Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sądzicie o rekuperatorze - BRINK RENOVENT HR Medium.

Recommended Posts

Wytłumaczcie mi cel baypassu albo kasety letniej. W dobrze zaizolowanych domach często jest tak ze w lecie jest chłodniej niz na zewnątrz. Jeżeli zrobimy Bypass lub kasetę letnią ciepłe powietrze bedzie bezpośrednio z dworu dmuchało do wewnątrz ogrzewajac pomieszczenia. Jeżeli bedzie ciepłe powietrze przechodziło przez wymiennik odda trochę temp powietrzu wyrzucanemu i przez to powinno obniżyć swiją temp. Jeżeli mamy GWC to sie zgodzę że baypas daje rezultaty, ale bez neigo to juz chyba nie. Sprostujcie mnie jeśli źle myślę.

• 1 year później...
Gość Gosc_gość
Bypass masz też w Bartoszu (chyba jednak tańszy) a jak jesteś majsterklepka to za kilka złotych robisz sam (dwa termometry, prosty sterownik, przepustnica sterowana stycznikiem - et voila).

W moim przypadku Bartosz jest zdecydowanie droższy - wycenili go na 22 tys brutto z 7% VAT,

a Brink Renovent HR Medium z bypasem i 3 st. regulatorem za 13,3 tys brutto z 7% VAT

W dodatku w Poznaniu i okolicach przedstawiciele Bartosza olewczo podchodzą do klienta

i w ogóle się nimi nie interesują ( takie jest moje mniemanie niestety :-? )

różnica pokaźna, ale na szczęście została w kieszeni :wink: 8) :-?

Gość Gosc_gość
W moim przypadku Bartosz jest zdecydowanie droższy - wycenili go na 22 tys brutto z 7% VAT,

To w Wawie Bartosz z EBMami kosztował (całość) 15 tys netto, a w Poznaniu o tyle drożej? :o No mój to miał być 400/200 (na 600m3/h)

dokładnie taki sam (400/200) mi zaproponowali

• 1 month później...
  • 2 years później...

Witam Jasina...nie wiem czy się pojawisz..ale gdyby to daj mi proszę znać jak tam ten rekuperator brink sie sprawuje???

Witam

Właśnie jutro mam montaż rekuperatora Renovent HR L (400 m3/h) . Nie mogę się wypowiedziec jak w temacie, bo jeszcze nie użytkowałem, ale firmę do montażu mam super. Podajecie kwoty, a wiec u mnie 14 700 netto.

pozdr.

jasina

U mnie śmiga Renovent DTR 300, sprawdza się, daje rady, odzyskuje ciepło, na 1 i 2 biegu nie hałasuje, nauczyłem się programować wydajności na poszczególnych biegach, w kuchni sterownik Insbudu, wszystko cacy, bardzo polecam.

Ale... przy włączaniu okapu zawsze wrzucam "ręcznie" 3 bieg reku, żeby nie dmuchało zapachem bigosu z anemostatów wywiewnych w łazience i pralni :-P Teraz, gdy już wiem, że mając ten sterownik Insbudu BANALNIE można automatycznie wymusić włącznie 3 biegu reku przy załączeniu okapu baaaaardzo żałuję, że nie położyłem na etapie instalacji elektrycznej tych 3 metrów kabla od okapu do sterownika...