darzur 17.02.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Witam, Każdy producent podaje maksymalną sprawność swojego kotła, wiadomo jednak, że jest to sprawność przy mocy znamionowej i spada ona wraz ze spadkiem mocy. Sama wodna instalacja c.o. też nie ma 100% sprawności. Jaki mogę przyjąć bezpieczny średni współczynnik sprawności instalacji c.o. w całym sezonie grzewczym?? Cały czas zastanawiam sie nad grzaniem prądem i próbuję policzyć koszt MJ z każdego źródła energii. Dla prądu mogę chyba przyjąć 100% (piece akumulacyjne) natomiast nie wiem co przyjąć dla instalacji wodnej z kotłem gazowym lub na paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.02.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 a czemu ma nie mieć 100% sprawności? przecież raczej się nie spotyka grzejników tracących energię np na świecenie.... a rury doprowadzające wodę do nich też grzeją dom nie jest to "strata" gdy woda w nich trochę wystygnie no chyba że kotłownia stoi 100 metrów poza budynkiem ogrzewanym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 18.02.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 nie dajmy się zwariować i nie dzielmy zapałki na czworo, większość producentów przyjmuje 85% dla piecy na (...) gaz, wyjątkiem są kondensaty które zanim wypuszczą spaliny do atmosfery to ogrzewają wstępnie powietrze do spalania, dzięki temu maja sprawność ok 95% A skąd takie liczby, producenci podają odpowiednio powyżej 90 i powyżej 100%. Jakieś konkretne badania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darzur 18.02.2008 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 nie dajmy się zwariować i nie dzielmy zapałki na czworo, większość producentów przyjmuje 85% dla piecy na ekogroszek, olej opałowy, czy gaz, wyjątkiem są kondensaty które zanim wypuszczą spaliny do atmosfery to ogrzewają wstępnie powietrze do spalania, dzięki temu maja sprawność ok 95% co ciekawe dla piecy na węgiel czy miał kiedyś podawano sprawność 55% sprawność instalacji CO możesz przyjąć 100% jeśli wszystkie ciepłociągi znajdują się wewnątrz domu, przecież woda z ciepłociągów odda swoje ciepło grzejąc dom, a jak nie odda to wtedy do kotła wróci cieplejsza woda i piec będzie miał łatwiejszą pracę Rozumiem. Pytam, bo w kilku miejscach spotkałem sie ze stwierdzeniem, że sprawność samej instalacji może wynosić nawet 90%. I jeszcze jedno pytanie - w sytuacji kiedy kocioł pracuje na połowie mocy to czy nadal jego sprawnosci są tak wysokie?? Przecież taka sytuacja ma miejsce przez większość sezonu grzewczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 18.02.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 I jeszcze jedno pytanie - w sytuacji kiedy kocioł pracuje na połowie mocy to czy nadal jego sprawnosci są tak wysokie?? Przecież taka sytuacja ma miejsce przez większość sezonu grzewczego... Kotły gaz. zwykłe mają najwyższą sprawność w połowie charakterystyki, kondensacyjne im wyższa temp. tym mniejsza sprawność. Co do sprawności instalacji, może ona wynosić 90% bo rury nie mają więcej jak 10-20mm otuliny i część ciepła oddają w posadzkę/ ściany które wcale nie ogrzewają domu. Jeszcze gorzej jest w kotłowni w której wielu instalatorów nie izoluje instalacji, tylko niech mi nikt nie mówi, że to nie strata bo ogrzewa kotłownię czyli dom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darzur 18.02.2008 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 I jeszcze jedno pytanie - w sytuacji kiedy kocioł pracuje na połowie mocy to czy nadal jego sprawnosci są tak wysokie?? Przecież taka sytuacja ma miejsce przez większość sezonu grzewczego... Kotły gaz. zwykłe mają najwyższą sprawność w połowie charakterystyki, kondensacyjne im wyższa temp. tym mniejsza sprawność. Co do sprawności instalacji, może ona wynosić 90% bo rury nie mają więcej jak 10-20mm otuliny i część ciepła oddają w posadzkę/ ściany które wcale nie ogrzewają domu. Jeszcze gorzej jest w kotłowni w której wielu instalatorów nie izoluje instalacji, tylko niech mi nikt nie mówi, że to nie strata bo ogrzewa kotłownię czyli dom ... Rozumiem. Więc jezeli dla całego sezonu grzewczego policzę 0.9 kotła x 0.9 instalacji to nie pomylę sie zbyt mocno... Dla kotłów na paliwa stałe będzie jeszcze słabiej, bo one mają sprawnośc podawaną dla max mocy a przy nizszych jest już sporo gorzej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darzur 18.02.2008 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Podsumowując dla całej instalacji z kotłem kondensacyjnym mozna przyjąć ok. 80%, dla kotła na paliwo stałe trochę mniej. W takim świetle ogrzewanie prądem zaczyna mieć dla mnie coraz większy sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.02.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 A skąd takie liczby, producenci podają odpowiednio powyżej 90 i powyżej 100%. Jakieś konkretne badania ? raczej najpierw trzeba ustalić sposób obliczania sprawności, są różne metody i np; raz gdzieś widziałem u jakiegoś producenta kondensatów sprawność 105%, wynikało to z wkraplania się wilgoci w kominie i oddawaniu przy tym dodatkowej energii cieplnej a za podstawę do obliczeń była brana energia suchego gazu. Pytanie teraz czy są to słuszne założenia czy "chłyt" marketingowy ?? bo chwile później ten sam producent już podaje sprawność 90% dla tego samego kotła i co więcej tytułuje ja sprawnością rzeczywistą albo inaczej mówiąc czy liczymy energię cieplna przekazana do CO w stosunku do energii obliczeniowej źródła ciepła, czy może temperaturę spalin w stosunku do temperatury pieca ?? wiadomo sytuacja idealna to taka gdzie spaliny maja temperaturę bliska temperaturze otoczenia bo to oznaczało by 100% sprawność rzeczywistą tak samo system CO jak będziemy tam liczyć sprawność ?? jako stosunek różnicy temperatur miedzy wyjściem z kotłowni a wejściem na kaloryfer ?? czy może jako stosunek wyjścia z pieca a wejścia na piec ?? albo jak potraktujemy ciepło które ucieka wentylacja kotłowni, jako stratę systemu CO czy jako stratę na wentylacji ?? moim zdaniem nie ma co dzielić zapałki na czworo za dużo tutaj niewiadomych i różnorakich zmiennych, bez problemu można przyjąć 85% dla zwykłych piecy i 95% dla systemów z odzyskiwaniem ciepła spalin I jeszcze jedno pytanie - w sytuacji kiedy kocioł pracuje na połowie mocy to czy nadal jego sprawnosci są tak wysokie?? Przecież taka sytuacja ma miejsce przez większość sezonu grzewczego... ano właśnie stare piece na paliwo stałe bez podajnika były ładowane do pełna i podpalane, jak woda się zagotowała a piec nadal pracował to jak to mówią kolokwialnie para szła w gwizdek, dzisiejsze piece retorowe na paliwa stałe mogą sobie dobierać ilość paliwa w stosunku do temperatury wody w CO, a więc grzeją gdy jest taka potrzeba i moim zdaniem dlatego producenci podają że stare piece miały sprawność 55% a retorowe 85% takie ładne wielopoziomowe wywody a kocioł /KOCIOŁ/ jest nazywany piecem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts