Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CICHY ZAKĄTEK - ANDZIA&DAMIO

Recommended Posts

Najważniejsze żeby nie było ciągle "pod górke"... Chociaż momentami prace "papierkowe" juz mnie zniechęcały. Załatwialiśmy je od sierpnia czyli 7 m-cy! A to dopiero były przecież "przedbiegi" :)

W ostatnich dniach zaprzyjaźniona z nami Pani Renata (która również buduje cichy zakątek) przysłała mi zdjęcia już wybudowanego domu- jest w trakcie wykańczania wnętrza. Bardzo mnie to zdopingowało do pracy i dało nadzieje że nam też sie uda :D

• 2 weeks później...
Ostateczna wersja naszego Cichego jest efektem prawie 1,5- rocznych poszukiwań projektu... Długo ale Damian miał nieco inną "wizję" naszego domu niż ja. Muszę przyznać że Cichy w wersji oryginalnej nie był moim faworytem. Doszliśmy do porozumienia że wnętrze ja zaprojektuje (rozmieszczenie pomieszczeń) a z zewnątrz dom będzie wyglądał tak jak chce Damian. A że cichy nie ma ścian wewnętrznych nośnych więc miałam wolne pole do działania :)

• 3 weeks później...
  • 5 months później...
  • 9 months później...

Witam

Możecie podać :

1. gdzie się budujecie?

2. czy planujecie mechaniczną wymianę powietrza w domu (rekupurator)?

3. jaka grubość ścian ( czy docieplane) ?

4. czy jest możliwe abyście podesłali na maila jedną kartkę z projektu

bo tak ja WY chcę pozmieniać wszystko a chcę to zrobić w AUTOCAD ?

5. czym będziecie ogrzewać Wasz domek ?

6. jakie planijecie ocieplenie sufitu ?

7. Ile jeśli to nie tajemnica kosztowała was wieźba dachowa?

8. Czy macie zamiar uczynić wasz dom energooszczędnym ?

Przepraszam za tyle pytań ale długo szukałem kogoś kto buduje taki domek, a Pani projektantka zbywa mnie i pisze że nie wie o tym gdzie taki domek może być bodowany. Wcześniej miałem zamiar budować JASKÓŁKĘ ale stwierdziłem że jest trochę za duża. Jak wyrusuję swoją wersję to wam odeślę. Więc proszę jeśli to nie kłopot o stronę z projektu z wymiarami bryły domy i od razu z góry dziękuję.

• 2 weeks później...

Witam, postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytaia...

1. Tak jak pisałam na poczatku dziennika :) budujemy się w miejscowości Rychwał (wschodnia wielkopolska).

2. plaujemy zrobić wetylacje mechaniczą- narazie jest właśnie na etapie planowania więc konkretnych rozwiązań czy też projektu nie możemy pokazac

3. ściany wymurowae są z pustaków keramzytowych i mają grubość 25 cm. Chcemy jeszcze docieplić styropianem 12cm ale już możemy stwierdzić że podczas pierwszych gorących dni w domu było przyjemie chłodno a ściany się nie nagrzewały.

4. oczywiście ze tak :)

5. mamy zamiar zamontować piec na biomasę. Główie będzie to brykiet z trocin (którego zresztą jesteśmy producentem :) Przez naszą miejscowość nie idzie gazociąg więc decyzja była prosta co do wyboru ogrzewania

6. Sufit mamy ocieplony wełną 25cm

7. Wycene na wiązary mamy z lipca 2008 i wtedy cena wyszła ok. 22 000 netto.

8. Myśle że każdy inwestor myśli już na etapie budowy o jak najmiejszych kosztach utrzymania domu. My też staramy się wybierać takie rozwiązania. Jednak mając ograniczony budżet na budowę w tej chwili nie zastosujemy pompy ciepła, kolektorów itp.

pozdrawiam i prosze się pochwalić swoją wersją CICHEGO