Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wklad kominkowy szyba naróżna - ciekawy wybór!

moreti

Recommended Posts

Ja mam arysto 10 p, z otwieraną szybą przednią a boczną dodatkowo można też otworzyć ale na razie nie było takiej potrzeby. Kosztował mnie 2600 + 7% vatu. Mnie się bardzo podoba, użytkujemy go codziennie.

Dość tanio go kupiłeś bo na stronc jest droższy

http://www.kominki-net.pl/images/large/arysto10l_dj_h_LRG.jpg

Kominek znacznie mniejszy od Supry, ale z wyglądu bardzo podobny. Jedynie martwi mnie trochę ten szamot w środku - ma tendencję do pękania, przy nizbyt wysezonowanym drewnie. I wtedy trzeba słono płacić za wymianę.

Ale wizualnie bardzo fajny.

Mówisz o tej stronie? http://www.kominki-net.pl/index.php?main_page=index&cPath=7_8_12 Rzeczywiście tutaj kosztuje 2800 ale ja kupowałam u przedstawiciela autoryzowanego arysto w Legnicy http://www.arysto.com.pl/dystrybutorzy_dolnoslaskie.html

• 6 months później...
U mnie podobnie - myślałem ze to wina nie wysozonowanego drewna i do tego polan o stosunkowo małym przekroju Ostatnio nawet przymknałem folia alum wlot powietrza na zewn budynku (i porobiłem w folii małe dziurki).

natomiast moim zdaniem wkład ma inny plus - przy moim DGP bardzo szybko nagrzewa dom

Pozdr

Tomek

ps

Dzisiaj kupiłem w Castoramie na próbę 10 kg brykietu - zobaczymy jak długo będzie się palił (niestety z uwagi na dzisiejszą temp 16oC nie rozpalałem)

POzdr

Tomek

Myslalem ze u mnie tylko cos nie tak.Zatykanie kanalu zewnetrznego nic nie daje , bo powietrze zaczyna sobie ciagnac z pomieszczenia.

Przydalaby sie mozliwosc zduszenia ognia , bo jak sie duzo wlozy to straszny zar bucha.Nie mozna w nim palic non stop tylko kilka godzin , bo za goraco sie robi.Uszczelnienie szyb powoduje tylko zabrudzenie szyby.

Witam w nowym sezonie kominkowym :wink:

Tym razem kupiłem ładnego suchego dęba+olchę+brzozę.

Wczoraj rozpaliłem ok 17 - kilka ubiegłorocznych szczxap dębowych+ pół wałka olch+wałek brzozy - jak się ładne rozpaliło wrzucilem spory kawałek dębu (prawie połówkę pnia o średnicy ok 20 cm); ok 21 dorzuciłem wałek dębu o średnicy 25 cm i ......

..... i dzisaj rano szok MAM ŻĄR !!! - dorzucilem wałeczek brzozy i duży kawał dębu i się pali

.... więc ubiegłosezonowe poblemy z szybkim wypalaniem spowodowane były słabym drewnem !

Pozdr

Tomek

• 3 months później...
Gość Gosc_gość

Też mnie kusi ten Sparke Varm F 330S jakiś szeroki model :p

jakaś prosta obudowa z marmuru Breccia Sarda i będzie elegancko się prezentował :D

http://sparke.pl/img/products/image/873420805.jpg

Gość Gosc_gość
A te wkłady Arysto mają doprowadzenie powietrza z zewnątrz i jest to doprowadzenie szczelne ??

mają, a czy jest to szczelne...? wg mnie tak, ale to już pytanie do kominkarza...

Dzięki za info,

już blisko kres poszukiwań kominka do domku :p

Dzięki za info,

już blisko kres poszukiwań kominka do domku :p

Daj spokój, ten kominek mnie rozwalił.. robili go 2 miesiące spece z Wesołej...fakt, że sam wkład kosztował mnie taniej, ale robota im sie nie składała... Teraz jeszcze tylko dokończyc schody i kuchnie, pomalować salon, zrobić szafki łazienkowe i garderobę i można się wprowadzać! (czyli jakieś 2miesące pewnie... :-?

• 8 months później...
ja wybrałem ARYSTO 10P510DJ z otwierana szybą narożną za 3700 bez faktury...

Witam, mam pytanie o ten wkład. Sam taki kupiłem i niestety nie ma instrukcji jak ustawiać te dźwignie aby dolot i wylot były otwarte na maxa.

Jeżeli wiesz jak to powinno być ustawione to proszę o pomoc.

Pozdro