jankes107 17.02.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Witam Mam pytanie może ktoś mi pomoże Mieszkam w domku wolno stojącym i robię własne mieszkanie pytanie brzmiJakiego kabla i o jakim przekroju użyć do podłączenia pod licznika energii elektrycznej trójfazowego. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.02.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Jakiego kabla i o jakim przekroju użyć do podłączenia pod licznika energii elektrycznej trójfazowego. a teraz napisz powoli i po polsku o co ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes107 17.02.2008 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 no to tak chciałbym założyć sobie pod licznik prowadząc kabel od głównego licznika i niewiem jakim kablem mam to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 17.02.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 A można wiedzieć do czego ten "pod licznik" ma służyć i jaką ma energię zliczać?? Jeżeli chodzi o przyłącze kablowe od złącza do rozdzielniw domu to proponowałbym 5x16, a minimalnie 5x10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.02.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 a czy uważasz, że tu na forum to siedzą prorocy?przecież to zalezy od kilku przynajmniej wielkości, a ty podajesz tylko jedną: swoją chęć.Po pierwsze i ostatnie: aby grzebać przy instalacjach elektrycznych, to trzeba mieć przynajmniej minimalne uprawnienia, bo to nie zajęcie dla grzecznych papienek, tylko groźba utraty zdrowia, a może i zycia. i nie tylko twoja, ale i innych osob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 17.02.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 a czy uważasz, że tu na forum to siedzą prorocy? przecież to zalezy od kilku przynajmniej wielkości, a ty podajesz tylko jedną: swoją chęć. Po pierwsze i ostatnie: aby grzebać przy instalacjach elektrycznych, to trzeba mieć przynajmniej minimalne uprawnienia, bo to nie zajęcie dla grzecznych papienek, tylko groźba utraty zdrowia, a może i zycia. i nie tylko twoja, ale i innych osob. A to to to wyżej to do mnie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes107 17.02.2008 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Ma to być pod licznik energi elektrycznej jaki sie stosuje w domach mieszkalnych. A kabel ma być przyłączony zaraz za licznikem głównym i prowadzić do mojego podlicznika żebym mógł wiedzieć ile energi elektrycznej zużyłem chodzi mi jaki zastosować przekrój kabla do tego podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.02.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 a czy uważasz, że tu na forum to siedzą prorocy? przecież to zalezy od kilku przynajmniej wielkości, a ty podajesz tylko jedną: swoją chęć. Po pierwsze i ostatnie: aby grzebać przy instalacjach elektrycznych, to trzeba mieć przynajmniej minimalne uprawnienia, bo to nie zajęcie dla grzecznych papienek, tylko groźba utraty zdrowia, a może i zycia. i nie tylko twoja, ale i innych osob. A to to to wyżej to do mnie?? bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 17.02.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 A po co Ci ten podlicznik?? Jak zechcesz wiedzieć ile zużyłeś to podejdziesz do złącza i sobie zobaczysz. Myślę, że na budowie są inne ważniejsze wydatki niż wstawianie podliczników. PS. Myslałem że będziesz chciał zobaczyć ile kuchenka prądu Ci zrzera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 17.02.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Ma to być pod licznik energi elektrycznej jaki sie stosuje w domach mieszkalnych. A kabel ma być przyłączony zaraz za licznikem głównym i prowadzić do mojego podlicznika żebym mógł wiedzieć ile energi elektrycznej zużyłem chodzi mi jaki zastosować przekrój kabla do tego podłączenia. Jeśli chcesz wiedzieć jaki przekrój to podaj jakie zużycie energi planujesz w kW.5X6mm2 przewód YDY do ok.9kW obciążenia(pralka,bojler el.,zmywarka,żelazko,suszarka i oświetlenie mieszkania włączone jednocześnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plessek 17.02.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Daj taki jak przed licznikiem głównym i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 18.02.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Daj taki jak przed licznikiem głównym i po kłopocie Ja przedlicznikiem mam 4x240mm^2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 18.02.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Daj taki jak przed licznikiem głównym i po kłopocie Ja przedlicznikiem mam 4x240mm^2 Potrzebne jest nie zuzycie a przydzial mocy jak i odleglosc od przylacza (tj, jakiej dlugosci ma byc kabel). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 18.02.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witam Mam pytanie może ktoś mi pomoże Mieszkam w domku wolno stojącym i robię własne mieszkanie pytanie brzmi Jakiego kabla i o jakim przekroju użyć do podłączenia pod licznika energii elektrycznej trójfazowego. Z góry dziękuję Rozumiem że domek ma swój licznik a Ty chcesz mieć podlicznik na swoją część tego domku? Czy wiesz jakie są zabezpieczenia przedliczkowe na ten domek? Jaka będzie odległość od licznika obecnego do miejsca gdzie będzie podlicznik (orientacyjnie). I jeszcze jaki tam masz obecnie układ sieci (TNC, TN-C-S, TT)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes107 18.02.2008 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Tak zabezpieczenie główne ma 25A. A odległość podlicznika od głównego licznika wynosić będzie 26 m licząc dokładnie trasę kabla. A jaki układ sieci to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 18.02.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Tak zabezpieczenie główne ma 25A. A odległość podlicznika od głównego licznika wynosić będzie 26 m licząc dokładnie trasę kabla. A jaki układ sieci to nie wiem. 5x4mm2 miedź powinien wystarczyć, ze względu na to że jest to dość długi odcinek (i praktycznie nic nie wiadomo o sieci) dałbym 5x6mm2. PS. Tak sobie myślę że tak czy siak przydała by się u Ciebie wizyta jakiegoś elektryka. Chociażby po to żeby dobrać zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 09.04.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 a ja mam pytanie chcialabym brac prad od sasiada, takim zwyklym kablem ogrodowym tylko ze potrzebuje tego kabla ze 120m i jak mam to zrobic.Czy to da się zrobic? Do tego musze zastosowac podlicznik jaki wybrac. Chodzi o prace betoniarki 1-fazowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 09.04.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 chodzi tez o to ze dostepne przedłuzacze ogrodowe maja ok50m, oraz chodzi o to by nikogo nie popiescilo jak zacznie padac deszcz, teren podmokły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 09.04.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 koniecznie musisz załozyc zabezpieczenie roznicowo-pradowe i przy takiej długosci kabla daj przekroj min 2,5mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 10.04.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 dziekuje za odpowiedz i mam jeszcze jedno pytanie: majster chce 3-fazowe, ma kable 150m. Jak to zrobic by zainstalowac podlicznik i zabezpieczenie roznicowo-pradowe tak by tym moim kochanym sasiadom nic nie wysiadalo. Prąd wezmiemy od nich z garażu wiec powinno byc jakies urządzenie wolnostające ktore bysmy tam wsadzili.Tylko jakie? Moge to zlecic komus tylko ze szczerze z uwagi na nielegalnosc podlicznikow wolalabym miec skrzyneczke i tylko podlaczac. Tak na marginesie to jest niesamowite ze na budowie to trzeba sie znac na wszystkim. A i jeszcze jedno do pradu 3-fazowego to jaki potrzebny jest przewod tzn jak oznaczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts