małgosia2005 15.02.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Reniu u nas zciagniety humus i porobione doły (krajobraz po bitwie ). Za 2 lub 3 tygodnie zaczynamy- wszystko zalezy od pogody. jeśli chodzi o koszta to za wszystkie materiały mamy nadzieje zmiescic się w 75 tys zł (oczywiście bez okien, dzwi, dachu- mówie o bryle domu). U nas może wyjść drożej bo dom częściowo podpiwniczony. pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 16.02.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Małgosiu gratuluję początku !!!! Narazie u nas zima w pełni ale kiedyś się pewnie skończy i to pewnie tak szybko i niespodziewanie jak się zaczęła. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 17.02.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 http://foto1.m.onet.pl/_m/20499674cb1e7861864f73db93963095,5,19,0.jpg Ufff. Wreszcie udało mi się wkleić zdjęcie.Że tez na to nie wpadłam wczesniej że są po prostu za duże.Tak teraz wyglądają moje fundamenty. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leop1234 17.02.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 KTO BUDUJE DOM RETRO Z PRACOWNI KRAJOBRAZY I MOGLBY SIE ZE MNA PODZIELIC DOSWIADCZENIAMI I WRAZENIAMI MILE WIDZIANE ZDJECIA Z BUDOWY CHETNIE DOWIEM SIE ROWNIEZ O PRZEBIEGU BUDOWY I CZYMKOLWIEK ZWIAZANYM Z TYM DOMEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAGIK 17.02.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Witam wszystkich RETRO-wiczów !!! Zastanawiam się nad instalacją centralnego ogrzewania i chciałbym połączyć piec gazowy z kominkiem z płaszczem wodnym oraz kolektorami słonecznymi, oraz chciałbym aby ten obwód był do ogrzewania oraz wody bierzącej. Nadwyżka ciepła z wody bierzącej miałaby iść wtedy na kaloryfery. Czy ktoś słyszał o takiej możliwości połączenia oraz może gdzieś czytał bo nie mogę nigdzie znaleźć. Znalazłem na bierzącą wodę oraz osobno na ogrzewanie, a czy ktoś gdzieś czytał o możliwości połaczenia takiego o jakim ja myślę. Słyszałem, że tak można ale brak lektury! Pozdrawiam PS. Czekam na kolejne zdjęcia z realizacji. Ja startuję 1 lipca WRESZCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 18.02.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 KochaniUaktualniłam album ze zdjęciami.Są teraz 2 albumy - 1: budowa domu, 2: scan zmian w projekcie.Stary cosik "się wykasował ". U nas teraz pełnia zimy więc czekamy. pozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jimmy05 18.02.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witajcie Retrowicze, kupiłem projekt przymierzałem się do budowy i ... niestety nic z tego. Sytuacja rodzinna zmusiła mnie do rezygancji z tego pomysłu. Został mi projekt zakupiony w grudniu. Cały komplet z hologramami i zgodami na zmiany. Bez nanoszenia poprawek, jedynia okładka z jednego egzemplarza odgięta bo był analizowany. Wszystko w słynnej czarnej teczce. Może ktoś kto chce budować miałby chęć odkupić projekt. Dla zachęty obniżam cenę do 1299. Oczywiście dołączę oryginalną fakturę, która upoważnia do wymiany na inny w ciągu 6-miesięcy. Gdyby ktoś był chętny to proszę o kontakt na maila [email protected]. Projekt jest super, a ze zmianami Reni wydawał się idealny. Można negocjować. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel35 19.02.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam,Mam pytanie dotyczące zmiany technologii wykonania stropów - wylewane zamiast terivy, czy na taką zmianę konieczna jest zgoda od krajobrazów?PozdrawiamPaweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 19.02.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Cześć Paweł35Zgoda na zmianę w temacie stropu jest w komplecie dokumentów od Krajobrazów. Jeśli posiadasz projekt to popatrz dokładnie na stronę o zmianach inwestora nie wymagających zgody Krajobrazów. Na szczęście jest ich sporo. A jeśli projektu nie masz to te zmiany ogólne są u nich wymienione na stronie www - dla leniuszków zamieszczam poniżej:"...Dopuszczalne zmiany w projekcie w ramach adaptacji nie wymagające odrębnej zgody: Dostosowanie budynku do warunków gruntowych. Zmiana wymiarów fundamentów. Wprowadzenie częściowego lub całkowitego podpiwniczenia budynku przy zachowaniu poziomu posadzki parteru na wysokości nie przekraczającej 50cm ponad poziom terenu. Rezygnacja z podpiwniczenia. Zmiana wymiarów, przekrojów lub rozstawu elementów więźby dachowej wynikające z dostosowania budynku do strefy śniegowej lub wiatrowej. Użycie innych materiałów na elementy konstrukcyjne budynku (ściany, stropy) pod warunkiem zachowania wymagań konstrukcji i ochrony cieplnej budynku oraz jego elewacji. Zmiana warstw ścian zewnętrznych przy zachowaniu dopuszczalnego współczynnika przenikalności cieplnej. Zmiana kąta nachylenia dachu do 5° (przy zwróceniu należytej uwagi na nośność elementów więźby dachowej). Zmiany w instalacji wodno-kanalizacyjnej, gazowej, CO, elektrycznej (przy zachowaniu obowiązujących norm). Zamiana materiałów wykończeniowych: posadzek, tynków, dachówki, izolacji cieplnej i przeciwwilgociowej - przy zachowaniu niezbędnych parametrów wytrzymałości (szczególnie dla zmiany pokrycia dachowego) oraz parametrów przenikania ciepła i innych. Zmiana rozwiązań funkcjonalnych wewnątrz budynku oraz przesunięcia lub likwidacji ścian działowych. Zmiana lokalizacji, ilości i kształtu okien oraz drzwi. Wykonanie lustrzanego odbicia obiektu. Zmiany konstrukcji, szerokości biegów schodowych, liczby stopni i wymiarów schodów. Zmiana pokrycia dachowego z uwzględnieniem zaprojektowanych spadków i ciężaru pokrycia. Zmiany technologii budowy ścian, murów, nadproży z zachowaniem wytrzymałości i izolacyjności przegród. Dobudowanie garażu lub wiaty garażowej. Zgoda na inne zmiany wydawana jest na wniosek inwestora lub osoby adaptujacej bezpłatnie...." pozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel35 20.02.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Dzięki Reniu za odpowiedź, myślałem że na taką zmianę potrzeba jest inna zgoda, w związku w z informacjami na tym forum, że trzeba przeliczać konstrukcję stropu.Pozdrawiam Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 23.02.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Małgosiu Mam wreszcie podpisaną umowę w wykonawcą na stan surowy otwarty. Podam moje ceny samych materiałów za poszczególe etapy, bez dachu i okien tak jak Ty podałaś. Więc tak: 1. fundamety lane (na 120 cm+50 cm wyniesienia): 17866 zł 2. izolacje- 884 zł 3. podład betonowy na poziomie parteru - 8432 zł 4. ściany budynku - 21962 zł 5. kominy Schiedel- 10852 zł 6. strop lany- 17585 zł Tak więc u mnie wyjdzie 77.581 zł (+VAT 7%). pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAGIK 23.02.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Hej ReniuS Mam pytanko podałaś cenę materiałów, a ile robociznę CI wycenili stanu surowego. Ja właśnie czekam na wycenę, mam ją otrzymać w tym tygodniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 26.02.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 CześćBagik- oczywiście, jak znajdę chwilkę to podsumuję koszty robocizny - fundamenty i to co przede mną.Narazie robię rozeznanie między bankami i wybieram oferty. No i wieczorami - burza mózgów - co wybrać ( Millenium, MBank, czy Multi Bank).Może dziś się sprężę i podam te koszty. Narazie mam wycenę przyłącza wod-kan. : 18 metrów kan. i 9 metrów woda: 2600 netto. I pewnie zaczną lada dzień bo pogoda super. pozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAGIK 26.02.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam Wszystkich Ja właśnie otrzymałem dzisiaj wycenę stanu surowego bez dachu! I u mnie jest tak: zakres prac: -wykopy - ławy + ściany fundamentowe - izolacja przeciwwilgociowa i termiczna fundamentów - wylewka betonowa podposadzkowa - ściany nośne i działowe parteru - wieńce + podciągi - strop - kominy * 2szt - schody zewnętrzne + taras - ściany kolankowe rdzenie żelbet - przygotowane do ułożenia więźby dachowej MATERIAŁ: SILKA grubość 24 i 12 Kominy ZAPEL Strop płyta kanałowa Cena materiału 100 463 + robocizna 38 000= razem 138463+7%VAT A czy ktoś robił wstępną wycenę dachu (materiały + robocizna) bo chciałbym jeszcze w tym roku pieniądze na to przeznaczyć! ReniuS skorzystaj z Expandera oni CI doradzą. Ja skorzystałem z Deutsch Banku, byli najkorzystniejsi we franku. Pozdrawiam PS. Co myślicie o tej mojej wycenie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 27.02.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Bagikja robiłam wstepna wycene dachu. Robocizna 17 tys (połozenie dachówki i więźba)- w Łodzimateriały 30 tys z małym hakiem (ceramika rup sirius)więźba - ostatnio na targach łódzkich gosciu policzył mi ze wszystkim 10 tys ( aha i powiedział że w zestawieniu z prac. projekt nie ma ujętego materiału na łaty i kontrłaty na co trzeba liczyć około 5 tys). Trochę mnie to zmroziło. Musze to skonfrontowac . pzdr goska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 27.02.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 cześć Więc tak. U mnie robocizna fundamentów wyszła coś koło 11 tys. A przede mną (robocizna) : 1. izolacje przeciwwilgociowe: 1000 pln 2. podłogi ( chudziak) : 6000 pln 3. ściany : 8800 pln 4. kominy : 1600 pln 5. strop: 7800 pln Czyli wyjdzie : 36.200 pln ( bez Vat bo go nie płacę). Więc w zasadzie różnica do Łodzi - żadna. Co do dachu to mam wycenioną robociznę (dachówka rupp sirius) na : 1. więźba : 5000 2. dach: 11800 3. rynny : 700 Cały dach - robocizna: 17.500 pln Co do kredytu to korzystam z usług Expandera. Dla mnie najlepiej wyszło w Millenium. Zobaczymy jak będzie po złożeniu wniosku. pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAGIK 27.02.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 ReniuS korzystaj z pośrednictwa Expandera bo jak pójdziesz bezpośrednio do banku to CI coś dołożą, mi dodali 0,2% marży więc sie cofnełem do Expandera i do warunków jakie zaproponowoali za ich pośrednictwem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi_66 27.02.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam Dostałem również wycenę robocizny.- fundament z płytą posadzkową - 7 tyś.- ściany, strop, kominy - 8 tyś.- ściany kolankowe i wszystkico murowane nad stropem - 7 tyś. Moja kalkulacja materiału na fundament to 26 tyś. Niestety materiały znowu zaczynają drożeć. cement poszedł w zeszłym tygodniu o 25%, więc w górę idzie wszystko co jest robione z cementu. Zaczynam za 2 miesiące. pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 28.02.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Reniu czy Twój koszt więźby to 5000 zł to jest o 50% mniej niz u mnie. Ale rozumiem że masz juz ją "zaklepaną". Możesz napisac coś więcej w kwestii np. zamówienia więźby a odebrania jej w sierpniu na przykład. Przy takiej cenie to pofatygowałabym się w Twoje rejony. pzdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 28.02.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 oj gapa ze mnie te 5 tys to robocizna. A co do ceny robocizny to zobaczymy jak wyjdzie przy budowie. Budowlancy uwielbiaja podnosic cenę za usługe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts