DarekW 27.08.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Słyszeliście, że od 1 stycznia cena 1 litra oleju opałowego dla zwykłych śmiertelników (do których się zaliczam) ma wynosić ok. 3,50 zł bez możliwości zwrotu wartości akcyzy. ?!? A może coś źle zrozumiałem ?!? Zastanawiam się nad zmianą pieca. Proszę o propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.08.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Znalazłem projekt ustawy: Art.63 ustawy o podatku akcyzowym (projekt) 1.Stawka akcyzy dla paliw silnikowych i olejów opałowych wynosi 2000 zł od 1000 litrów gotowego wyrobu, a w przypadku ciężkich olejów opałowych, gazu płynnego i metanu 700 zł od 1000 kilogramów gotowego wyrobu. Art. 130. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r. Szok !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 27.08.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Też o tym słyszałem - mówili w RMF FM, ale cena ma wynosić około 2 zł/litr. Jest to wynik zrównania akcyzy na lekki olej opałowy z akcyzą na olej napędowy. Obecnie jestem przed modernizacją kotłowni i nie wiem czy nie wybrać LPG od Orlenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 27.08.2003 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Jak znam życie, to z LPG zrobią to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.08.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Znalazłem projekt ustawy: Art.63 ustawy o podatku akcyzowym (projekt) 1.Stawka akcyzy dla paliw silnikowych i olejów opałowych wynosi 2000 zł od 1000 litrów gotowego wyrobu, a w przypadku ciężkich olejów opałowych, gazu płynnego i metanu 700 zł od 1000 kilogramów gotowego wyrobu. Art. 130. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r. Szok !! Zaraz, zaraz - czy leci z nami prawnik ? Jeżeli projekt to od razu z terminem wejścia w życie? Co na to PRAWNIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekW 27.08.2003 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 To nie będzie cena oleju 2 zł za litr a opłata akcyzy !!! Czyli przy dzisiejszej cenie 1,5zł/litr + 2 zł/litr = 3,5 zł/litrAdres strony MF z projektem ustawy http://www.mofnet.gov.pl/_files_/informatory/projekty_ustaw/akcyza.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 27.08.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Dobra Mistrzu, ale obecnie też jest akcyza na olej opałowy tylko mniejsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.08.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Czyli do 1,5 zł trzeba dodać kwotowo różnicę starej i nowej akcyzy - oczywiście na 1 litr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 27.08.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Znalazłem projekt ustawy: Art.63 ustawy o podatku akcyzowym (projekt) 1.Stawka akcyzy dla paliw silnikowych i olejów opałowych wynosi 2000 zł od 1000 litrów gotowego wyrobu, a w przypadku ciężkich olejów opałowych, gazu płynnego i metanu 700 zł od 1000 kilogramów gotowego wyrobu. Art. 130. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r. Szok !! Zaraz, zaraz - czy leci z nami prawnik ? Jeżeli projekt to od razu z terminem wejścia w życie? Co na to PRAWNIK W większosci projektów ustaw z ktorymi od czasu do czasu się spotykam widnieje zapis: Ustawa wchodzi w życie z dniem dd/mm/rrrr . Nic w tym dziwnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekW 27.08.2003 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 W tej chwili nie ma akcyzy na olej opałowy !!! Obowiązek podatkowy powstaje w przypadku sprzedaży oleju opałowego z przeznaczeniem na cele inne niż opałowe !! (art. 35 pkt 6 ustawy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 27.08.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 z artykułu w GW wynika, że dotychczas akcyza wynosiła 0,195 zł za 1 litr. Obecnie miałaby wynosić 2 zł za 1 litr - czyli podwyżka wynosiłaby 1025 %. W Polsce jest okolo 850 tys kotlowni olejowych, czyli na ww. akcyzie poszkodowanych byloby minimum 3 mln naszych obywateli. Co to dla rządu idiotów, ktory obecnie mamy. NIC jak widać. W projekcie jest rownież zapis (wlasnie go przeczytalem), umożliwiający obniżenie stawki akcyzy przez Ministra Finansów (wlaściwego). I to mnie najbardziej martwi !!!! Dla mnie sprawa jest jasna - cały ten zapis to krótkotrwaly pic na wodę. Rząd niedługo będzie musial przedstawić ustawę budżetową i aby się nie wydalo jak olbrzymia jest dziura, spróbuja ją zalatać właśnie takimi SUPER nierealnymi wpływami jak ta akcyza. Oczywiscie wpływami nierealnymi, bo w tym przypadku doszłoby po prostu do zamieszek społecznych (jak wyobrażacie sobie 2,5 krotny wzrost cen ogrzewania w juz w olbrzymio zadlużoych szpitalach czy innych podobnych podmiotach?). Minister równocześnie z wejściem ustawy obniży cenę akcyzy do akcepltowalnego poziomu, ale bez watpienia wyższego niż obecnie. I tak co roku bedą nam dokładali. A dziura budżetowa ??? Jaka byla (potężna) taka zostanie i tylko obywatele zostana naiwni na lodzie. Ale wybory już coraz bliżej. Mam nadzieję, ze się IM odwdzięczymy - w końcu raz na zawsze. Sorki za trochę polytyki , ale mnie ponioslo, bo już od dluższego czasu czytam takie bzdury oferowane nam przez ten rzad. Doslownie rząd idiotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 27.08.2003 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Mi również się wydaje mało realne, aby akcyza wzrosła tak drastycznie. W końcu nie każdy projekt staje się obowiązującą ustawą W razie czego kupię drewno i będę grzał wkominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2003 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 To nie będzie cena oleju 2 zł za litr a opłata akcyzy !!! Czyli przy dzisiejszej cenie 1,5zł/litr + 2 zł/litr = 3,5 zł/litr Adres strony MF z projektem ustawy http://www.mofnet.gov.pl/_files_/informatory/projekty_ustaw/akcyza.pdf No, jeżeli te 3,50 zł miałoby stać się rzeczywistością to może nas czekać zabawa w drugą stronę. Tańszy będzie olej napędowy i będziemy lać go do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Na końcu tego projektu jest coś takiego:: Z uwagi na fakt, że projekt ustawy wprowadza przede wszystkim nowe rozwiązania systemwe dla podatników podatku akcyzowego natomiast nie wprowadza bezpośrednio zmian w wysokości stawek podatku akcyzowego nie przewiduje się aby wejście w życie ustawy miało wpływ na wzrost kosztów utrzymania konsumentów. Określone w ustawie stawki akcyzowe mają charakter stawek maksymalnych itd itd O co tu chodzi...????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 O to chodzi,żeby głodny i zmarzniety obywatel ,myślał tylko o tym jak przeżyc do jutra,a nie patrzył władzy na rece.Rozkradli ten kraj doszczętnie,a ktos to manko musi załatać.Zgadnijcie kto???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 28.08.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Ostatnio słyszałem w radio, że Ministerstwo Finansów planuje wycofanie się z pomysłu zrównania akcyzy na olej opałowy i napędowy, ponieważ nie znaleziono dobrego sposobu jej zwrotu osobom, które ogrzewają swój dom olejem opałowym. Oby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekW 23.09.2003 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Jest szansa na obniżkę akcyzy, ale czy zaniechanie ... chyba nie ! http://www.mofnet.gov.pl/_files_/informatory/projekty_ustaw/rozp_w_spr_zwolnien_od_p_a.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts