Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile we?mie architekt ?

Roberek

Recommended Posts

Proszę o informację (szacunkową) dotyczącą wynagrodzenia dla architekta, który zaprojektuje mi dom (ok 200 m2) parterowy z poddaszem uzytkowym lub piętrowy. (na podstawie moich życzeń i szkiców) /jakoś nie moge znaleźć nic dla siebie w internecie/

Proszę o informację (szacunkową) dotyczącą wynagrodzenia dla architekta, który zaprojektuje mi dom (ok 200 m2) parterowy z poddaszem uzytkowym lub piętrowy. (na podstawie moich życzeń i szkiców) /jakoś nie moge znaleźć nic dla siebie w internecie/

Architektów obowiazuje, zgodnie ze STATUTEM IZBY ARCHITEKTÓW Regulamin honorariów architektów określający między innymi minimalne honoraria za dane opracowanie projektowe.

• 3 weeks później...

Znana pracownia - chyba Archipelag- oferująca projekty gotowe deklaruje się zrobić projekt indywidualny za ok. 4 tys.( z branżówką)

Ja za dom trochę większy od Twojego zapłaciłam jeszcze mniej - tyle, że bez branżówki (ok 400zł). Dodam, że projekt zrobiony barzo solidnie i porządnie z uwzględnieniem wszystkich moich życzeń

Architektów obowiazuje, zgodnie ze STATUTEM IZBY ARCHITEKTÓW Regulamin honorariów architektów określający między innymi minimalne honoraria za dane opracowanie projektowe.

Chyba to nie jest tak do końca - Ja też tak myślałem, ale na szczęscie wyprowadzono mnie z błedu. Owszem architekci chieli by miec tabele, ale na szczeście tym rządzi rynek:

zobacz watek:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14880

szczególnie drugi post :-)

I jeszcze jedno koszt hmm ...

razem z konstrukcjami i instalacjami projekt powinien się zamknąć w 10 000 zł (można go zrobić nawet za 6-7). Jezeli wiesz, że osoba, która bedzie robiła Tobie projekt jest dobra i przypadły Ci do gustu jej domY już wybudowane to warto przełknąć do 12 000.

Więcej -> trzeba się bardzo powaznie zastanowić - bo ... chmm płacisz nie wiadomo za co.

Chyba to nie jest tak do końca - Ja też tak myślałem, ale na szczęscie wyprowadzono mnie z błedu. Owszem architekci chieli by miec tabele, ale na szczeście tym rządzi rynek:

zobacz watek:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14880

szczególnie drugi post :-)

Tak się składa, że ten drugi post w wątku RYnek powinien ustalać ceny, a nie organizacje ! (albo jeśli lubisz zagadki w wątku : http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14880 ) sam napisałem :lol: :lol: :lol: .

Przepraszam tylko, że zapomiałem o tym napomknąć w tym wątku :oops: .

Od architekta można żądać więcej niż tylko tzw. architekturę, konstrukcję i projekty branżowe... Można jeszcze zamówić projekt wykonawczy (to troochę więcej niż projekty instalacji), koordynację projektów instalacji zlecanych na zewnątrz, rysunki detali architektonicznych i budowlanych, można zlecić wykonanie przedmiaru robót lub kosztorysu inwestorskiego.

Jest jednak kilka problemów z takim zamówieniem: znalezienie chętnego architekta (tak, tak - wiele pracowni odmówiło lub odradzało zlecenie wykonania projektu) no i ustalenie wynagrodzenia...

Pozdrawiam,

gaga2