Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki - pomóżcie

Recommended Posts

Witam po długiej przerwie.

Podchodzę wstępnie do tematu zakupu działki budowlanej i mam następujące pytania:

1. Brak mediów - sprzedawca działek (osoba prywatna) mowi, że ma zagwarantowane dociągnięcie mediów w tym roku - pytanie jak to konkretnie zweryfikować i na ile to jest pewne, o jakie dokumenty pytać/gdzie i czy ja coś powinieniem dostać?

2. Nachylenie działki - działki są w długim pasie (szerokość = 1 działka), który łagodnie się wypiętrza - pytanie, czy brać działkę na samym szczycie (minus: wiatry?, plusy: widok, nie spływa woda), czy bardziej poniżej (plusy/minusy przeciwnie) - na ile to ma naprawdę znaczenie i jak to sprawdzić? (nikt tam jeszcze się nie buduje)

3. Plan zagospodarowania przestrzennego - jeśli jest, czy brać do wglądu od sprzedawcy czy szukać w gminie?

4. Badania gruntu - sprzedawca mówi, że był geodeta, robił odwierty i nie stwierdził żadnych problemów - pytanie jak to zweryfikować (nie ma papierów z badania). Robić na własną działkę, ale jak to zrobić przed zakupem - skąd geodetę i czy nie będzie problemu z odwiertami na niemojej jeszcze ziemi?

5. Umowa przedwstępna a kredyt - rozumiem, że po podpisaniu leci sie do banku po kredyt? Coś jeszcze w temacie tej umowy, co jest ważne?

6. Księgi wieczyste - brać ksero mapy i potem szukać wypisu z KW?

Jakieś jeszcze ważne rzeczy - chodzi mi o to, co trzeba sprawdzić jeśli działka się podoba i cena jest do zaakceptowania.

Dzięki wielkie!

-marek

ad 1

przez kogo ma to zapewnienie? Kto ma uzbroić ten teren?

Niech przedstawi Ci warunki techniczne przyłączenia do poszczególnych mediów. Jeżeli nie ma tych warunków to nic nie ma zagwarantowane. Jeżeli są te warunki to zobacz kiedy były wystawione, podjedź do energetyki, gazownictwa, wodociągów i kanalizacji i dowiedz się czy są zrobione już projekty, kiedy mają zamiar uzbroić teren, jak daleko od tych działek są najbliższe media.

ad 3

Weź od sprzedawcy ksero planu zagospodarowania i ewentualnie telefonicznie dowiedz się w gminie czy ta uchwała jest obowiązująca dla tego terenu.

ad 4

badanie gruntu lepiej zrobić we własnym zakresie, ale to jak już będziesz wiedział którą działkę chcesz i najlepiej odwierty robić w miejscu gdzie w przybliżeniu będzie stał domek. Ewentualnie zrobić 1 odwiert. Zapytaj się sprzedającego czy możesz we własnym zakresie zrobić badanie gruntu.

ad 6

z numerem księgi wieczystej (niech poda Ci sprzedający) biegniesz do sądu i do wglądu. Sprawdzasz czy nie ma żadnych wpisów szczególnie dział 3 i 4 jak dobrze pamiętam(hipoteki i obciążenia).

W dzień podpisania aktu notarialnego przeniesienia własności najlepiej rano udać się do sądu do wglądu czy w międzyczasie nie wpłyną jakiś wniosek dla tej księgi.

odchodzę wstępnie do tematu zakupu działki budowlanej i mam następujące pytania:

1. Brak mediów - sprzedawca działek (osoba prywatna) mowi, że ma zagwarantowane dociągnięcie mediów w tym roku - pytanie jak to konkretnie zweryfikować i na ile to jest pewne, o jakie dokumenty pytać/gdzie i czy ja coś powinieniem dostać?

2. Nachylenie działki - działki są w długim pasie (szerokość = 1 działka), który łagodnie się wypiętrza - pytanie, czy brać działkę na samym szczycie (minus: wiatry?, plusy: widok, nie spływa woda), czy bardziej poniżej (plusy/minusy przeciwnie) - na ile to ma naprawdę znaczenie i jak to sprawdzić? (nikt tam jeszcze się nie buduje)

3. Plan zagospodarowania przestrzennego - jeśli jest, czy brać do wglądu od sprzedawcy czy szukać w gminie?

4. Badania gruntu - sprzedawca mówi, że był geodeta, robił odwierty i nie stwierdził żadnych problemów - pytanie jak to zweryfikować (nie ma papierów z badania). Robić na własną działkę, ale jak to zrobić przed zakupem - skąd geodetę i czy nie będzie problemu z odwiertami na niemojej jeszcze ziemi?

5. Umowa przedwstępna a kredyt - rozumiem, że po podpisaniu leci sie do banku po kredyt? Coś jeszcze w temacie tej umowy, co jest ważne?

6. Księgi wieczyste - brać ksero mapy i potem szukać wypisu z KW?

Jakieś jeszcze ważne rzeczy - chodzi mi o to, co trzeba sprawdzić jeśli działka się podoba i cena jest do zaakceptowania.

Dzięki wielkie!

ad. 1 - nie wierzę w gwarancje, sprawdż w gninie i wodociągach, ZE i gazowni : co planują w tym roku budować?

ad.2 - brać bliżej drogi i planowanych mediów

ad.3 - info. brać z gminy ( złożyć wniosek pisemny) i odpowiedź najlepiej na piśmie

ad.4 - w geodezji mają dane odnośnie gruntów i gleb, poziomu wody gruntowej i tam dodatkowo sprawdzić czy na mapaie zasadniczej są te działki naniesione i czyja własność

WAŻNE : najlepiej poprosić sprzedającego o aktualny wypis z rejestru gruntów dla działki , w nim jest podany: nr Ksiegi wieczystej KW, aktualny własciciel, nr działek wraz z ich powierzchnią , rodzaj i klasa ziemi (gr. orne/pastwisko/nieużytki.

ad.6 - udać się do sądu i złożyc wniosek o wydanie odpisu KWnr...., cel wniosku wpisać: sprzedaż działki (6 -12zł, nie majatek) tam będzie wszystko wraz z obciażeniami i hipoteka.

ad. 5 - Dla banku ( na kredyt) i dla ciebie WAŻNE jest aby kupić działkę i część udziału w drodze ( jeżeli dojazd jest drogą prywatną). Na służebność drogi się nie zgadzaj, bo możesz nie dostać kredytu.

Umowę przedwstępną z właścicielem podpisz jak będzie wszystko wyjaśnione z działką. Zadatek to 5-10% ceny.

To tyle :D

Podchodzę wstępnie do tematu zakupu działki budowlanej i mam następujące pytania:

ad.1. nawet jak ma to na piśmie to nie ma to znaczenia, u mnie z prądem było na czerwiec 2006 a wyszedł sierpień 2007

ad.4. Badania geotechniczne profesjonalne kończą się wykonaniem dokumentacji. Geodeta może sobie kopać/wiercić/twierdzić co i gdzie chce ...

Dzięki wielkie za odzew!

Piszcie jeszcze co z tym nachyleniem terenu - brać działę w najwyższym punkcie czy nie?

No i jeżeli chodzi o geodezję - dzwoniłem do głównego urzędu (goepoz poznań) - nie mają takich informacji (tylko zakwalifikowanie danejgo terenu typu pow. uprawne, nieuzytki, itd.) - może jakiś lokalny geodeta (np. polecony w urzędzie gminy) może to szybciej załatwić? Czy jest jakieś inne biuro od tego?

-marek

P.S. I jeszcze jak można sprawdzić, czy dany pas lasu nie jest czasem "do wycięcia" ?

O nachyleniu to może ja napiszę, bo mam działkę na samym szczycie niedużego wzgórza - dokładnie 293mnpm (ponizej, przy głównej drodze jest poziom 260mnpm). Warto i brać - to mogę w 100% potwierdzić i powiedzieć, że NIE ŻAŁUJĘ, pomimo, iż jest bardziej wietrznie niż poniżej. Poza tym wsadzisz trochę iglaków, świerków i za kilka lat będziesz miał najpiękniejsze miejsce w okolicy :lol:

Co do pozostaych spraw, radzę nie ufać do końca sprzedającemu i sprawdzić wszystkie dokumenty w gminie. U mnie w gminie nie robią problemów w tych sprawach i można dopytywać, więc pewnie i u Ciebie jest podobnie.

1. Brak mediów -

2. Nachylenie działki

3. Plan zagospodarowania przestrzennego

4. Badania gruntu

5. Umowa przedwstępna a kredyt

6. Księgi wieczyste -

Ad 1 - nie wierzyc "na gebe" - sprawdzic u dostawcy tychze mediów - w gminie ci powiedza kto zajmuje sie dostarczaniem prądu (ew. gazu czy kanalizacji)

Ad 2- ja bym brala na górze (jesli bierzemy TYLKO to kryterium pod uwage) jesli wzniesienie jest bardzo niewielkie nie sadze zeby jakies huragany tam wialy w stos do tych nizej (dodatkowo mozna cos posadzic zeby ten ew. wiatr oslabic)

Ad 3 - w gminie!

Ad 4. chyba geolog? Nie bardzo tez lapie jak moglo byc zrobione badanie i brak jest dokumentacji :lol:

Wyciagnij tel do tego ludka co je rzekomo robil - bo tu mi smierdzi :) moze sprzedajacy zgubil papiery ale wtedy ten od badania gruntu - powinien dok miec :)

Ad 5 i 6 - nie wiem :)

ps. najlepiej i tak kopnac sie do gminy i przemaglowac wszystkich kogo sie da :) ze sprzedajacym - ostroznie i z duza dawka (ukrywanej przed nim oczywiscie) nieufnosci :)

Dzięki wielkie, jutro jadę do gminy.

Co do wzniesienia, to nie jest jakaś tam góra, po prostu pas działek łagodnie wznosi sie i opada, fakt, że pas jest ustawiony w linii wschód-zachód, więc zachodnie wichry będą tam hulać...

Sprzedawca powiedział mi, że "dziwi się, że nikt jeszcze nie wziął działki na tym właśnie wzniesieniu, bo wg niego jest najlepsza"... :-?

-marek