiamPaweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julida 04.01.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 witam,w przyszłym tygodniu będę miała dokładną wycenę z firmy dospel, ale wstępnie cena faktycznie kształtuje sie ok 20 tys...dostarczyłam juz im projekt i maja nanieść zmiany w związku z wentylacją mechaniczną...dam znać jak będę wiedziała konkretnie:)pozdrawiamjulida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 14.01.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 cześć ja również mam wycene z tej samej firmy co Ania. U mnie najtańszy rekuperator z osprzetem wyniósł ponad 12 000 zł +GWC ponad 10 000 zł. Czyli w sumie ponad 22 000 zł. Hm..... liczyłam że zamkne się ze wszystkim w 17 000 zł. Poza tym miły pan z warszawy (bo to "mój" rejon )dolicza sobie dodatkowo za droge 500 zł. Chyba sprawdze w Dospelu pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel35 22.01.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Witam,Mam pytanie do budujących (lub mających zamiar budować) w okolicach Warszawy, czy możecie polecić jakiegoś architekta do adaptacji projektu, bo szukam w różnych miejscach i ciężko trafić na jakąś konkretną informację.Z góry dziękuję i pozdrawiam Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 29.01.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 cześć retrowiczehmmmm. Kończy się styczeń i ..... zaczynają się kłopoty z materiałami budowlanymi, jak to się można było spodziewać po taaakiej zimie.Na podkarpaciu ich po prostu nie ma. A składy przyjmują zamówienia na ... maj/czerwiec.Jak to wygląda u Was ??? A ja bawię się w projekty przyłączy. I czekam na wiosnę. pozdrawiam ciepłoRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otello 29.01.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam wszystkich pasjonatów Retro Od jakiegoś czasu noszę sie z zamiarem budowy domu.Retro przypadł mi do gustu od samego początku jednak to forum i wypowiedzi pewnych Pań(prawdziwe zafascynowanie) przekonały mnie ostatecznie do tego właśnie projektu..Z góry dziękuję.W ciągu tygodnia kupiłem projekt i cegłę.Zdecydowałem się na ściany trójwarstwowe.Również zapytam RenięS czy nie ma nic przeciwko wykorzystaniu pomysłu na zmiany.Ta kotłownia to faktycznie kiepskie rozwiązanie ze strony projektanta.Strop planuję żelbetonowy.Pomiędzy zbrojenie zamierzam ułożyć odpad z cegielni(cegłę z defektami,połamaną itp).Ma to na celu zmniejszenie kosztów oraz jak najmniejsze wykorzystanie betonu-dom ma być suchy.To tyle z moich planów a mam ogromną nadzieję na dalszą wymianę doświadczeń jak i poglądów.Buduję w okolicy Tomaszowa Mazowieckiego(łódzkie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 30.01.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witamy OtelloOczywiście, że nie mam nic przeciwko wykorzystaniu mojego pomysłu w innych domkach. Po to jest m.in. to forum. Jak coś ktoś ma ciekawego to dzieli się z innymi.A jak tam z pozwoleniem na budowę ??? Powodzenia I pytanie do wszystkich, jeśli tu jeszcze ktoś zagląda.Jakie planujecie rozwiązanie kolorystyczne domu na zewnątrz ??????Bo mam dylemat jaki kolor ścian dobrać do dachówki ceglastej (jasny czerwony) i białych okien ze szprosami.Najgorzej jest z cokołami i opaskami . Jak to u Was ???A może macie jakiś program, aby można było w nim pomalować nasz domek ? Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 08.02.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 cześć wszystkim retrowiczom (starym i świerzynkom). W łódzkiem dastepnośc materiałów jest ale ceny idą w górę. my mamy już wiekszość materiałów zamówionych. Musimy zamówić min izolacje na fundamenty. Stąd też pytanie do Was co macie u siebie. Ja fundamenty bede miała z bloczków. pzdr goska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 08.02.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Cześć Małgosiu U mnie na fundamentach jest styropian ekstrudowany czyli taki mocno zagęszczony czy sprasowany grubości około 5 cm. pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAGIK 08.02.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Witam wszystkich RETRO-wiczów! Od dwóch dni jestem szczęśliwym posiadaczem projektu RETRO i już "wirtualnie" chodzę po przyszłym domu. Jestem na etapie załatwiania apek do celów projektowych czyli zaczynam biurokrację. Planuję zacząć budowę na jesień aby w tym roku wyciągnąć stan zero, a następnej wiosny ruszyć ostro z kopyta dalej. Mam nadzieję że to forum pomoże ustrzec mnie od paru błędów które popełnią przodownicy. Skorzystałem również z pomysłów powiększenia garażu i przeniesienia kotłowni. Dziękuję pierwszej osobie która to zaroponowała, a jest to chyba ReniaS ale mogę się mylić. Czy ktoś buduję w okolicach LUBUSKIEGO ??? Pozdrawiam wszystkich BAGIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAGIK 08.02.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Witam jeszcze raz! Czy ktoś kto wyciągnął- powiększył garaż do celów umieszczenia w tylnej części kotłowni zastanawiał się nad wykorzystaniem przestrzeni nad garażem? Nie widzę tego jeszcze i nie wiem bo nie byłem jeszcze u architekta w sprawie adaptacji ale może akurat miejsce na pralnie by się znalazło?! Jeśl ktoś już ma zaprojektowane czy da się tam coś wcisnąć? Jestem laikiem i może to jest głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi !!!! Pozdrawiam BAGIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 11.02.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 cześć Bagik Jak słusznie zauważyłeś jest trochę miejsca pod dachem garażu. Widać to dobrze w projekcie tam gdzie jest plan stropu, gdyż - nad garażem jest po prostu dziura aż po dach. Tak przynajmniej mi to tłumaczył majster. Ja planuję strop teriva zgodnie z projektem. A co do dziury po prostu myslałam o wykorzystaniu tej powierzchni na np. miejsce na drabinę i inne długie rzeczy. Zobaczymy "w praniu". pozdrawiam i życzę cierpliwości przy papierach grunt to dobry architekt Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 13.02.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witam, jestem zainteresowany projektem retro 2 jak byscie rozwiazali przejscie z garazu do hallu ? W tylnej czesci bym zrobil kotłownie i nie chcialbym z kotłowni przechodzic do hallu ? natomiast jak wsadze drzwi w miejsce szafy to gdzie pozniej szafe ? czy tylko sam wieszak za drzwiami ? rezygnuje z pomieszczenia gospodarczego na rzecz kuchni - tzn zmniejsze je tylko a powieksze kuchnie zostawiajac spizarke. Ja jakby drzwi od pomieszczenia gosp umiescic od strony salonu ? wtedy w wiatrolapie bym mozna bylo postawic szafe i czy nie wydaje sie on za duzy ? ten wiatrołap ? Czy ktos moglby wstawic zdjecia RETRO 2 po adaptacji ? i jak wyglada retro 2 z wysunietym garazem ? Jest sens podnoszenia poddasza o 2 cegly ? jak duze tam są skosy ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 13.02.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 dzieki Reniu za odpowiedź a możesz powiedzieć jaką masz izolacje przeciwwilgociową? pzdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W.I.K. 14.02.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Witamy wszystkich "Retrofanów"!Od czasu kiedy otrzymaliśmy warunki zabudowy z uwagą przypatrujemy się temu projektowi. My początkowo przyglądaliśmy się Impresji 2g - projekt podobny i projektant ten sam. Ale z uwagi na wyznaczoną nam linię zabudowy i trapezowaty kształt działki nie zmieścimy się z tym projektem. Obecnie jesteśmy na etapie wciskania przez projektanta Retro na naszą działkę. Tak czy owak niebawem dołączymy do Was bo Retro 2 napewno nam się zmieści. Nawiązując do dziury w garażu to moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest zmniejszenie jej i zamontowanie tam schodów strychowych (dodatkowe schowki na wszelkie graty zawsze się przydają). W projekcie Impresja natknęliśmy się jescze na problem z dachem z tyłu garażu pojawiał się tam do niczego nie pasujący daszek - mamy nadzieję, że w tym projekcie tego nie ma. http://forum.muratordom.pl/impresja-z-krajobrazow-plusy-i-minusy,t88704-300.htmPozdrawiamy i życzymy szybkich postępów W.I.K. :wink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 14.02.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Małgosiu2005 Nie mam jeszcze izolacji zrobionej. Fundamenty mam zasypane ziemią tą co została po wykopach na fundamnety. I tak sobie leży tak ziemia i się ubija. Tak nam poradzono. Teraz (czytaj ... za m-c) trzeba będzie jeszcze dokupoić ziemi i potem sypnąć pospółką, zagęścić toto, podciągnąć rury kanalizacji itp. i dopiero potem połozyć izolację. Małgosiu nie wiem dokładnie jaką będę mieć izolację bo mam to określone w kosztorysie" izolacje z materiałów rolowych murowanych ścian fundam. dwoma warstwami papy na lepiku na gorąco z wyrównaniem zaprawą" A co to oznacza nie wiem. Spytam majstra to Ci napiszę. Co do kosztorysu - hmmmm. Cena za ściany od września wzrosła o 6000 zł. I to ściany z siporexu na kleju , nie mówiąc o innych materiałach ściennych. Zmieniam strop na lany - jest o ponad 6.000 tańszy od Terrivy (mimo podwyżki cen betonu a przed podwyżką terrivy zapowiadaną na wiosnę). Na stan surowy otwarty (czyli bez okien parteru, drzwi i bramy) musimy przeznaczyć 155 tys. zł netto. Plus fundamenty.... A zabawę zaczynamy już za miesiąc. A jak tam u Was przygotowania do budowy ???? pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts