Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze : indywidualny-zderzenie marzeń z rzeczywistością

czy uważacie mój dziennik za pomocny w dokonywaniu własnych wyborów dotyczących budowy  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. czy uważacie mój dziennik za pomocny w dokonywaniu własnych wyborów dotyczących budowy

• 5 - bardzo pomocny
    • 4 - w miar

Recommended Posts

Witam,

Tutaj umieściłem nasz dziennik

Proszę o wszelkie komentarze które mogą nam pomóc w podejmowaniu decyzji, bowiem dziennik będę prowadził w ten sposób aby większość naszych rozterek, problemów związnych z wyborami można było jeszcze rozwiązać na etapie projektowania lub też przed samym etapem rozpoczęcia prac budowlanych w zakresie konkretnego tematu.

Pozatym jeżeli znajdziecie w moim dzienniku kwestie w stosunku do których sami macie jakieś zapytania i szybko chcecie uzyskać odpowiedź - piszcie na priv.

Pozdrawiam.

Jako pierwsza mam okazję złożyć gratulacje w związku z nabyciem działki i ... (jak to Frykow fajnie nazwał w swoim dzienniku) dołączenia do grupy oszołomów budujących bez wkładu własnego :lol:

Dzięki za pierwszy wpis, ale co do tej ... "budowy bez wkładu własnego" ... a kto napisał iż nie mam wkładu własnego?

error :)

akurat w zależności od sytuacji rynkowej i finansowej dzielę etapy budowy na prace wykonywane przy pomocy kredytu i przy pomocy własnych finansów.

uważam mianowicie iż elementy dość kosztowne ale jednorazowe (np. zakup działki) warto pokryć z kredytu (jakby nie patrzeć trochę ciężej dostępnego niż zwykłe pieniądze na koncie - które mogą pracować na siebie w międzyczasie czekając na wydatki mniej obliczalne ze względu na zmiany cen, nieoczekiwane elementy koszty budowy lub odwrotnie czekając na różne okazje kiedy są potrzebne od zaraz..

Witam sąsiadów!

Ja też buduję w okolicy Łodzi, może będziemy się kontaktować i doradzać?

Gratulacje z okazji zakupu działeczki.

czekamy na więcej zdjęć i opisów.

Życzę wytrwałości w budowaniu i cierpliwości do urzędników, szybkiego załatwiania spraw papierkowych oraz niskich cen na materiały budowlane :oops:

Pozdrawiam i powodzenia.

• 8 months później...
  • 1 year później...
Próbowałem wczoraj do Ciebie dojechać od strony komisu i ..... po 30 m dałem sobie spokój! Szkoda auta. Ledwo wyjechałem i to tyłem, bo nie ma takiego sposobu,żeby na tej "drodze" zawrócić. Jak Ty tam dojeżdżasz? Moja ulica też kilka lat temu taka była, teraz przynajmniej jest utwardzona gruzem i w miarę można przejechać. Zrobiliśmy awanturę w gminie i sypnęli nam trochę ceglanego gruzu. O asfalcie możemy sobie marzyć. Pzdr.

tamtędy się nie przejedzie. w miarę kulturalna droga jest od ciosnowskiej (czyli rondo na piątkowskiej - w lewo, potem w prawo i przez las) i w lipową. owszem jakieś dziury są ale to teraz wyszły podczas roztopów.

u nas jest nieuregulowana kwestia prawna więc z tamtej strony gmina nie może nawet nic zrobić - a część właścicieli nie chce. od mojej strony - już się zaczyna dziać. jakiś czas temu zrobiliśmy na radzie gminy awanturę i trochę środków przyznali na 2010 aby wyrównać drogę.

• 6 months później...