Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POŚ ograniczenia w użytkowaniu

Recommended Posts

witam,

stoi przede mną wybór szambo lub POŚ; skłaniam się w kierunku POŚ ze złożem biologicznym jednak jest trochę wątpliwości które chciałbym rozwiać; liczę tutaj na wypowiedzi użytkowników, bo osoby które tylko słyszały, czytały lub wydaje im się, nie ukrywam, nie wniosą zbyt wiele do tego tematu;

co takiego mnie nurtuje?

1. piec kondensacyjny a POŚ w codziennym użytkowaniu - wpływ kondensatu

2. piec kondesacyjny a POŚ podczas dłuższego wyjazdu (np. 2 tygodnie w okresie zimowym)- do POŚ dopływa tylko kondensat i brak jest dopływu ścieków

3. okresowy brak napięcia (np. 24 godziny) - brak napowietrzania

4. stosowanie środków chemicznych - płyny do mycia naczyń, proszki, środki dezynfekujące itp

5. brak dopływu ścieków przez dłuzszy czas - np. 2 tygodnie w okresie letnim

6. nagły dopływ większej ilości ścieków - goście

7. konserwacja POŚ - co i jak często trzeba robić?

8. co trzeba uwzględnić przy wyliczeniu kosztu POŚ czego z reguły nie podają producenci? separatory, filtry, studnie chłonne, ...

obecnie używam kanalizacji więc temat mi jest zupełnie obcy nie mówiąc że nie czuję ;) problemu jakichkolwiek ewentualnych ograniczeń;

proszę o opinię uzytkowników i z góry dzięki;

pozdr

Piotr

a moze ktos ma aquamatic i podzieli sie swoimi spostrzezeniami?

Mam Aquamatic STM-5, i ad rem:

1,2 - nie wiem, mam PC

3 - bywało i dłużej, jak to na budowie (w piątek wywaliło bezpieczniki, ekipa zadzwoniła w poniedziałek), z POŚ nic ciekawego się nie działo

4 - póki co wykończeniówka ale i gary się myje, i przepierki robi, i kibelek trzeba co parę dni chemią wymyć - bez uwag

5 - bywało i dłużej jak były przestoje

6 - popatrz na pojemność zbiornika, to musiałaby być kompania wojska z biegunką żeby się przelało

7 - nie robimy nic (jeszcze)

8 - dużo drobiazgów :)

rury kanalizacyjne dom-POŚ i POŚ-studnia chłonna,

sama studnia chłonna lub oczko wodne (mam i to i to, w oczku żaby, kaczki przylatują się kąpać),

przewody powietrzne (standardowe były za krótkie, kupiłem 50m żółtego węża Gardeny i było dobrze),

rura osłonowa na przewody powietrzne (dałem fi 50 kanalizacyjną),

1 wolne gniazdko elektryczne (u mnie szafa sterująca jest w garażu pod sufitem i tam wyprowadziłem jedno gniazdko z puszki)

Jedna uwaga - przewody powietrzne łączą POŚ z szafą sterującą, jeśli dasz rurę osłonową (a dać trzeba żeby ziemia nie zgniotła) to trzeba również dobrze tę rurę uszczelnić - smrodek się przenosi :)

• 2 months później...

jak wspomnialem to producent powiedzial że nie zaleca odprowadzania kondensatu POŚ, natomaist z samego pieca moze byc okolo 10-14 l kondensatu na dobe; nie wiem czy to rzeczywiscie szkodzi, ale korzystajacy z POS i kondesnatu nie chca sie podzielic swoimi doswiadczeniami; czyzby jednak cos bylo na rzeczy i jakos tak czuja sie nie swojo ze podjeli zla decyjze?

pozdr

Piotr

• 1 month później...

8 - dużo drobiazgów :)

rury kanalizacyjne dom-POŚ i POŚ-studnia chłonna,

sama studnia chłonna lub oczko wodne (mam i to i to, w oczku żaby, kaczki przylatują się kąpać),

panda planujemy aquamatica i studnię chłonną, do której bedzie też odprowadzona deszczówka. Z przyczyn obiektywnych oczyszczalnia i studnia muszą być przed ścianą frontową domu.

Co chwila słyszę ostrzeżenia, że smród ze studni itd.

Napisz proszę jak to się ma do rzeczywistości.

Pozdrav

Napisz proszę jak to się ma do rzeczywistości.

Rzeczywistość jest brutalna.

Oczyszczalnia jest ok 12m od domu, studnia 10m dalej. Do studni idzie jeszcze woda z drenażu. W tamtym tygodniu montowałem w studni pompę, parę godzin zeszło i żyję :) Zapach (nie smród) jak z normalnej studni, taki wilgotnego, nie wietrzonego betonu. Inaczej to taka lekka stęchlizna.

jak wspomnialem to producent powiedzial że nie zaleca odprowadzania kondensatu POŚ, natomaist z samego pieca moze byc okolo 10-14 l kondensatu na dobe; nie wiem czy to rzeczywiscie szkodzi, ale korzystajacy z POS i kondesnatu nie chca sie podzielic swoimi doswiadczeniami; czyzby jednak cos bylo na rzeczy i jakos tak czuja sie nie swojo ze podjeli zla decyjze?

pozdr

Piotr

wracam do pytania

wracam do pytania

Niech Ci będzie, odrobię Twoją lekcję :D

według Vaillanta_1 i Vaillanta_2 można. Według innych uczonych bez neutralizatorów lepiej nie.

Chcesz więcej? - Google Twoim przyjacielem :lol:

problem w tym ze bardziej bym chcial uslyszec opinie użytkowników, niż ekspertów którym (i tutaj moge zrobic zalozenie) nie zalezy zeby ograniczac sobie rynek; tak jak wczesniej pisalem producent POŚ odradza (a to istoniejsze w sprawie niz opinia gazownikow), dlatego najchetniej uslyszalbym opinie uzytkownikow którzy milczą jak zaklęci;

pozdr

Piotr

• 2 weeks później...