Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akcyza na olej opałowy !!

DarekW

Recommended Posts

Znalazłem projekt ustawy:

Art.63 ustawy o podatku akcyzowym (projekt)

1.Stawka akcyzy dla paliw silnikowych i olejów opałowych wynosi 2000 zł od 1000 litrów gotowego wyrobu, a w przypadku ciężkich olejów opałowych, gazu płynnego i metanu 700 zł od 1000 kilogramów gotowego wyrobu.

Art. 130.

Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.

Szok !! :evil:

1.Stawka akcyzy dla paliw silnikowych i olejów opałowych wynosi 2000 zł od 1000 litrów gotowego wyrobu, a w przypadku ciężkich olejów opałowych, gazu płynnego i metanu 700 zł od 1000 kilogramów gotowego wyrobu.

Art. 130.

Zaraz, zaraz - czy leci z nami prawnik ?

Jeżeli projekt to od razu z terminem wejścia w życie?

Co na to PRAWNIK

Art. 130.

Zaraz, zaraz - czy leci z nami prawnik ?

Jeżeli projekt to od razu z terminem wejścia w życie?

Co na to PRAWNIK

W większosci projektów ustaw z ktorymi od czasu do czasu się spotykam widnieje zapis:

Ustawa wchodzi w życie z dniem dd/mm/rrrr . Nic w tym dziwnego.

z artykułu w GW wynika, że dotychczas akcyza wynosiła 0,195 zł za 1 litr. Obecnie miałaby wynosić 2 zł za 1 litr - czyli podwyżka wynosiłaby 1025 %. W Polsce jest okolo 850 tys kotlowni olejowych, czyli na ww. akcyzie poszkodowanych byloby minimum 3 mln naszych obywateli. Co to dla rządu idiotów, ktory obecnie mamy. NIC jak widać.

W projekcie jest rownież zapis (wlasnie go przeczytalem), umożliwiający obniżenie stawki akcyzy przez Ministra Finansów (wlaściwego).

I to mnie najbardziej martwi !!!!

Dla mnie sprawa jest jasna - cały ten zapis to krótkotrwaly pic na wodę. Rząd niedługo będzie musial przedstawić ustawę budżetową i aby się nie wydalo jak olbrzymia jest dziura, spróbuja ją zalatać właśnie takimi SUPER nierealnymi wpływami jak ta akcyza. Oczywiscie wpływami nierealnymi, bo w tym przypadku doszłoby po prostu do zamieszek społecznych (jak wyobrażacie sobie 2,5 krotny wzrost cen ogrzewania w juz w olbrzymio zadlużoych szpitalach czy innych podobnych podmiotach?). Minister równocześnie z wejściem ustawy obniży cenę akcyzy do akcepltowalnego poziomu, ale bez watpienia wyższego niż obecnie. I tak co roku bedą nam dokładali. A dziura budżetowa ??? Jaka byla (potężna) taka zostanie i tylko obywatele zostana naiwni na lodzie.

Ale wybory już coraz bliżej. Mam nadzieję, ze się IM odwdzięczymy - w końcu raz na zawsze.

Sorki za trochę polytyki :-), ale mnie ponioslo, bo już od dluższego czasu czytam takie bzdury oferowane nam przez ten rzad. Doslownie rząd idiotów.

To nie będzie cena oleju 2 zł za litr a opłata akcyzy !!! Czyli przy dzisiejszej cenie 1,5zł/litr + 2 zł/litr = 3,5 zł/litr

Adres strony MF z projektem ustawy http://www.mofnet.gov.pl/_files_/informatory/projekty_ustaw/akcyza.pdf

No, jeżeli te 3,50 zł miałoby stać się rzeczywistością to może nas czekać zabawa w drugą stronę. Tańszy będzie olej napędowy i będziemy lać go do pieca.

Na końcu tego projektu jest coś takiego::

Z uwagi na fakt, że projekt ustawy wprowadza przede wszystkim nowe rozwiązania systemwe dla podatników podatku akcyzowego natomiast nie wprowadza bezpośrednio zmian w wysokości stawek podatku akcyzowego nie przewiduje się aby wejście w życie ustawy miało wpływ na wzrost kosztów utrzymania konsumentów. Określone w ustawie stawki akcyzowe mają charakter stawek maksymalnych itd itd

O co tu chodzi...?????

• 4 weeks później...