Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie pozbyć jeżyn?

Recommended Posts

Mamy ich mnóstwo na NASZEJ WŁASNEJ :p działce i nie wiemy, jak sie ich pozbyc. Czy trzeba wyrywac po kolei korzonki, czy moze da sie czyms podlac, ale nie chcielibysmy, zeby cos sie stalo drzewom, choc marne one, ale zawsze drzewa. Czy ten srodek zaczynajacy sie na literke R podziala na kolczste paskudztwa?

• 2 weeks później...
Ten środek o którym mowa to arsenal- UWAGA on naprawdę wykańcza wszystko. U mnie wykończył jeżynę, większość chrzanu i 10 mb żywopłotu. Ale liczyłam się z tym .Druga sprawa że przez rok nie warto nic sadzić w skażonej ziemi, póżniej głębokie kopanie i nowe krzaczki

• 3 weeks później...
Jaki mi Cie szkoda biedaku :cry: , jestes taki sfrustrowany, czy nie masz z kim pogadac, ze szukasz zaczepki? Nic dziwnego, ze sasiedzi sla skargi na Ciebie... A co do smrodu, to jakos nie skarza sie na niego miliony ludzi, jezdzacych pociagami, wiec nie wysilaj sie na dowcipy, bo czepialstwo wychodzi Ci lepiej.

• 3 weeks później...

Z takimi środkami jest tak, że nie rażą wokół miejca w którym są.

Rażą tam, gdzie są, a mogą przewędrować różnie, zależnie od pogody i wilgotności ziemii, stężenia w jakim działają skutecznie i czasu rozpadu chemicznego.

Jeśli jest to środek trwały, który się nie dezaktywuje w czasie, to będzie działał tak długo jak będzie miał skuteczne stężenie, więc każda kropla wody, deczszu czy wiatr przenoszący go z kurzem zwiększa obszar działania.

Nie da się określić zasięgu rażenie, może być mały a może sąsiadowi z drugiej wsi sad położyć.

Czas jest ograniczony. Ograniczone są także możliwości grzebania i wąchania ziemi. Wystarczy zajrzeć nieco wyżej (gruzowisko u sąsiada). Wygląda to tak, że w tej chwli wczesną wiosną nastąpi zmasowany atak jeżynowców na moją działkę. I trzeba temu zaradzić. Dziękuję za informacje o arsenie (ale to nie ten Lupin :D ) i widzę, że się z nim zaprzyjaźnię.

pozdrawiam

Bard13

jedyne trafne twoje stwierdzenie-to tekst końcowy "Wiem, że nic nie wiem " :(

poza tym piszesz bzdury

nie ma takich środków które użyte w odpowiednim stężeniu mogą zaszkodzić roślinom rosnącym obok-pod warunkiem że nie opryskamy ich lub ziemi w której rosną przypadkowo

a teksty o wędrowaniu i kurzu są pomyłką

a więc nie mieszaj ludziom w głowach

Widzisz, w swoim poście powiedziałem również o stężeniu skutecznym, więc tylko powtórzyłeś mojego posta.

Jeśli ktoś domowym sposobem nie rozcieńczy właściwie defolianta, to może sobie cały ogródek załatwić.

Zanim zaczniesz mówić o bzdurach, to czytaj ze zrozumieniem.