Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dzialka rolna na prawach zabudowy

ANNAX

Recommended Posts

Czy ktos mial do czynienia z taka dzialka?W wydziale zagospodarowania przestrzennego mowia ze to jest traktowane jako dzialka budowlana ale ja nie mam przekonania do tego.Nie moge wydobyc od nikogo jasnych informacji w urzedzie, ze bede mogla sie tam wybudowac do woli . :roll: Chcialabym kupic dzialke, ktora ma taki status .Prosze o informacje jesli ktos ma taka dzialke.

Pozdrowienia

Anna

Z tymi działkami to jest dość śmiesznie.

W planie zagospodarowania przestrzennego moja działka figuruje jako budowlana ale ten plan w mojej gminie (pod Krakowem) nie jest aktualny od dnia 1 stycznia br., w związku z tym gmina nie może potwierdzić przed notariuszem, że to jest działka budowlana a co za tym idzie w myśl Ustawy o Kształtowaniu Ustroju Rolnego z 16 lipca 2003 prawo pierwokupu ma ANR a zakup trwa dwa miesiące i wiąże się z dwoma wizytami u notariusza.

Pytanie czy jest ryzyko, że kupimy działkę rolną?

Z tego co się dowiadywałem (mój teść jest geodetą) ryzyko prawie nie istnieje – przy zatwierdzaniu nowego planu gmina koncentruje się głównie na wytyczaniu nowych terenów budowlanych i nigdy nie następuje przekształcanie terenów budowlanych na rolne.

Życzę powodzenia

Ja już kupiłem działkę Rafał

• 2 weeks później...

Cześć

Chcę kupic działke rolną z myślą oczywiści o budowie domu. Byłem w gminie i dowiedziałem sie ze tereny na których chcę kupic działke sa typowo rolne i że na dzień dzisiejszy nie mógł bym sie tam postawić. Wtedy powiedziałem kobitce że na działce obok sa inne zabudowania i mieszkają tam ludzie. Wtedy dopiero powiedziała mi, że od nowego roku wchodza nowe przepisy które działają dla mnie sprzyjajaco i ze bez problemu bede mógł się tam budowac. Jak spytałem czy bede mógł przekształcic tą ziemie na budowlaną to powiedziała mi ,że nie ma takiego czegoś jak przekształcenie ....... i dalej jej nie zrozumiałem. nastepnym razem wezme ze soba dyktafon. pozdrawiam

A... ściemniaj, że zrobisz staw hodowlany albo boczniaki będziesz uprawiać.