binio2006 11.08.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam. przymierzamy się do zakupu projektu "Retro". Chciałbym podzielic sie z Wami moimi zmianami jakie planuje dokonać w projekcie. Jeśli macie jakieś uwagi i sugestie to bardzo proszę pisać. Planuję wydłużyć garaż o 2,5m, z wiatrołapu zrobić wejście do garażu, natomiast wejście które było do garażu w wersji oryginalenj będzie do pom. gospodarczego oraz pralni i suszarni. Pomieszczenie pralni i suszarni zamierzam przedzielić na połowe gdzie zaraz po wejściu będzie pralnia i suszarnia, następnie drzwi do pom gospodarczego w którym zamiast okienka wstawię drzwi. Z wiatrołapu jest też wejście do kotłowni, zamierzam ją zmniejszyć co spowoduje, że powstanie większa spiżarnia w kuchni. Zamiast szafy wnękowej w przedpokoju zrobię małe wc dla gości a wejście do łazienki zaślepię. Łazienkę na dole przedzielę tak aby powstała garderoba i łazienka z wejściami od sypialni. Przesunę wejście do biura tak aby po prawej stronie mozna było zabudować scianę szafąwnękową. Kominek zamierzam wybudować max blisko wejścia do salonu. No i bardzo ważne zamierzam wydłużyć dach nad tarasem tak aby był zadaszaony na ok 3,5 do przodu i na całej szerokości salonu, Sciana kolankowa będzie podniesiona o max dwa pustaki. Chyba niczego nie przeoczyłem . Jak będzie miał ktoś problemy z wobrażeniem sobie jak to będzie wyglądać to mam naniesione zmiany i mogę wysłać na e-maila. Pozdrawiam Witam serdecznie. Jestem obecnie na etapie murów fundamentowych i byłbym wdzędczny za przesłanie mi Twoich zmian. Każda rada jest dla mnie cenna. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
binio2006 11.08.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam. przymierzamy się do zakupu projektu "Retro". Chciałbym podzielic sie z Wami moimi zmianami jakie planuje dokonać w projekcie. Jeśli macie jakieś uwagi i sugestie to bardzo proszę pisać. Planuję wydłużyć garaż o 2,5m, z wiatrołapu zrobić wejście do garażu, natomiast wejście które było do garażu w wersji oryginalenj będzie do pom. gospodarczego oraz pralni i suszarni. Pomieszczenie pralni i suszarni zamierzam przedzielić na połowe gdzie zaraz po wejściu będzie pralnia i suszarnia, następnie drzwi do pom gospodarczego w którym zamiast okienka wstawię drzwi. Z wiatrołapu jest też wejście do kotłowni, zamierzam ją zmniejszyć co spowoduje, że powstanie większa spiżarnia w kuchni. Zamiast szafy wnękowej w przedpokoju zrobię małe wc dla gości a wejście do łazienki zaślepię. Łazienkę na dole przedzielę tak aby powstała garderoba i łazienka z wejściami od sypialni. Przesunę wejście do biura tak aby po prawej stronie mozna było zabudować scianę szafąwnękową. Kominek zamierzam wybudować max blisko wejścia do salonu. No i bardzo ważne zamierzam wydłużyć dach nad tarasem tak aby był zadaszaony na ok 3,5 do przodu i na całej szerokości salonu, Sciana kolankowa będzie podniesiona o max dwa pustaki. Chyba niczego nie przeoczyłem . Jak będzie miał ktoś problemy z wobrażeniem sobie jak to będzie wyglądać to mam naniesione zmiany i mogę wysłać na e-maila. Pozdrawiam Oczywiście nie podałem adresu e-mail . Poprawiam się. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cb1975 11.08.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Oto moje propozycje po zmianach. Mam nadzieję, że załącznik graficzny się wgra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cb1975 11.08.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 nowy szkic- bardziej wyrażny:) fajnie, jakby osoby które mają swoje pomysły na bazie tego szkicu w paint-cie dokonywały korekt. Może stworzymy idealne retro:) wiem wiem , każdy ma inne potrzeby. W takim razie niech każdy kto widziałby inne zmiany, wykasuje moje i dorysuje swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cb1975 12.08.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Koleja wersja z inaczej rozplanowaną łazienką na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 12.08.2011 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam Cię. Jako, ze mieszkam już ponad rok w RETRO mogę podzielić się swoimi uwagami - może ktoś skorzysta:) 1. Nie powiększałabym spiżarni kosztem kuchni - moja pomniejszona i tak jest duża 2. kotłownie zrobiłam u siebie w pomieszczeniu za garażem - rozważ to, bo na przedstawionym przez Ciebie planie masz trzy pomieszczenia tak naprawdę gospodarcze- nie wiem ile osób liczy Wasza rodzina, ale to zdecydowanie za dużo - a RETRO nie jest - wbrew pozorom - dużym domem;) 3. Ni zmniejszyłabym na pewno łazienki - ewentualnie wc dla gości zrobiłabym w miejscu gdzie planujesz teraz kotłownie. Łazienka po zmianach, które proponujesz będzie miała około 3 m2 . To bardzo mało.Ja tez wydłużyłam garaż o 2,5 metra, wyjście z garażu mam do wiatrołapu - ale nie dawałabym żadnej ścianki między holem a wiatrołapem - bardzo pomniejszysz i przyciemnisz holi wiatrołap. Osobiście uważam, że dom to też większe przestrzenie, i celowe ich pomniejszanie zabiera mu urok - a jak pisałam wcześniej Retro nie jest duże. Jak masz jakieś pytania - służę pomocą Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cb1975 12.08.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam Cię. Jako, ze mieszkam już ponad rok w RETRO mogę podzielić się swoimi uwagami - może ktoś skorzysta:) 1. Nie powiększałabym spiżarni kosztem kuchni - moja pomniejszona i tak jest duża 2. kotłownie zrobiłam u siebie w pomieszczeniu za garażem - rozważ to, bo na przedstawionym przez Ciebie planie masz trzy pomieszczenia tak naprawdę gospodarcze- nie wiem ile osób liczy Wasza rodzina, ale to zdecydowanie za dużo - a RETRO nie jest - wbrew pozorom - dużym domem;) 3. Ni zmniejszyłabym na pewno łazienki - ewentualnie wc dla gości zrobiłabym w miejscu gdzie planujesz teraz kotłownie. Łazienka po zmianach, które proponujesz będzie miała około 3 m2 . To bardzo mało.Ja tez wydłużyłam garaż o 2,5 metra, wyjście z garażu mam do wiatrołapu - ale nie dawałabym żadnej ścianki między holem a wiatrołapem - bardzo pomniejszysz i przyciemnisz holi wiatrołap. Osobiście uważam, że dom to też większe przestrzenie, i celowe ich pomniejszanie zabiera mu urok - a jak pisałam wcześniej Retro nie jest duże. Jak masz jakieś pytania - służę pomocą Ania Witaj Nie będę powiększać spiżarni kosztem kuchni. Przesunę ściankę działową pomiędzy pom. gosp. a spiżarnią. Pomieszczenia gospodarcze są dwa:) jedno przy wiatrołapie na domowe sprawy, drugie z wyjściem na zewnątrz na sprawy ogrodowe, trzecie pomieszczenie tylko pralnia i suszarnia ewentualnie jakieś miesce na bezapachowe czyste akcesoria domowe. Pomieszczeń gospodarczych nigdy nie za mało. Np jak się ma dwa auta to jakieś miejsce na opony zimowe, jak się ma motocykl to też kawałek pomieszczenia by się przydało;) Jakby wc powstało w miejscu gdzie jest teraz kotłownia to wejście musiało by być od strony salonu, a umówmy się, że raczej to może być krepujące np jak ktoś będzie mieć sraczke a towarzystwo zamilknie;) wejście do wc od strony wiatrołapu odpada- jakoś nie spotkałem się z taką lokalizacją kibelka. Łazienka w sypialni powinna ostatecznie zostać w wersji gdzie będzie szafa wnękowa na długości sypialni i w ten sposób łazienka będzie miała ok 5,5 m2. Na dole robimy łazienkę bez wanny. Tę wersję przedstawia 3 szkic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutria 13.08.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Jeszcze kończą u mnie tynki, więc jest strasznie brudno, zrobię zdjęcia jak już będzie trochę czyściej, ok? Nie wiem czy będzie dobrze widać hol z toaletą, trudno jest to dobrze sfotografować, tak żeby oddać rzeczywistość. W każdym razie takie małe wc w żaden sposób tam nie przeszkadza. Przesuniecie ścianek w wiatrołapie do tyłu z jednej strony sprawi że wiatrołap będzie większy, ale z drugiej strony hol będzie mało przestronny. Zwróć uwagę że pomiędzy schodami a ścianą od wiatrołapu zostanie Ci tylko 1,1 metra. Dlatego ja uważam, że lepszym pomysłem jest zrobienie garderoby przy wiatrołapie i zostawienie go takim jaki jest. Kotłownia i pralnia w zupełności wystarczą jako pomieszczenia gosp., a na opony możesz wykorzystać przestrzeń nad garażem (niektórzy robią tam strop i mają dodatkowe pomieszczenie, mi wystarczy drewniana antresola na opony właśnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutria 13.08.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 A! i jeszcze jedno, zastanów się nad drzwiami z kotłowni do garażu. Jakbyś chciał np. kosiarkę tam schować, umyć ręce czy cokolwiek tam położyć to musisz iść przez pralnie lub od zewnątrz. Myślę, że takie drzwi wprost do garażu bardzo by się przydały. U mnie nie ma przejścia z pralni do kotłowni, za to jest właśnie z kotłowni do garażu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 13.08.2011 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 (edytowane) cb1975 Ja pisałam o swoich spostrzeżeniach mieszkając już w wybudowanym domu. Sypialnia na dole nie jest duża - i nie wyobrażam sobie żeby zabrać jej ścianę na 2 pary drzwi... no i nie wyobrażam sobie łazienki przy sypialni w takich wymiarach jak proponujesz - bo dla mnie łazienka przy sypialni kojarzy się z relaksem - i raczej z wanną i dlatego powinna być duża.. Ale każdy ma inne wymagania w życiu:) Zrobisz i tak jak Wam będzie wygodnie My mamy łazienkę standardową - tam, gdzie jest zaplanowana w oryginale i też nie mam w niej wanny tylko prysznic, bidet, umywalkę i wc - korzystają z niej goście, ale wychodziłam z złożenia, że dom buduję dla siebie a nie dla gości i nie będę im robiła dodatkowego WC - i korzystają z tego, co jest. Moja łazienka jest na piętrze - po podniesieniu ścianki kolankowej mam salon kąpielowy - który po podłodze ma 20 m2 i to jest moja prywatna łazienka:) Pozdrawiam Ania Ps. A jak wygląda u Ciebie piętro? Zmieniłeś coś? Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez Anulkaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziewo 15.08.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Poniżej zamieszczam link do albumu zawierającego projekty łazienki w domu Retro. Zapraszam do oglądania i komentowania. Projekt nie jest ostatecznie zaakceptowany. Wszelkie opinie mile widziane http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=3039 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cb1975 16.08.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 cb1975 Ja pisałam o swoich spostrzeżeniach mieszkając już w wybudowanym domu. Sypialnia na dole nie jest duża - i nie wyobrażam sobie żeby zabrać jej ścianę na 2 pary drzwi... no i nie wyobrażam sobie łazienki przy sypialni w takich wymiarach jak proponujesz - bo dla mnie łazienka przy sypialni kojarzy się z relaksem - i raczej z wanną i dlatego powinna być duża.. Ale każdy ma inne wymagania w życiu:) Zrobisz i tak jak Wam będzie wygodnie My mamy łazienkę standardową - tam, gdzie jest zaplanowana w oryginale i też nie mam w niej wanny tylko prysznic, bidet, umywalkę i wc - korzystają z niej goście, ale wychodziłam z złożenia, że dom buduję dla siebie a nie dla gości i nie będę im robiła dodatkowego WC - i korzystają z tego, co jest. Moja łazienka jest na piętrze - po podniesieniu ścianki kolankowej mam salon kąpielowy - który po podłodze ma 20 m2 i to jest moja prywatna łazienka:) Pozdrawiam Ania Ps. A jak wygląda u Ciebie piętro? Zmieniłeś coś? Sypialnie jak dla mnie to jest bardzo duża wg oryginalnego projektu 14,3 m2, nie wiem czy widziałaś trzecie załączone zdjęcie gdzie nie planuje robienia osobnego wejścia do garderoby a zostanie wykonana wnęka wzdłuż sypialni na ścianie łazienkowej. Spowoduje to przewężenie łazienki. Dolna łazienka wg projektu ma 7,5 metr i jak jej zabiorę 1,5-2 m2 to się nic nam nie stanie . Piętra jeszcze nie ruszałem ze zmianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 16.08.2011 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 cb1975 Powiem tak - widocznie mamy inne pojęcia wielkości:)U mnie sypialnia jest tylko sypialnią - z dużym (180x200) łóżkiem, dwoma nocnymi stolikami i komodą - nic więcej tam nie wejdzie:) I dlatego mówię ze swojej perspektywy, że nie wyobrażam sobie w sypialni zapachów łazienkowych;) iNa piętrze mam dwie garderoby - jedna ubraniowa - 16 m2 po podściele, obrusy, ręczniki, kołdry itp. Ponieważ chciałeś znać opinię na temat swoich zmian w projekcie - moja jest jw, bo wg mnie projekt oryginalny jest OK - oczywiście z wersją z wydłużonym garażem i dodatkowymi - dzięki temu - dwoma pomieszczeniami, w których mogłam umieścić wszystkie "brudne" urządzenia:)Jak pisałam dom jest dla mnie - i dlatego nie zmniejszyłam go po to, by goście mieli swoje WC.Lubię przestrzeń i wszystko co można było, otworzyłam - a Ty zamykasz i zmniejszasz - więc dla mnie Twoje Retro nie byłoby i nie będzie idealne... Pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutria 19.08.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Ten projekt ma bardzo podobny układ do retro: http://www.z500.pl/projekt/z173,wygodny,projekt,domu,o,przyjemnym,charakterze,i,funkcjonalnym,wnetrzu,z,garazem,od,frontu.htmli jest tu właśnie łazienka z wejściem tylko z sypialni. Na sam prysznic bez wanny w zupełności wystarczy, a wannę można mieć na górze. Moim zdaniem to fajne rozwiązanie, a sypialnia jest wystarczająco duża (zawsze można ją trochę powiększyć o kawałek gabinetu). W ogóle bardzo podoba mi się ten projekt z wyglądu, no ale już trudno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cb1975 19.08.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Bardzo ciekawe projekty są w tej pracowni. Mnie osobiście podoba się także projekt z124, z35, z19. Wiele się zastanawiamy nad projektem i stwierdziliśmy, że wystarczą nam dwa pokoje na górze (podniesione o dwa pustaki) oraz jeden pełniący funkcję biura na dole. Pokój na parterze 14,3 m2 podzieliliśmy na pralnie oraz gospodarcze z wyjściem na zewnątrz. W załączniku szkic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutria 19.08.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 A to dopiero totalna zmiana. Czyli jednak nie przedłużacie garażu? Jak podniesiecie ściankę kolankową o dwa pustaki to wyjdą wam trzy bardzo duże pokoje na górze, ja mam podniesioną o jeden, a i tak zrobiłam trzy pokoje, bo nie potrzebuję 15 metrowej garderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cb1975 19.08.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 No właśnie nie przedłużamy:) jak będzie pom gosp od tyłu to nie potrzeba, mamy działkę 29x29 m. Jesteśmy we dwoje i będzie dziecko, więc na trzy osoby starczy. Jak ktoś przyjedzie na noc to w biurze się prześpi:) tam się zmieści sofa. W takim układzie mamy wszystko co potrzeba, nie pomniejszamy, a tylko funkcje pomieszczeń zmieniamy. O podniesieniu jeszcze myśle , czy to będzie o dwa czy o jeden pustak. Generalnie chcę zrobić ścianę kolnkową 120- 140cm i ciekawy jestem jakie metrażowo wtedy wyjdą pokoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cb1975 21.08.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Witajcie. Sporo zastanawiam się nad zadaszeniem tarasu. Ponieważ działka ma 29x29 metrów daje mi możliwośc wykonania dodatkowego tarasu od jadalni i w takim wypadku chciałbym jeden z nich zrobic zadaszony. Wiele czytałem i większośc opini na temat tarasów wykonanych z konstrukcji dachu i pokrytych tym samym materiałem co i dach bardzo mocno zacienia pomieszczenie, co mi bardzo się nie podoba. Markizy szybko zużywają się a do tego są bardzo drogie ( te lepsze kasetowe), poza tym trzeba je zwijac przy silnym wietrze co jest upierdliwe. Przeglądałem internet i wpadły mi w oko bardzo ciekawe drewniane konstrukcje pokryte poliwęglanem lub pcv, kolory do wyboru od przezroczystego do przydymianego. Takie zadaszenie można z powodzeniem znaleźc na allegro lub przez google wpisując "zadaszenia tarasów". Czekam na Wasze komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zben66 02.09.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Witam Czy ktoś z Was ocieplał dodatkowo od środka ścianki kolankowe i część podłogi nieuzytkowej na poddaszu między ścianką a "ślepą" ścianką z K-G? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAGIK 15.09.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 WitamJa za namową kierownika ociepliłem wełną 15 nieużytki i myślę że nie są to pieniądze wyrzucone w błoto ! Ja już jestem kilka dni przed wprowadzeniem się do upragnionego RETRO. Pozdrawiam wszystkich mieszkających i budujących RETRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts