Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Własnie o coś takiego mi chodziło. Czy orientowałaś się jak będzie wyglądała cyrkulacja ciepłego powietrza z kominka. Jak wiadomo wszelki instalacje grzewcze powinny być montowane w miejscach najchłodniejszych np pod oknami czy na ścianach zewnętrznych. Ja raczej też tak będe projektować kominek z tych samych powodów co i Ty. Uważam, że to idealne miejsce. Co prawda mam do wyboru, albo na tej ścianie zrobić kominek albo zawiesić tv. Rozwiązanie gdzie stoi tv obok kominka wogóle mi nie pasuje. Jeszcze jeden temat. Czy ktoś z retrowiczów zagospodarował jedno z pomieszczeń pokojowych na dole na pomieszczenie gospodarcze i pralnie z wyjściem z boku lub tam gdzie jest okno?

• 2 weeks później...
no to mamy problem. Miejscowy Plan Zagospodarowania narzuca nam, że ściana frontowa musi mieć 70% wzdłuż nieprzekraczalnej linii zabudowy. Pojawił sie problem czy będziemy mogli realizować projekt retro, ale główka zaczęła pracować i wpadłem na pomysł przesunięcia ściany od kuchni do linii garażu i o tyle samo ścianę od wiatrołapu. Dzięki temu całkiem ciekawie powiększy nam sie kuchnia i będzie można zapodać małe okno na bocznej ścianie. Ze względu na bajeczny widok z sypialni i drugiego pokoju chcemy zrobić zamiast podwójnych okien dachowych, lukarny. Co o tym sądzicie?

Witam,

w przyszłym roku startujemy z budową Retro. Dziękuję wszystkim forumowiczom za wpisy w tym wątku, były i są naprawdę pomocne.

Jeśli chodzi o nasze modyfikacje projektu, to z głównych zmian:

- dodajemy lukarnę w salonie i wykusz na piętrze z małym balkonem,

- adaptujemu garaż na pokój oraz częściowo pomieszczenie gospodarcze/pralnię

- podnosimy o 50 cm ścianę kolankową,

- powiększamy kuchnię kosztem spiżarni i częściowo pom.gospodarczego (myślimy również nad jej częściowym zamknięciem)

Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów adaptował już garaż na pokój, oraz czy ktoś w praktyce zagospodarował już pomieszczenie/strych nad garażem (po powiększeniu ścianki kolankowej)?

Chcemy zrobić stryszek nad garażem i umieścić tam m.in rekuperator. W tym miejscu mam prośbę do Rubika, jeśli to możliwe o przesłanie projektu wykonanej rekuperacji oraz gwc na mojego maila: [email protected] . Z góry dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich retrowiczów

Edytowane przez kielmac

• 3 weeks później...

Witam

Trochę zmieniliśmy wygląd retro. M.in. udało nam się po podniesieniu ściany kolankowej wygospodarować pralnio-suszarnię z łazienki na górze i tam też dołożyliśmy okno. Oczywiście garaż wydłużony, w celu stworzenia kotłowni oraz toalety dla gości. Łazienkę na dole wydłużyliśmy i sypialnię od strony łazienki kosztem gabinetu tj. pokoju od strony salonu. Zrobiliśmy wejście do łazienki od strony pokoju (szklane szerokie drzwi do łazienki tzw. salonu kąpielowego gdzie będzie i wanna i prysznic). Zrezygnowaliśmy ze spiżarni (dawnej kotlowni) całość pozostaje otwarta i dołożyliśmy jedno okno w salonie. Na górze dołożyliśmy w pokojach okna. Na razie jesteśmy na etapie kończenia sufitów na górze, ale już teraz najbardziej cieszę się z pralnio-suszarni :).

Pozdrawiam wszystkich retrowiczów.

• 2 weeks później...

Potrzebuję pomocy :)

U nas po adaptacji garażu na pokój, podniesieniu ścianki kolankowej o 50 cm, wprowadzeniu całego stropu nad garażem oraz zlikwidowaniu podciągu (PŻ5) który był pierwotnie w garażu, wyszło przysłowiowe jajo z więźbą dachową, bowiem, żeby zachować kąt nachylenia dachu (35') i oprzeć tak jak sobie to zaplanował architek wiązar (WT2) na ścianie nośnej od frontu (na której nie ma już bramy, tylko okno takie jak w kuchni), w której wstawił słup żelbetonowy, oparcie wiązara znajduje się na poziomie ok. 2.35 m - czyli około 30 cm poniżej dołu stropu (wiązar przechodzi w dół przez strop i na długości około 0,5 m skosem od sufitu do ściany przez pokój (na który został zaadaptowany garaż).

Stąd moje pytanie i prośba o pomoc, czy ktoś w retro wydłużył strop nad garażem na całe pomieszczenie, usunął podciąg PŻ5 i zastoswoał jakieś rozwiązanie na oparcie wiązara WT2 (inne niż podciąg PŻ5), zachowując oczywiście kąt nachylenia dachu i nie przebudowując na nowo całej więźby?

Dziękuję z góry za wszelką pomoc,

Pozdrawiam

Witam po dłuuuuuuuuuuuuuuuuugiej nieobecności :) Wracam z problemem - jak wyglądają Wasze garderoby na poddaszu? Jestem ciekawa jak zostały przez Was, drodzy Retrowicze, zagospodarowane? Proszę o pomoc bo nie bardzo mam pomysły co z nimi zrobić :( W razie czego mój mail: [email protected] Będę wdzięczna za wszelkie sugestie :)

Pozdrawiam z Wielkopolski

Dzięki, Anulkoo!!!

Oczywiście, bardzo sie cieszę, że możesz podesłać mi zdjęcia. Niestety nie podnieśliśmy ścianki kolankowej i teraz mamy problem w postaci deficytu miejsca w tych garderobach. Oboje z mężem jesteśmy wysocy (178cm i 185cm) i wejście do garderoby to dla nas nie lada wyczyn :)

Pozdrawiam

(mail: [email protected])

• 2 weeks później...
Jesteśmy na etapie budowy domu wg projektu retro. Coraz więcej mam jednak wątpliwości, czy dobrze zrobiliśmy wybierając projekt z dachem kopertowym. Przeczytałam dużo negatywnych opinii na temat użytkowania poddasza pod takim dachem. Wiem, że duzo zależy od ocieplenia poddasza, niemniej ograniczenie się w pokojach jedynie do okien połaciowych, chyba nie było dobrym pomysłem. Ponieważ postawiliśmy już dom w stanie surowym, chciałabym rozwiać chociaż w części swoje wątpliwości i dowiedzieć się od osób, które juz mieszkają, czy rzeczywiście pokoje na poddaszu w lecie nadmiernie przegrzewają się, a w zimie zalegajacy śnieg zaciemnia pokoje. Zrobiliśmy dodatkowo deskowanie na poddaszu, planujemy ocieplenie poddasza wełną (razem około 30 cm), pod oknami będą grzejniki, na pewno zamontujemy markizy, rolety wewnętrzne. Ale czy to wystarczy aby mieć komfort na poddaszu. Proszę o odpowiedź.

Jesteśmy na etapie budowy domu wg projektu retro. Coraz więcej mam jednak wątpliwości, czy dobrze zrobiliśmy wybierając projekt z dachem kopertowym. Przeczytałam dużo negatywnych opinii na temat użytkowania poddasza pod takim dachem. Wiem, że duzo zależy od ocieplenia poddasza, niemniej ograniczenie się w pokojach jedynie do okien połaciowych, chyba nie było dobrym pomysłem. Ponieważ postawiliśmy już dom w stanie surowym, chciałabym rozwiać chociaż w części swoje wątpliwości i dowiedzieć się od osób, które juz mieszkają, czy rzeczywiście pokoje na poddaszu w lecie nadmiernie przegrzewają się, a w zimie zalegajacy śnieg zaciemnia pokoje. Zrobiliśmy dodatkowo deskowanie na poddaszu, planujemy ocieplenie poddasza wełną (razem około 30 cm), pod oknami będą grzejniki, na pewno zamontujemy markizy, rolety wewnętrzne. Ale czy to wystarczy aby mieć komfort na poddaszu. Proszę o odpowiedź.

Może ja zdołam Ci pomóc:)

Mamy podniesioną ściankę kolankową - poddasze jest jasne i dosyć przestronne. W zimie śnieg zalega tylko na oknach chwilę - kaloryfery, który u mnie sa usytuowane dokładnie pod oknami bardzo szybko topią śnieg na szybach. mam zamontowane markizy i w słoneczne i ciepłe dni to wystarczy, żeby nie nagrzewać nadmiernie pomieszczeń. Inna sprawa to posiadanie rekuperatora, który wymienia powietrze i je równoważy w całym domu - może dlatego dla mnie pokoje na poddaszu i komfort ich użytkowania jest taki jak na parterze?

Pozdrawiam

A.