Jola z Melisy 19.02.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 proponuję ignorować posty mpoplaw, on nie odpuści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 19.02.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 coś tam pisałeś o szafkach i bruzdowaniu poza tym wszyscy wiedzą że BK jest cieplejszy od ceramiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.02.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 coś tam pisałeś o szafkach i bruzdowaniu poza tym wszyscy wiedzą że BK jest cieplejszy od ceramiki Hmmm - tak czytam tą zajmująca dysputę i muszę przyznać że mpoplaw jako jeden z niewielu adwersarzy podaje dane techniczne materiałów , ceny , koszta etc... na poparcie swoich tez ... - nie wiem dlaczego chcecie go ignorować w tym wątku ... A z drugiej strony proszę mi wytłumaczyć - skoro każdy wie / bo ja nie wiem / - jak to materiał o gęstszej strukturze jest zimniejszy , mniej dźwiekochłonny od tożsamego o mniej gęstej strukturze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.02.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 poza tym wszyscy wiedzą że BK jest cieplejszy od ceramiki Oj wierz mi nie wszyscy.. Porotherm ma taki marketing że udało sie ludziom wmówić obiegową opinię o tym że jest to najcieplejszy materiał świata. I chwalą się swoją ścianą jednowarstwową o grubości 44 cm że ma "rewelacyjny i cudownie niski" U=0,29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 19.02.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 A nie prościej zamiast 20 cm styropianu wydrążyć sobie dom w bryle styropianu np.17x17 m.Toż to jest dopiero ciepły dom!!!.Żadna ceramika ani suporeks się do jego "U" nie umywa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 19.02.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 A nie prościej zamiast 20 cm styropianu wydrążyć sobie dom w bryle styropianu np.17x17 m.Toż to jest dopiero ciepły dom!!!.Żadna ceramika ani suporeks się do jego "U" nie umywa ! gdzieś już czytałem ten tekst - przekopiowałeś czy twój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 19.02.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 coś tam pisałeś o szafkach i bruzdowaniu poza tym wszyscy wiedzą że BK jest cieplejszy od ceramiki o szafkach i bruzdowaniu pisał andre59 ja tylko dodałem że w ceramice łatwiej rozprowadzić elektrykę bo nie trzeba bruzdować, a szafki na 100% łatwiej jest w ceramice powiesić niż w Bk400 a co do ciepłoty to ściana 2W składa się też z ocieplenia który to jest znacznie cieplejszy od ytonga i bije go po wielokroć, moja ściana ma tylko 20 cm styropianu ale U ma tak niskie że dopiero 60 cm gruby ytong 400 mu się równa Weź porównuj porównywalne rzeczy ściana ceramika 2W do ściana BK 2W - o tej samej grubości czy Ściana ceramika 1W do ściana BK 1 W a nie porównujesz ścianę z porothermu 24 z 20 cm styropianem do ściany 1W z BK [uWAGA: TWOJA ŚCIANA NIE ODDYCHA - powinieneś dać wełnę ] PS Wyobraź sobie że mam sciany z niemieckiego BK co to podobny do Ytonga jest toczka w toczkę taki o! . Dołożyłem do tego 15 cm styropianu (dolna półka) i mam U poniżej 0,16 [W/m2K] a ty niestety nawet jak dołożyłeś do tej ceramiki 20 cm styropianu i to z najwyższej półki i tak prawdopodobnie będziesz mógł ewentulanie się zbliżyć do mojego wyniku. Tylko że ja dałem 15 cm a ty 20 cm. PS 2 Z tym oddychaniem ściany to nie mogłem się powstrzymać PS3 Uważam, że jeżeli jest możliwość zakupu tanio ytonga 24 to warto - do tego można potem przyoszczędzić o ociepleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.02.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 a ja bym nie kupił Ytonga 24 cm ze względu na technologię murowania na poziome spoiny. Izolacyjność akustyczna takiego rozwiązania jest mizerna. Mimo pióra i wpustu. Dołożenie styropinau nie pomoże. Pomoże wełna mineralna ale wyjdzie drogo. Wole tradycyjny BK murowany na grube spoiny pionowe i poziome. Szczelniej, taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.02.2008 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 tylko że ja to cudo kupowałem w maju 2007 przy największym szaleństwie cenowym a mimo to m2 ściany wyszedł 105 zł brutto co było rewelacyjnym wynikiem jak na ten czas i za taki materiał - zwykły suporeks był w tej samej cenie ale miał jedną wadę - nie było go w hurtowniach. Dlatego też napisałem: jak masz możliwość zakupienia tanio to kupuj - ja w tamtej chwili kupiłem tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.02.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 nie boisz się tego publicznie ogłaszać ?? możesz zostać zaraz wyklęty przez zwolenników ścian 1W i skazany na nieczytanie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 20.02.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 mpoplaw, każdy ma prawo do własnego zdania, ale u Ciebie to trąci jakimś fanatyzmem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdyjor 20.02.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 coś tam pisałeś o szafkach i bruzdowaniu poza tym wszyscy wiedzą że BK jest cieplejszy od ceramiki o szafkach i bruzdowaniu pisał andre59 ja tylko dodałem że w ceramice łatwiej rozprowadzić elektrykę bo nie trzeba bruzdować, a szafki na 100% łatwiej jest w ceramice powiesić niż w Bk400 bo i tak trzeba walnąć 2.5 cm tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagali 27.02.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam. Namieszaliście mi w głowie. Przeczytałam wasze komentarze i dalej nie wiem nic. Jestem na etapie projektu i od architekta usłyszałam że niezły jest suporeks 30 i ocieplenie 15, ale po namyśle skłaniam się do ytonga 36,5 i ew.jakieś niewielkie ocieplenie(10?). Rozumiem że nie każdy popiera ytong ale jeśli nie ytong to co? Ceramika ? Ale jaka? Z jakim ociepleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 27.02.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Jeśli myślisz o domu 3 lub 5 litrowym to przelicz i rozważ koszty inwestycji,rodzaj ogrzewania i ilość ( grubośc )docieplenia.Największa utrata ciepła to wentylacja,potem ściany,dach,okna i podłoga.Proponuję zacząc od rekuperatora a potem zobaczyć ile zostanie kasy na wełnę i styropian.Ja jak wspomniałem mam Ytong 36,5 i pompę ciepła a koszty ogrzewania mam nawet w 1 sezonie niższe ( 223 m2 po podłodze )niż za mieszkanie w bloku z którego się wyprowadziłem ( 78,5 m2) a tam temp.maksymalnie oscylowała ok.21 C.Mpoplaw będzie Ciebie namawiał na ocieplenie jak najgrubsze ( 20 cm ściany i 30 cm dach ).Myślę,że złoty środek będzie energetycznym i finasowym kompromisem czyli np.24 BK i 12 styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagali 28.02.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 dzięki za odpowiedź o ytongu ale O CO CHODZI Z DOMEM MIERZONYM W LITRACH? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 28.02.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 dzięki za odpowiedź o ytongu ale O CO CHODZI Z DOMEM MIERZONYM W LITRACH? ile litrów wódki w siebie wlejesz tyle litrowy masz dom a poważnie to jest to odniesienie do ilości energii potrzebnej do ogrzania takiego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.02.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Pobożne życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 29.02.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Jeśli klimat będzie dalej pędził w kierunku ocieplenia ( kto pamięta jeszcze normalne zimy z lat 70 i 80?) to łładowanie kasy w "bunkier termiczny" relatywnie za jakiś czas może się już tak nie opłacać.Wystarczy porównać 2 ostatnie zimy które są tylko z nazwy.Dlatego ponownie jestem zwolennikiem "złotego środka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagali 29.02.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 dzięki za podpowiedź w sprawie litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts