Sasha 18.02.2008 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Kot na palecie, zawiniety folią, w worku jutowym czy bawełnianym, nadal będzie kotem żebym został Kociarzem Roku 2008? Ładnie mi życzysz - wystarczy że mamy jednego dostojnika co to zdobył taki tytuł w 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 18.02.2008 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Ale jak inne suporeksy dają to samo, co Ytong, to po co przepłacać - myśmy jednak nie porównywali. Zwłaszcza, że w maju zeszłego roku to nie było za bardzo z czego wybierać, cieszyliśmy się, że zamówiony wcześniej ytong był jeszcze po starej cenie, więc dla nas i tak super tanio wyszedł. Chyba, że bloczki z Ytonga i te inne są prawie takie same, ale "prawie robi różnicę" lub "pewnie takie same" - ale "pewnie to nie znaczy na pewno". Ale to znów reklama - cholera. Tak naprawdę, to myślę, że można ściany budować praktycznie z wszystkiego, byle dobrze - to znaczy zgodnie z daną technologią, szczelnie i równo. Potynkujemy i zapomnimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 18.02.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 dlatego polecam ytong 24cmzyskujesz całą dokładność a mozesz ominąć drogi system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 18.02.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 ... Pytanie zasdnicze: Co JA jako inwestor ZYSKAM (teraz lub docelowo) decydując się na budowę w Ytongu? ... Tynkarz powiedział że gdybym miał ściany na klej np. z Ytonga to by mi opuścił 2 zł/m2 bo wtedy idzie mniej tynku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 18.02.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Co JA jako inwestor ZYSKAM (teraz lub docelowo) decydując się na budowę w Ytongu? nic nie zyskasz przejrzyj forum jest bardzo dużo wątków na ten temat, są wyliczanki ile kosztuje ściana z Ytonga 44 cm w porównaniu do ściany 2W z 20 cm styropianu, są tez wyliczanki ile kosztuje ogrzanie domku z Ytonga 36cm w porównaniu do domku z styropianem na ścianach, co z tego że Ytong jest łatwy w budowie skoro nadproże systemowe kosztuje prawie 200 zł, tak samo wieniec systemowy itp itd Myśmy wykonywali sami z bloczków Ytonga rodzaj kształtki U wycinajac piłą, wkładalismy tam ocieplenie styropian i zbrojenie. Wyszło to znacznie taniej, a ponadto na gotowe nadproża trzeba było czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soch 18.02.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 ....... Do ytonga potrzebujesz porządnej ekipy, która zna się na budowie .............. Totalna bzdura powielana na forum, nie wiem dlaczego? Murowanie na klej jest najprostszym i najłatwiejszym sposobem. W zasadzie pilnuje sie tylko pionu bo spoiny mają tak grubość,że po 13 warstwach różnica w poziomie jest znikoma. Tyle, ze przy spoinie grubości 1mm odchyłka wymiarowa na bloczku rzędu 0,5mm po 2-3 warstwach staje sie problemem - bloczki wymagaja szlifowania, żeby utrzymać poziom, cienką spoinę i brak prześwitów jednocześnie. Zgadzam się z tym, że muruje się lekko łatwo i przyjemnie - uprzedzę pytanie - tak sam murowałem:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 18.02.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Ja nie miałem problemów ale każdą warstwe traktowałem"pacą" , raczej tak sobie, żeby było ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 18.02.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Przy Ytongu oszczędzasz na opłacie za robociznę ocieplenia styropianem i nie ponosisz kosztu zakupu tego materiału. Uogólniasz, nie każdy Ytong nie wymaga ocieplnenia. Tu miałam na mysli tylko i wyłącznie ściany jednowarstwowe, czyli bloczki 36,5 i więcej. Natomiast uważam , że jak ktoś chce mieć ściany ocieplane to na Ytong (np. 24 cm) po prostu szkoda pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 18.02.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Co JA jako inwestor ZYSKAM (teraz lub docelowo) decydując się na budowę w Ytongu? nic nie zyskasz przejrzyj forum jest bardzo dużo wątków na ten temat, są wyliczanki ile kosztuje ściana z Ytonga 44 cm w porównaniu do ściany 2W z 20 cm styropianu, są tez wyliczanki ile kosztuje ogrzanie domku z Ytonga 36cm w porównaniu do domku z styropianem na ścianach, co z tego że Ytong jest łatwy w budowie skoro nadproże systemowe kosztuje prawie 200 zł, tak samo wieniec systemowy itp itd mpoplaw, czekałam na twój post przeglądając ten watek i nie zawiodłam się. Pojawiasz się w każdym wątku o ytongu, mimo, że jak już wszyscy zapewne wiedzą, nie budowałeś z tego materiału i jesteś fanem styropianu. O co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 18.02.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Mieszkam trzy lata w domu z ytonga 40 cm. Różnica cenowa między 36,5 a 40 była niewielka więc wzięłam czterdziestkę. Zależało mi na szybkiej budowie. Materiał jest rzeczywiśćie kruchy ale wszystkie zepsute bloczki zostały ode mnie odebrane. Budowło się szybko a ściany są równe i na zewnątrz i od wewnątrz. Nie pamiętam żadnych niemiłych niespodzinek jeśli już to wynikały one z niedbalstwa murarzy. Obecnie nie wydaje mi się, żeby ogrzewanie było jakieś bardziej kosztowne niż w innych domach. Mam kominek i DGP. Jedynym minusem jest chyba dzwiękoszczelność bk. Ja słyszę każdy samochód przejeżdżający na zwenątrz. Mojemu małżowi to akurat nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 18.02.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 przeczytaj tytuł wątku, mpoplaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 18.02.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Ja ytong kupowałam w zeszłym roku po 112 mkw. Wymurował mi Tatuś, super dokładnie i solidnie ( nigdy wcześniej nie murował z ytonga, a to że jest idealnie potwierdzają wszystkie kolejne ekipy z którymi się zetknęłam). Jak widzisz też szanuje swoje ciężko zarobione pieniążki. Mój 150 metrowy dom (plus 40 metrowy garaż), kryty karpiówką i z oknami Jezierski kosztował mnie do tej pory (stan surowy zamknięty) 160 tyś. Masz lepszy wynik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 18.02.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Prośba nie licytujcie się co i z czego problem zaczyna przybierać formę dyskusji akademickiej . Inwestor przyszły jak poczyta archiwum to i tak będzie miał oczopląs co jest lepsze. Jedni cenią porządek w trakcie budowy innym jest to obojętne liczy się efekt końcowy.Jola nie idzie przekonać entuzjaststów budowania nie z Ytonga poprostu trzeba to uszanować że inni mają inne wyobrażenie o budowaniu. Wszędzie piszą że Ytong ma świetny marketing to prawda i napewno sam się obroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 18.02.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Ytong 36.5.Dom po podłodze 223 m2.Koszt ogrzewania pompą ciepła za styczen 320 zł W drugim sezonie przy porównywalnej temp. powinno byc o 20 proc mniej.Temp w domu 22 C a w łazienkach 24.Nie mam wyrzutów sumienia że mam ścianę 1W.Zrobiłem to z premedytacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 18.02.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Widzę, że kolega mpopław regularnie pojawia się w wątkach na temat Ytong'a i nie wiedzieć czemu zniechęca innych do tego materiału i technologii. Mieszkam od dwóch lat i uważam, że dywagacje o wyższości czy niższości to tylko akademicka dyskusja. Dla mnie liczyła się prostota i łatwość budowania, równe i gładkie ściany, bezproblemowe układanie instalacji, porządek na budowie i tym podobne rzeczy. Kto inny może mieć inne priorytety. A może ktoś z Was wypowie się, jak jest z wykończeniem ścian z Ytonga? Czy na precyzji wykonania ścian można potem zaoszczędzić? Jak kształtuje się koszt eksploatacji (generalnie mam na myśli ogrzewanie) takiego domu? Chciałbym poznać opinie ludzi, którzy taki dom eksploatują. Powyżej podajecie zestawienie kosztu materiałów i robocizny. Czy ktoś z Was liczył, jaka jest różnica w cenie (i czy w ogóle jest) GOTOWEJ do wykończenia ściany zbudowanej z Ytonga? Jakie są zalety tego materiału...? Rozumiem, że prostota wykonania wymagająca jednak precyzji. Ale to zmartwienie (bądź nie) wykonawcy. Pytanie zasdnicze: Co JA jako inwestor ZYSKAM (teraz lub docelowo) decydując się na budowę w Ytongu? Z góry dzięki za WSZELKIE rady i sugestie... Tynki wewnętrzne mogą mieć mniejszą grubość - mniejsze zużycie materiału, w miejscach gdzie mają być płytki ceramiczne wógóle nie trzeba tynkować, ogrzewanie - nie ma problemu z ogrzaniem domu nawet w największe mrozy, koszty trudno porównywać nie mając identycznego obiektu zbudowanego tuż obok ale w innej technologii. Samo porównywanie współczynnika "U" ściany to nie wszystko. zalety materiału - szybkie murowanie, bezproblemowe wykonanie instalacji elektrycznej, łatwe mocowanie szafek wiszących, oświetlenia i kaloryferów, dobra akumulacja ciepła, na pytanie zasadnicze odpowiem - to zależy dla kogo ma być ten dom, jeśli na sprzedaż to nic nie zyskasz, wiele osób niedowierza, że dom w technologii jednowarstwowej jest wystarczająco ciepły. Pozdrawiam, Ytongowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.02.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Mam stan surowy zamkniety,wykonczeniowka zaawansowana w 70 %.Mur 40 cm,ogrzewam nocami kotlem gazowym,w tej chwili przed malowaniem scian w domku 180 m.kw. pow. na gorze mam zdjete wszystkie grzejniki,caly dol podlogowka tylko chodzi.Temperatura na dole 21-20 caly dzien sie utrzymuje,na gorze gdzie wiekszosc okien pootwierana z pow. pylenia 18-17...w ciagu dnia wylaczone wszystko.Chyba zaryzykuje ,ze Ytong ma dobra akumulacyjnosc ciepla...Mam tylko takie obserwacje bo wprowadze sie ,za jakies 2-3 miesiace.Dom nieotynkowany,bez wentylacji obecnie jakiejkolwiek,gdyz kanaly od reku mam zatkane...czekamy na koniec brudzenia w srodku.Potwierdzam wszystkie obecne i dawne opinie i wypowiedzi Pana Andre 59. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 19.02.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 w ceramice łatwiej powiesić szafki ????/ jak to? łatwiej precyzyjnie bruzdować? chyba coś pokręciłeś - widziałem jak bruzduje się w jednym i w drugim materiale - to są nieporównywalne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.02.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Panie mpoplaw...jest Pan teoretykiem chyba,Pana spostrzezenia sa nietrafione,zle zinterpretowane chyba,przeczy Pan faktom...co wiecej,wprowadza Pan zawirowania,skloca forumowiczow i fanatycznie broni swoich przekonan nie zwazajac na obiektywno-praktyczny brak ich poparcia .W ceramice lepiej kable...bzdury....Ja nie bronie swoich rozwiazan...ale na pewno tak jak Pan nie bede na sile ich wtykal innym,niech Pan przestanie...zalatuje mi to jakas krucjata...ech!Daj Pan spokoj i mieszkaj Pan sobie i dziel sie regionalnie ale nie ogolnopolsko swoimi wnioskami,pogladami...NAM SIE ONE JUZ ZNUDZILY,PRZEJADLY.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 19.02.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Szkoda czasu na dyskusję z P.mpoplaw Fidelisjak masz jakieś pytania to chętnie odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 19.02.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 My - jak napisałam wcześniej wybudowalismy dom z Ytonga - powody podałam, a także był ten, że na moment budowania w zeszłym roku na wiosnę, ten materiał był akurat dostępny i za "starą cenę". Lubimy ten materiał i wczesniej mieszkaliśmy kilka lat w Ytongowym domu nie widząc wad, więc poszliśmy trochę siłą przyzwyczajenia. Ale daleka jestem od fanatyzmu. Mój mąż prowadzi firmę budowlaną i obecnie buduje równolegle dwa domki - jeden z Ytonga 1-w 36,5, drugi z Porotermu, ale dwuwarstwowo. Nie namawia klientów do żadnej technologii, jeśli jest rozsądna i zgodna ze sztuką budowlaną. Oba domki sa fajne, dobrze wymurowane i po otynkowaniu klienci zapomną z czego budowali - i tak ma właśnie być jak jest wszystko OK. Nie jestem specjalistą od terorii ociepleń, ale z praktyki uważam, że od pewnego poziomu "ciepłości" ścian w realnym uzytkowaniu różnice są nieuchwytne. Nikt tego na dobrą sprawę nie porówna, bo ubytki ciepla w budynku sa związane oprócz scian z wieloma innymi rzeczami - wentylacją, indywidualnym komfortem cieplnym mieszkańców (już podwyższenie o 1 st daje wymierne różnice), nawet częstości owierania drzwi i okien (np. wypuszczanie pieska, kotka, wyjścia na papieroska). Nie mówiąc o ilości przeszkleń, powierzchni i ociepleniu dachu, rozczłonkowaniu bryły budynku, usytuowaniu wobec stron świata oraz systemu grzewczego. Pytanie: co zyska inwestor wybierając Ytong i odpowiedź - "nic" według mpoplawa, a co zyska wybierając poroterm lub jakąś inną wspołczesną dobrą technologię - też nic według mnie, a może dużo - zyska dobrze wymurowane ściany własnego domu, w każdej z tych technologii poprawnie, starannie wykonanej. Coś trzeba wybrać na te ściany i każdy wybór jest równie dobry jak jest wszystko dobrze wykonane. Fajne jest i Boże Narodzenie i święta Wielkiejnocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts