Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki osprzęt elektryczny i dlaczego?

Recommended Posts

Podpowiedzcie mi jakiego producenta wybrac osprzet elektryczny, zeby nie bylo drogo, a jednoczesnie w miare solidnie i ladnie.

Moje zalozenia:

- kolor raczej bialy, bez bajerow

- forma prosta, pasujaca do modernistycznych wnetrz,

- budowa ramkowa (musza byc dostepne poczworne ramki poziome i potrojne pionowe),

- bogaty wybor elementow - przelaczniki zaluzjowe, podwojny ethernet (ewentualnie komp. + tel.), antenowe (pojedyncze i podwojne),

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podpowiedzcie mi jakiego producenta wybrac osprzet elektryczny, zeby nie bylo drogo, a jednoczesnie w miare solidnie i ladnie.

...

Kierowałem się tymi samymi kryteriami.

Berker

Cenię sobie prostotę i ponadczasowość, zdecydowałem się na model "B.Kwadrat"

http://www.berker.com/pl/polska/produkty/serie_produktow/bkwadrat/

...

Kierowałem się tymi samymi kryteriami.

Berker

Cenię sobie prostotę i ponadczasowość, zdecydowałem się na model "B.Kwadrat"

http://www.berker.com/pl/polska/produkty/serie_produktow/bkwadrat/

Witam

U mnie to samo .Berker "kwadrat" . Solidnie wykonane i naprawdę niedrogie .

przeglądnij Legranda ....

Legrand jest ladny, ale..

1. Jest drogi.

2. Na niektorych elementach umieszcza swoje logo (blee), a na innych napis IP44 (jakby to bylo istotne).

Plusem jest na pewno to, ze ma pelen asortyment. Mam jednak nadzieje, ze znajde cos rownie fajnego w bardziej korzystnej cenie. Nie zalezy mi na marce. Nie jestem typem czlowieka, dla ktorego najistotniejsza jest metka (a nawet wrecz przeciwnie).

przeglądnij Legranda ....

Legrand jest ladny, ale..

1. Jest drogi.

2. Na niektorych elementach umieszcza swoje logo (blee), a na innych napis IP44 (jakby to bylo istotne).

Plusem jest na pewno to, ze ma pelen asortyment. Mam jednak nadzieje, ze znajde cos rownie fajnego w bardziej korzystnej cenie. Nie zalezy mi na marce. Nie jestem typem czlowieka, dla ktorego najistotniejsza jest metka (a nawet wrecz przeciwnie).

jak to nie zalezy ci na marce - to chcesz miec dobry osprzet czy nie ??;-)

a to ze jest wytloczona nazwa na ramce ?? .... daj spokoj.

z lodowki czy pralki tez ja zerwiesz ??

poza tym Legrand i Berker to ta sama polka.

Troche zle mnie zrozumiales. Zalezy mi oczywiscie na dobrym osprzecie, natomiast nie usmiecha mi sie placic za napis Legrand na obudowie. Zauwaz, ze chyba tylko ten producent umieszcza swoje logo na froncie obudowy, wiec porownanie do lodowki jest troche nietrafne. Dla mnie posiadanie wlacznikow swiatla z logiem producenta jest porownywalne do posiadania dresu z trzema paskami. Nie odpowiada mi to po prostu.

Wrocmy jednak do tematu - czy ktos sie orientuje czy Berker ma tylko taki asortyment, jak przedstawiony na ich stronie, czy moze cos wiecej?

Zalezy mi oczywiscie na dobrym osprzecie, natomiast nie usmiecha mi sie placic za napis Legrand na obudowie.

mysle, ze placi sie za cos wiecej niz napis - to bardzo dobry osprzet.

Dla mnie posiadanie wlacznikow swiatla z logiem producenta jest porownywalne do posiadania dresu z trzema paskami.

sorki, nie dociera do mnie taki argument.

ani w odniesieniu do osprzetu, ani do nieczego innego ....

zwlaszcza, jesli za tym idzie dobra jakosc.

to chyba jakas polska fobia, ze wstydzimy sie ze uzywamy dobrych marek.

sorki, nie dociera do mnie taki argument.

ani w odniesieniu do osprzetu, ani do nieczego innego ....

zwlaszcza, jesli za tym idzie dobra jakosc.

to chyba jakas polska fobia, ze wstydzimy sie ze uzywamy dobrych marek.

fobia podobna do tej co każe kupować Legranda zamiast Zuzi*

Znajomy właśnie zakupił polskie gniazda i włączniki, ładne, działają i kosztowały 6,50 :lol: W domu mam inną Franie* i też działa od 10 lat minimum bez problemów. No ale nie mogę się pochwalić wypasionym Legrandem tak jak sąsiad :wink:

*nazwa wymyślona

Moje zalozenia:

- kolor raczej bialy, bez bajerow

- forma prosta, pasujaca do modernistycznych wnetrz,

- budowa ramkowa (musza byc dostepne poczworne ramki poziome i potrojne pionowe),

- bogaty wybor elementow - przelaczniki zaluzjowe, podwojny ethernet (ewentualnie komp. + tel.), antenowe (pojedyncze i podwojne),

Użyłem Elda Viva, jednak nie wiem, czy cena i wygląd będą Ci odpowiadać... Jakość bdb, dużo różnych modułów, a cena w bieli do przyjęcia.

"KATALOG" ELDA VIVA

• 5 years później...