Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki osprzęt elektryczny i dlaczego?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kierowałem się tymi samymi kryteriami.

Berker

Cenię sobie prostotę i ponadczasowość, zdecydowałem się na model "B.Kwadrat"

http://www.berker.com/pl/polska/produkty/serie_produktow/bkwadrat/

Doskonały wybór - u mnie również ten system i jest bardzo ładnie.

• 2 weeks później...
U nas też Ospel, ale biała gazela. Z ciekawostek dodam, że jako jeden z nielicznych ma dostępne ramki 5-krotne, co ma znaczenie przy rozbudowanym systemie rtv. Cenowo też ok.

no proszę :) o tych ramkach nie miałem pojęcia, w sumie mi nie były potrzebne, ale dobrze wiedzieć na przyszłość, że Ospel produkuje takie cuda :)

• 7 months później...
No Ospel to moim zdaniem jedyny sensowny wybór jak ktoś nie chce chińszczyzny z hipermarketu, ale też nie potrzebuje full wypasu w domu :)

Z działu marketingu Ospela???? Spokojnie w tej półce cenowej można wymieć produkty KONTAKT SIMON, Schneider, kilka serii Legranda, nową serię HAGER-a i pewnie kilku innych.

• 3 months później...
Kierowałem się tymi samymi kryteriami.

Berker

Cenię sobie prostotę i ponadczasowość, zdecydowałem się na model "B.Kwadrat"

http://www.berker.com/pl/polska/produkty/serie_produktow/bkwadrat/

Ja znowu wykończyłem mieszkanie w osprzęcie elso fashion, łazienka elso fashion ip44

http://www.schima.pl/producenci/elso/

• 7 months później...
  • 3 months później...
ja mam ospela - sonate. bardzo ładnie wyglądają - prosta niewyszukana forma, super! w sam raz żeby takie rzeczy jak osprzęt elektryczny nie rzucał się w oczy :)

Możesz wstawić jakieś fotki Sonaty w jakiejś większej ramce (cztero lub pięciokrotna) i zdjęcie jakiegoś włącznika. Chce zobaczyć jak to się komponuje bo też chyba zdecyduję się na Sonatę

• 4 weeks później...
Ja wybrałam Ospel As. Klasyczny, biały, świetnie wyglada w naszych wnętrzach. Cena (zwłaszcza na etapie wykończeniówki) była miodzio.

Kupowałam TUTAJ

U mnie wlasnie wczoraj odbył się montaż. Sonata w domu, As w piwnicy i w garażu i parę sztuk Impresji na zewnątrz budynku.

To co w środku to Ecru, a na zewnątrz srebrny kolor.

U mnie wlasnie wczoraj odbył się montaż. Sonata w domu, As w piwnicy i w garażu i parę sztuk Impresji na zewnątrz budynku.

To co w środku to Ecru, a na zewnątrz srebrny kolor.

Widzę, że szeroko wykorzystałeś paletę kolorów i wzorów Ospela :D Bardzo poetycko to brzmi. Mam nadzieję, że wszystko będzie Ci bezpiecznie i długo służyło.

Widzę, że szeroko wykorzystałeś paletę kolorów i wzorów Ospela :D Bardzo poetycko to brzmi. Mam nadzieję, że wszystko będzie Ci bezpiecznie i długo służyło.

:-). Sonata droższa, dlatego As w piwnicy i garażu. Impresja na zewnątrz bo chciałem tam srebrny. Nie licząc ramek wyszlo ok. 160 elementów takze trzeba było pokombinować żeby się nie zrujnować

Ja ospela montowałem nie raz i powiem że jakość tragiczna, ciężko to spasować. O wiele lepszy Kontakt-Simon albo berker kwadrat, to bez dwóch zdań - zupełnie inna półka. Można spojrzeć też na Girę, i chociaż droższa to dają dobre ceny, np. tu https://elektrodesign.pl/54-e2

Czasem warto wydać więcej i spać spokojnie Różne cuda już widziałem. Ramki piątki mają wszyscy szanujący się producenci tak naprawdę.

Ale porównanie :) nie ta jakość nie ta cena :) porównanie VW do Porsche dobre To i to samochód.

Co do jakości to się zgodzę. Pomimo że B.Kwadrat produkują w Polsce to co do jakości nie ma się do czego przyczepić. Nawet sam plastik jest twardszy przez co mniej się rysuje.

Co do ceny, poziom zbiżony Gazela/Bkwadrat

Zaokrąglając z tego co widzę w necie:

Ramka pojedyncza ok 3zł,

Giazdko: Ospel:11zł, Berker 16,

Włącznik Ospel 11, berker 16

Więc jeśli różnica w cenie jest tak mała to Ospel wydaje się być słono za drogi jak na tą (słabą) jakość. :)

Lepiej już Kontakt-Simon kupić, mają całkiem przyzwoite mechanizmy.

Co do jakości to się zgodzę. Pomimo że B.Kwadrat produkują w Polsce to co do jakości nie ma się do czego przyczepić. Nawet sam plastik jest twardszy przez co mniej się rysuje.

Co do ceny, poziom zbiżony Gazela/Bkwadrat....Więc jeśli różnica w cenie jest tak mała to Ospel wydaje się być słono za drogi jak na tą (słabą) jakość. :)

Lepiej już Kontakt-Simon kupić, mają całkiem przyzwoite mechanizmy.

Masz rację , ale w całości i tak wychodzi więcej o 50%, to dużo jeśli wydaje się na osprzęt na cały dom to kwota nie jest do pominięcia.

Niestety jeśli kupi się osprzęt słaby to najczęściej dość szybko się zużywa (szczególnie w kuchni gdy często wkładamy i wyjmujemy sprzęt w gniazdka), a jeszcze częściej jest przyczyną uszkodzeń sprzętu do niego podłączonego, dziwne przepięcia , brak styku poszczególnych elementów, jakieś opory powodujące nagrzewanie, czy iskrzenie powodujące przepalanie żarówek , a niekiedy nie wiedzieć czemu zadziałanie RCD. Najbardziej żal w tym wszystkim jest żarówek najnowszego typu czyli LED. Ich przetwornice są bardzo czułe na takie "niespodzianki" więc diametralnie skraca się ich żywotność.

Należy jedynie pamiętać o tym - że taki osprzęt wymienia się zazwyczaj wtedy jak się popsuje! jeśli jest trwały, solidny i estetyczny w domu jest z nami do końca :).

:-). Sonata droższa, dlatego As w piwnicy i garażu. Impresja na zewnątrz bo chciałem tam srebrny. Nie licząc ramek wyszlo ok. 160 elementów takze trzeba było pokombinować żeby się nie zrujnować

Bardzo dobrze pomyślane:) jedna seria, ale srebrna impresja na zewnątrz?mam nadzieję, że nie narażona na czynniki bo te gniazda niezbyt nadają się na działanie słońca i wilgoci.