Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

coś tam pisałeś o szafkach i bruzdowaniu :)

poza tym wszyscy wiedzą że BK jest cieplejszy od ceramiki

Hmmm - tak czytam tą zajmująca dysputę i muszę przyznać że mpoplaw jako jeden z niewielu adwersarzy podaje dane techniczne materiałów , ceny , koszta etc... na poparcie swoich tez ... - nie wiem dlaczego chcecie go ignorować w tym wątku ...

A z drugiej strony proszę mi wytłumaczyć - skoro każdy wie / bo ja nie wiem / - jak to materiał o gęstszej strukturze jest zimniejszy , mniej dźwiekochłonny od tożsamego o mniej gęstej strukturze ...

Oj wierz mi nie wszyscy.. Porotherm ma taki marketing że udało sie ludziom wmówić obiegową opinię o tym że jest to najcieplejszy materiał świata. I chwalą się swoją ścianą jednowarstwową o grubości 44 cm że ma "rewelacyjny i cudownie niski" U=0,29 :D

A nie prościej zamiast 20 cm styropianu wydrążyć sobie dom w bryle styropianu np.17x17 m.Toż to jest dopiero ciepły dom!!!.Żadna ceramika ani suporeks się do jego "U" nie umywa !
A nie prościej zamiast 20 cm styropianu wydrążyć sobie dom w bryle styropianu np.17x17 m.Toż to jest dopiero ciepły dom!!!.Żadna ceramika ani suporeks się do jego "U" nie umywa !

gdzieś już czytałem ten tekst - przekopiowałeś czy twój?

o szafkach i bruzdowaniu pisał andre59 ja tylko dodałem że w ceramice łatwiej rozprowadzić elektrykę bo nie trzeba bruzdować, a szafki na 100% łatwiej jest w ceramice powiesić niż w Bk400

a co do ciepłoty to ściana 2W składa się też z ocieplenia który to jest znacznie cieplejszy od ytonga i bije go po wielokroć, moja ściana ma tylko 20 cm styropianu ale U ma tak niskie że dopiero 60 cm gruby ytong 400 mu się równa

Weź porównuj porównywalne rzeczy

ściana ceramika 2W do ściana BK 2W - o tej samej grubości czy Ściana ceramika 1W do ściana BK 1 W a nie porównujesz ścianę z porothermu 24 z 20 cm styropianem do ściany 1W z BK

[uWAGA: TWOJA ŚCIANA NIE ODDYCHA :) - powinieneś dać wełnę :) ]

PS

Wyobraź sobie że mam sciany z niemieckiego BK co to podobny do Ytonga jest toczka w toczkę taki o! :) .

Dołożyłem do tego 15 cm styropianu (dolna półka) i mam U poniżej 0,16 [W/m2K]

a ty niestety nawet jak dołożyłeś do tej ceramiki 20 cm styropianu i to z najwyższej półki i tak prawdopodobnie będziesz mógł ewentulanie się zbliżyć do mojego wyniku. Tylko że ja dałem 15 cm a ty 20 cm.

PS 2 Z tym oddychaniem ściany to nie mogłem się powstrzymać :)

PS3

Uważam, że jeżeli jest możliwość zakupu tanio ytonga 24 to warto - do tego można potem przyoszczędzić o ociepleniu :)

a ja bym nie kupił Ytonga 24 cm ze względu na technologię murowania na poziome spoiny. Izolacyjność akustyczna takiego rozwiązania jest mizerna. Mimo pióra i wpustu. Dołożenie styropinau nie pomoże. Pomoże wełna mineralna ale wyjdzie drogo. Wole tradycyjny BK murowany na grube spoiny pionowe i poziome. Szczelniej, taniej.

tylko że ja to cudo kupowałem w maju 2007 przy największym szaleństwie cenowym a mimo to m2 ściany wyszedł 105 zł brutto co było rewelacyjnym wynikiem jak na ten czas i za taki materiał - zwykły suporeks był w tej samej cenie ale miał jedną wadę - nie było go w hurtowniach.

Dlatego też napisałem: jak masz możliwość zakupienia tanio :) to kupuj - ja w tamtej chwili kupiłem tanio

o szafkach i bruzdowaniu pisał andre59 ja tylko dodałem że w ceramice łatwiej rozprowadzić elektrykę bo nie trzeba bruzdować, a szafki na 100% łatwiej jest w ceramice powiesić niż w Bk400

bo i tak trzeba walnąć 2.5 cm tynku :)

Witam. Namieszaliście mi w głowie. Przeczytałam wasze komentarze i dalej nie wiem nic. Jestem na etapie projektu i od architekta usłyszałam że niezły jest suporeks 30 i ocieplenie 15, ale po namyśle skłaniam się do ytonga 36,5 i ew.jakieś niewielkie ocieplenie(10?). Rozumiem że nie każdy popiera ytong ale jeśli nie ytong to co? Ceramika ? Ale jaka? Z jakim ociepleniem? :o

Jeśli myślisz o domu 3 lub 5 litrowym to przelicz i rozważ koszty inwestycji,rodzaj ogrzewania i ilość ( grubośc )docieplenia.Największa utrata ciepła to wentylacja,potem ściany,dach,okna i podłoga.Proponuję zacząc od rekuperatora a potem zobaczyć ile zostanie kasy na wełnę i styropian.

Ja jak wspomniałem mam Ytong 36,5 i pompę ciepła a koszty ogrzewania mam nawet w 1 sezonie niższe ( 223 m2 po podłodze )niż za mieszkanie w bloku z którego się wyprowadziłem ( 78,5 m2) a tam temp.maksymalnie oscylowała ok.21 C.

Mpoplaw będzie Ciebie namawiał na ocieplenie jak najgrubsze ( 20 cm ściany i 30 cm dach ).Myślę,że złoty środek będzie energetycznym i finasowym kompromisem czyli np.24 BK i 12 styro.

dzięki za odpowiedź o ytongu ale O CO CHODZI Z DOMEM MIERZONYM W LITRACH?

ile litrów wódki w siebie wlejesz tyle litrowy masz dom :D

a poważnie to jest to odniesienie do ilości energii potrzebnej do ogrzania takiego domu

Jeśli klimat będzie dalej pędził w kierunku ocieplenia ( kto pamięta jeszcze normalne zimy z lat 70 i 80?) to łładowanie kasy w "bunkier termiczny" relatywnie za jakiś czas może się już tak nie opłacać.Wystarczy porównać 2 ostatnie zimy które są tylko z nazwy.Dlatego ponownie jestem zwolennikiem "złotego środka"