Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie do fachowców odnośnie sposobu podłączenia (do inst. elekt.) i działania wentylatorów lazienkowych.

W domu posiadam dwie łazienki. W mniejszej, bez okna, chcę założyć wentylator z timerem i "sznurkiem" do manulanego wyłączania tego urządzenia. Układ będzie podpięty pod oświetlenie.

Większa łazienka posiada okno i jest widnym pomieszczeniem. Nie chciałbym łączyć oświetlenia z wentylacją, ponieważ z łazienki często będzie się korzystać bez włączania światła. Myślę o wentylatorze z czujnkiem higroskopijnym (wiem, że są również wentyl. z czujnikem higro. + timer - jak to jest podłaczone?). Jak najlepiej wykonać układ aby z jednej strony wentylator działał, ale nie był połączony z oświetleniem a przy okazji był automatyczny (obawiam się pozostawiania przez rodzinkę włączonego wentylatora!)

Jakie wentylatory, chodzi mi ofirmę, są w miarę niezawodne i przystępne cenowo?

Z góry dziękuję za info?

https://forum.murator.pl/topic/96492-wentylatory-%C5%82azienkowe-zasada-dzia%C5%82ania/

wentylator mozna podłączyć jak sie tylko ma ochote:

1. osobny włącznik - 100% kontroli

2. od oświetlenia - mozna tez np z opcia opóźnionego wyłączenia - tzn jak wyłączamy światło to dalej chwile pracuje

3. jak sie uprzesz to i czujnik rucho mozna

4. jak wspomniales higrosterowane - tzn zawsze włączone i czujnik wilgotnosci włącza/wyłącza

W sumie raz z takim jednym handlowcem sie czy nie jest uzasadnione kupic tanszy wentylator - bez zadnych 'bajerow' typu higrostat i mieć to 13-20W włączone np cały dzień

z firmy znanych i wzglednie dobrych to np Venture Industries, Dospel etc

ceny chyba ponizej 100 PLN 'goły wentylator' z dodatkami pewnie do 500 lub wzwyz ;)

jak zwykle mozna wszystko - tylko jaki plan ;)

https://forum.murator.pl/topic/96492-wentylatory-%C5%82azienkowe-zasada-dzia%C5%82ania/#findComment-2300238