nutria 25.05.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Bardzo dziękuję za odpowiedź nasz gabinet już został zmniejszony, aby powiększyć sypialnie (w celu zmieszczenia tam szafy typu komandor), także nie mogę zmniejszyć go jeszcze bardziej...Zastanawiam się nad poszerzeniem klatki schodowej i co za tym idzie trochę przeprojektowania poddasza. No nic, zobaczymy czy to będzie konieczne. Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioAga 30.05.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Czy ktoś w tym projekcie zainstalował pompę ciepła dla potrzecb ogrzewania domu i CW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek801 01.06.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 (edytowane) WitamDziś stałem się posiadaczem projektu Retro i tym samym powiększyłem grono retrowiczów.Mam mały dylemat, nie mam możliwości podłączenia ogrzewania na gaz i muszę mieć piec na ekogroszek lub piec na miał, co z tym się wiąże pomieszczenie na CO musi być większe, zastanawiam się czy podpiwniczyć dom czy wysunąć garaż (wizualnie nie podoba mi się ta opcja). Chciałbym poznać opinie forumowiczów. Edytowane 1 Czerwca 2011 przez tomek801 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutria 02.06.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Witaj tomek801! osobiście uważam, że nie ma sensu podpiwniczać domu. Po pierwsze wiąże się to z niemałymi kosztami (kilkadziesiąt tysięcy), po drugie dom i tak jest bardzo duży i po prostu nie ma takiej potrzeby. Moim zdaniem wysunięty garaż wygląda całkiem nieźle. Ja, tak jak wiele osób wysunęłam garaż o 2 metry i na jego tyłach zrobiłam pralnie i kotłownie i to była bardzo dobra decyzja. Nie chciałam mieć kotłowni obok kuchni, a tak mogę pierwotne pomieszczenia gosp./kotłownie zamienić na garderobę przy wiatrołapie, która na pewno bardzo się przyda:). I jeszcze jedno: podpiwniczone Retro też będzie inaczej wyglądało, ponieważ budynek będzie wyższy i przez to proporcje budynku nieco się zmienią. Ale to tylko moja opinia:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek801 03.06.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Piwnicę zrobię, widzę więcej za niż przeciw, obecnie mieszkam w domu który za garażem ma kotłownie ok 14 m2 -kurzy się do garażu i ogólnie jest mało miejscaDziś byłem u pierwszego murarza poleconego przez znajomego, robociznę wycenił : surowy bez dachu z piwnicą pod salonem i kuchnią, tarasami i kominami 36 tys do dogadania. Czy to dużo według was?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juru21 04.06.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Witam serdecznie.Jestem tu "świeży" więc na dzień dobrymam pytanko (pewnie przez wielu zadawane)CZY BUDUJE KTOŚ DOM RETRO W OKOLICACHTARNOWA, DĘBICY, NOWEGO SĄCZA LUB KRAKOWA?Będę wdzięczny za odpowiedź....chciałbym ten dom zobaczyćzanim wezmę się za jego budowę.POZDRAWIAM Edytowane 4 Czerwca 2011 przez Juru21 Juru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oddzialg3 11.06.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Dzień dobry wszystkim na forum domku Retro. Właśnie zakupiłem projekt i przystępuję do adaptacji. Interesuje mnie wentylacja mechaniczna . Czy ktoś z Was posiada projekt takiego cudu dla Retro? Proszę o kontakt na adres [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaJ 19.06.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Drodzy Retrowicze, muszę się pochwalić, że stoją już szafy: w garderobie i sypialni, a jutro Panowie zaczynają robić kuchnię Stoją również murki z cegły surowej i kilka innych rzeczy. Oko cieszy. Już chyba blizej niż dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziewo 25.06.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 (edytowane) Witam WasW jaki sposób macie zaaranżowane łazienki w Retro? Jeżeli posiadacie zdjęcia lub wizualizacje to bardzo proszę o przesłanie na maila [email protected]Z góry dziękuję Edytowane 29 Czerwca 2011 przez ziewo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek5555 01.07.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Witam serdecznie mam do sprzedania projekt domku retro, niestety nie mogę wybudować mojego wymarzonego domku projekt w cenie 1500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaamartkaaa 05.07.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Witam serdecznie wszystkich retrowiczów. Jestem w trakcie budowy retro (zrobiony już dach) i bardzo chciałabym podejrzeć Wasze realizacje z budowy a jeszcze bardziej wnętrza. Pochwalcie się zdjęciami, proszę. Mój adres mailowy: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 08.07.2011 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich retrowiczów. Jestem w trakcie budowy retro (zrobiony już dach) i bardzo chciałabym podejrzeć Wasze realizacje z budowy a jeszcze bardziej wnętrza. Pochwalcie się zdjęciami, proszę. Mój adres mailowy: [email protected] Zdjęcia wnętrz i budowy forum znajdziesz w galerii zdjęć lub w dziennikach budowy tych, którzy budują RETRO - poszukaj np. ReniaS, itd. Edytowane 11 Lipca 2011 przez Anulkaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cb1975 30.07.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Witam. przymierzamy się do zakupu projektu "Retro". Chciałbym podzielic sie z Wami moimi zmianami jakie planuje dokonać w projekcie. Jeśli macie jakieś uwagi i sugestie to bardzo proszę pisać. Planuję wydłużyć garaż o 2,5m, z wiatrołapu zrobić wejście do garażu, natomiast wejście które było do garażu w wersji oryginalenj będzie do pom. gospodarczego oraz pralni i suszarni. Pomieszczenie pralni i suszarni zamierzam przedzielić na połowe gdzie zaraz po wejściu będzie pralnia i suszarnia, następnie drzwi do pom gospodarczego w którym zamiast okienka wstawię drzwi. Z wiatrołapu jest też wejście do kotłowni, zamierzam ją zmniejszyć co spowoduje, że powstanie większa spiżarnia w kuchni. Zamiast szafy wnękowej w przedpokoju zrobię małe wc dla gości a wejście do łazienki zaślepię. Łazienkę na dole przedzielę tak aby powstała garderoba i łazienka z wejściami od sypialni. Przesunę wejście do biura tak aby po prawej stronie mozna było zabudować scianę szafąwnękową. Kominek zamierzam wybudować max blisko wejścia do salonu. No i bardzo ważne zamierzam wydłużyć dach nad tarasem tak aby był zadaszaony na ok 3,5 do przodu i na całej szerokości salonu, Sciana kolankowa będzie podniesiona o max dwa pustaki. Chyba niczego nie przeoczyłem . Jak będzie miał ktoś problemy z wobrażeniem sobie jak to będzie wyglądać to mam naniesione zmiany i mogę wysłać na e-maila. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomekC 02.08.2011 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Nie mam moze takiej wyobrazni, ale mam przeczucie ze przedpokoj po zmianach moze stracic na przestronnosci Przesuniecie kominka - rzecz gustu, no i trzeba uwazac zeby nie wyszlo schodzenie z góry wprost na kominek. My mamy tak jak w projekcie tylko pionowy (zajmuje b. malo miejsca jesli chodzi o szerokosc, a efekt...hmmm....nam sie podoba)Zadaszenie tarasu uwazam za najgorsza rzecz w tym pomysle - bez zadaszenia salon jest jasny i przyjemny (szczegolnie grzejace słoneczko zimą) a latem cóz....taniej chyba postawic duzy parasol czy zrobic markize - niemniej to wszystko rzecz gustu wiec jesli macie mozliwosc obejrzyjcie najpierw domek w wersji "oryginalnej" a potem decydujcie sie na zmianypzodrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly82 02.08.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam wszystkich retrowiczów,lada moment dostaniemy pozwolenie na budowę naszego Retroi tu moje pytanie czy ktoś ma namiary na jakieś firmy budowlane które budowały już ten domekw województwie śląskim?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cb1975 05.08.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Nie mam moze takiej wyobrazni, ale mam przeczucie ze przedpokoj po zmianach moze stracic na przestronnosci Przesuniecie kominka - rzecz gustu, no i trzeba uwazac zeby nie wyszlo schodzenie z góry wprost na kominek. My mamy tak jak w projekcie tylko pionowy (zajmuje b. malo miejsca jesli chodzi o szerokosc, a efekt...hmmm....nam sie podoba) Zadaszenie tarasu uwazam za najgorsza rzecz w tym pomysle - bez zadaszenia salon jest jasny i przyjemny (szczegolnie grzejace słoneczko zimą) a latem cóz....taniej chyba postawic duzy parasol czy zrobic markize - niemniej to wszystko rzecz gustu wiec jesli macie mozliwosc obejrzyjcie najpierw domek w wersji "oryginalnej" a potem decydujcie sie na zmiany pzodrawiam i powodzenia Co do kominka to wszystko pod kontrolą, wiadomo że na schodach nie zrobię, co do tarasu, będzie częściowo zadaszony. Zadaszenia nie będzie nad drzwiami tarasowymi a rozpocznie się od miejsca gdzie jeszcze jest wnęka tarasowa i będzie biegło w kierunku końca okna od pierwszego pokoju. Taras będzie nie tak jak w projekcie półokrągły, tylko bardziej będzie przypominac prostokąt i praktycznie na całej szerokości domu z zaokrąglonymi narożnikami( do drugiego okna od pokoju). Myślę jeszcze aby taras zawinąc w kierunku okna od jadalni i tam również zrobic poszerzone drzwi tarasowe ( jadalnia od wschodu). Co do małego przedpokoju to w tym miejscu nie będzie mi przeszkadzac, a małe pomieszczenie wc tylko dla gości w zupełności wystarczy. Wolę zrobic łazienkę z wejściem od sypialni. Czekam na kolejne opinie o zmianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cb1975 05.08.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 czy ktoś z "retrowiczów" może mi podac szerokośc sciany łazienki w przedpokoju. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutria 07.08.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Witam cb1975! Uważam, ze Twoje zmiany w projekcie są sensowne. Sama wprowadziłam podobne zmiany i jestem bardzo zadowolona. Zrobiłam wc w miejscu szafy wnękowej i przedpokój wcale nie jest za mały, uważam wręcz, że gdyby nie było tam wc to byłoby mnóstwo nie wykorzystanej przestrzeni w holu. Hol nadal jest przestronny, a wc pasuje tam tak, jakby od początku miało tak być. Jak większość wydłużyłam garaż ( 2 metry w zupełności wystarczą)i przeniosłam wejście do garażu do wiatrołapu. Z tyłu garażu jest kotłownia i pralnia. Przy wiatrołapie ( w miejscu starego pom.gosp.) jest u mnie garderoba i uważam że to bardzo wygodne rozwiązanie ( i nie jest potrzebne jeszcze kolejne pomieszczenie gosp. jeśli masz już takie z tyłu garażu). Po wielu wahaniach zrezygnowałam w końcu ze spiżarki, dzięki czemu kuchnia jest większa. Uważam, ze wydłużenie dachu nad garażem to nie jest zły pomysł, co kto woli, jak akurat wolę markizę, żeby w zimie wpadało więcej światła, ale niektórzy wolą mieć dach na stałe. Jedyne co Ci odradzam to podnoszenie ścianki kolankowej o aż dwa pustaki, ja mam podniesioną o jeden i naprawdę to w zupełności wystarczy, a dom wygląda z zewnątrz nadal ok (choć ładniej bez podnoszenia). Jak podniesiesz o dwa pustaki to dom będzie miał za małą "czapkę" choćbyś nie wiem o ile wydłużał krokwie ( a należy jeszcze pamiętać, ze im dłuższy okap tym mniej w domu światła) i nie będzie zbyt ładnie wyglądał. Góra rzeczywiście jest ogromna. Powiększyłam też okno w jadalni, teraz jest potrójne i bardzo mi się to podoba- polecam to rozwiązanie, wpada mnóstwo światła. Okna w jadalni i pokojach wydłużyłam do 180 cm, żeby zaczynały sie już na wysokości 50 cm nad podłogą. Moje retro jest na chwilę obecną w stanie deweloperskim i znajduje się pod Warszawą, jeśli ktoś chciałby je obejrzeć to serdecznie zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutria 08.08.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Mam pytanie do tych, którzy wybudowali retro z wydłużonym garażem i podniesioną o jeden pustak ścianką kolankową. Ile metrów elewacji wyszło wam przy docieplaniu budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cb1975 09.08.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Witaj nutria Zadaszony taras powstanie od tyłu, jak podzielimy dom na trzy części każda po 5 m to tą środkową część zamierzam wyciągnąć o jakies 3,5 m aby zrobić zadaszony taras. Miejsce gdzie są drzwi tarasowe od salonu będzie odkryte. Ogólnie taras będzie poszerzony na 10m szerokości domu. Fajnie jest latem, przy deszczowej pogodzie a przyjemnej temp posiedzieć na grilu pod dobrym zadaszeniem;) Z tego co czytałem to markize na deszczu powinno się chować. Chętnie bym obejżał fotki jakie poowstało wc w przedpokoju oraz ile zostało miejsca przy schodach i wejściu do pokoi jak możesz to podeślij fotki. [email protected] . Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts