Piotr_ok 17.02.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 witam, stoi przede mną wybór szambo lub POŚ; skłaniam się w kierunku POŚ ze złożem biologicznym jednak jest trochę wątpliwości które chciałbym rozwiać; liczę tutaj na wypowiedzi użytkowników, bo osoby które tylko słyszały, czytały lub wydaje im się, nie ukrywam, nie wniosą zbyt wiele do tego tematu; co takiego mnie nurtuje? 1. piec kondensacyjny a POŚ w codziennym użytkowaniu - wpływ kondensatu 2. piec kondesacyjny a POŚ podczas dłuższego wyjazdu (np. 2 tygodnie w okresie zimowym)- do POŚ dopływa tylko kondensat i brak jest dopływu ścieków 3. okresowy brak napięcia (np. 24 godziny) - brak napowietrzania 4. stosowanie środków chemicznych - płyny do mycia naczyń, proszki, środki dezynfekujące itp 5. brak dopływu ścieków przez dłuzszy czas - np. 2 tygodnie w okresie letnim 6. nagły dopływ większej ilości ścieków - goście 7. konserwacja POŚ - co i jak często trzeba robić? 8. co trzeba uwzględnić przy wyliczeniu kosztu POŚ czego z reguły nie podają producenci? separatory, filtry, studnie chłonne, ... obecnie używam kanalizacji więc temat mi jest zupełnie obcy nie mówiąc że nie czuję problemu jakichkolwiek ewentualnych ograniczeń; proszę o opinię uzytkowników i z góry dzięki; pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 19.02.2008 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 a moze ktos ma aquamatic i podzieli sie swoimi spostrzezeniami?pozdrPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 20.02.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 a moze ktos ma aquamatic i podzieli sie swoimi spostrzezeniami? Mam Aquamatic STM-5, i ad rem: 1,2 - nie wiem, mam PC 3 - bywało i dłużej, jak to na budowie (w piątek wywaliło bezpieczniki, ekipa zadzwoniła w poniedziałek), z POŚ nic ciekawego się nie działo 4 - póki co wykończeniówka ale i gary się myje, i przepierki robi, i kibelek trzeba co parę dni chemią wymyć - bez uwag 5 - bywało i dłużej jak były przestoje 6 - popatrz na pojemność zbiornika, to musiałaby być kompania wojska z biegunką żeby się przelało 7 - nie robimy nic (jeszcze) 8 - dużo drobiazgów rury kanalizacyjne dom-POŚ i POŚ-studnia chłonna, sama studnia chłonna lub oczko wodne (mam i to i to, w oczku żaby, kaczki przylatują się kąpać), przewody powietrzne (standardowe były za krótkie, kupiłem 50m żółtego węża Gardeny i było dobrze), rura osłonowa na przewody powietrzne (dałem fi 50 kanalizacyjną), 1 wolne gniazdko elektryczne (u mnie szafa sterująca jest w garażu pod sufitem i tam wyprowadziłem jedno gniazdko z puszki) Jedna uwaga - przewody powietrzne łączą POŚ z szafą sterującą, jeśli dasz rurę osłonową (a dać trzeba żeby ziemia nie zgniotła) to trzeba również dobrze tę rurę uszczelnić - smrodek się przenosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 21.02.2008 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 dzieki bardzo za odpowiedz; a czy szafa sterowa ktora zawiera kompresor nie pracuje zbyt glosno??pozdrPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 21.02.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 dzieki bardzo za odpowiedz; a czy szafa sterowa ktora zawiera kompresor nie pracuje zbyt glosno?? Nie, tam jest tylko programowalny kompresorek Gardeny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 23.04.2008 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 w aquamatic odradzaja mi zastosowanie pieca kondensacyjnego do ich oczyszczalni, czy ktos przerabial juz ten temat w realu?pozdrPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 23.04.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Tez planuję POŚ - o złym wpływie kondensatu na razie nie rozmawiałam, choć mam piec kondensacyjny - nic nie wiem o takich ograniczeniach. Ale zastanawiam się czy nie mozna tego kondensatu odprowadzić poza oczyszczalnią - bezpośrednio do zrzutu wody oczyszczonej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 24.04.2008 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 jak wspomnialem to producent powiedzial że nie zaleca odprowadzania kondensatu POŚ, natomaist z samego pieca moze byc okolo 10-14 l kondensatu na dobe; nie wiem czy to rzeczywiscie szkodzi, ale korzystajacy z POS i kondesnatu nie chca sie podzielic swoimi doswiadczeniami; czyzby jednak cos bylo na rzeczy i jakos tak czuja sie nie swojo ze podjeli zla decyjze?pozdrPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 02.06.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 8 - dużo drobiazgów rury kanalizacyjne dom-POŚ i POŚ-studnia chłonna, sama studnia chłonna lub oczko wodne (mam i to i to, w oczku żaby, kaczki przylatują się kąpać), panda planujemy aquamatica i studnię chłonną, do której bedzie też odprowadzona deszczówka. Z przyczyn obiektywnych oczyszczalnia i studnia muszą być przed ścianą frontową domu. Co chwila słyszę ostrzeżenia, że smród ze studni itd. Napisz proszę jak to się ma do rzeczywistości. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 03.06.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Napisz proszę jak to się ma do rzeczywistości. Rzeczywistość jest brutalna. Oczyszczalnia jest ok 12m od domu, studnia 10m dalej. Do studni idzie jeszcze woda z drenażu. W tamtym tygodniu montowałem w studni pompę, parę godzin zeszło i żyję Zapach (nie smród) jak z normalnej studni, taki wilgotnego, nie wietrzonego betonu. Inaczej to taka lekka stęchlizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 03.06.2008 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 jak wspomnialem to producent powiedzial że nie zaleca odprowadzania kondensatu POŚ, natomaist z samego pieca moze byc okolo 10-14 l kondensatu na dobe; nie wiem czy to rzeczywiscie szkodzi, ale korzystajacy z POS i kondesnatu nie chca sie podzielic swoimi doswiadczeniami; czyzby jednak cos bylo na rzeczy i jakos tak czuja sie nie swojo ze podjeli zla decyjze? pozdr Piotr wracam do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 03.06.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 wracam do pytania Niech Ci będzie, odrobię Twoją lekcję według Vaillanta_1 i Vaillanta_2 można. Według innych uczonych bez neutralizatorów lepiej nie. Chcesz więcej? - Google Twoim przyjacielem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 03.06.2008 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 wracam do pytania Niech Ci będzie, odrobię Twoją lekcję według Vaillanta_1 i Vaillanta_2 można. Według innych uczonych bez neutralizatorów lepiej nie. Chcesz więcej? - Google Twoim przyjacielem problem w tym ze bardziej bym chcial uslyszec opinie użytkowników, niż ekspertów którym (i tutaj moge zrobic zalozenie) nie zalezy zeby ograniczac sobie rynek; tak jak wczesniej pisalem producent POŚ odradza (a to istoniejsze w sprawie niz opinia gazownikow), dlatego najchetniej uslyszalbym opinie uzytkownikow którzy milczą jak zaklęci; pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 12.06.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 U mnie będzie również stm 5 i kocioł turbo niekondensacyjny. Wydaje mi się, że jest to rozwiązanie optymalne i bezpieczne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 12.06.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 U mnie będzie kondensat i oczyszczalnia Halson. Specjaliści od oczyszczalni twierdzą, że to nie będzie miało znaczenia. Kondensat jest wprawdzie kwaśny, ale rozcieńczy się w ściekach. Odpalamy za około dwa tygodnie. Dam znać jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 16.06.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Moim zdaniem kondensat z pieca kondensacyjnego można spokojnie wpuścić do POŚ (ja tak mam). Też myślałem, że jest mocno kwaśny - po spróbowaniu okazało się, że nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts