Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klima zamiast gwc w systemie wentylacji?

Recommended Posts

witam

planuje zamontowac system wentylacji nawiewno-wywiewnej z rekuparatorem. Dla poprawy komfortu i efektywnosci myslalem o gwc glikolowym. Niestety jego cena to ok 15 tys zł. Zastanwiam sie czy nie lepszym rozwiazaniem byloby kupno klimatyzatora ktory w lecie "pełniłby funkcje gwc" chłodził nawiewane powietrze, myslalem o wpiecu go pomiedzy czerpnia a rekuperatorem. koszt takiego urzadzenia to ok 2-3tys. wiem ze koszty utrzymania sa zupelnie inne ale mowimy o roznicy inwestycji ok 10-13 tys. Wiem rowniez ze klima w zimie mi nie pomoze ale nie wiem czy efekty z GWC glikolowego (w zimie) zrekompensuja mi kwote 10-13 tys?

Powiem szczerze ze bardzo wazny jest dla mnie komfort w lecie (mam duze poddasze uzytkowe).

Prosze o opinie.

Witolo

Odpowiedzi masz pewnie w innych watkach o GWC . :lol:

GWC w zimie ma wplyw glownie na koszty odmrazania wymiennika. Jesli masz ogrzewnice elektryczna to bedzie sie rzadziej wlaczac.

W lecie musisz wziac pod uwage takze koszty energii chlodniczej a nie tylko samego klimatyzatora. Podobaja mi sie rekuperatory z nagrzewnica wodna. W lecie to tania klima jedyny koszt to praca pompki cyrkulacyjnej.

Ja zrobilem wyprowadzenie pod GWC ale IMHO 10-12 tysiecy to jest kwota kompletnie nieoplacalna i albo zrobie z zwyklego PCW samodzielnie albo poczekam czy bedzie to potrzebne. Ciekawy jestem jaki efekt daje wentylacja poddasza nieuzytkowego vs GWC.

eeee... 12 tys to kosztuje GWC max. Gwc glikolowe "home made" kosztuje duż mniej.... I tak:

Chłodnica wodna o mocy 2,6 kW produkowana przez Bartosza 703 zł albo

Wypasiona chłodnica z Juwentu o wiekszej mocy - do 2 tys.

Pompa - 200 zł

naczynko wzbiorcze - 50-100 zł

rura - ok 2 zł/mb (potrzeba 150 - 200m)

wszystko znajdziesz tutaj: http://forum.muratordom.pl/gwc-100-sposobow-zmieszczenia-jamnika-pod-szafa,t75065.htm

mozesz rozwinac ta myśl?

Zobacz na stronach Fincomfortu - reku ILTO 440. Maja nagrzewnice wodna ktora mozna podlaczyc pod CO a w lecie pod zimna wode. I masz klime w cenie rekuperatora. Nie wiem tylko jaka jest tego wydajnosc chlodnicza.

Faktycznie glikolowe moze taniej kosztowac. Firmy licza sobie jak za zboze ale glowny koszt to rury Rehau. Maja 2-krotnie lepsze u od zwyklej kanalizacyjnej ale za 2 razy wyzsza cene :-) Klimatyzator za 4 tys plus 8 tys na prad moze na dosc dlugo starczyc.

Pozdrawiam

Zonzi

eeee... 12 tys to kosztuje GWC max. Gwc glikolowe "home made" kosztuje duż mniej.... I tak:

Chłodnica wodna o mocy 2,6 kW produkowana przez Bartosza 703 zł albo

Wypasiona chłodnica z Juwentu o wiekszej mocy - do 2 tys.

Pompa - 200 zł

naczynko wzbiorcze - 50-100 zł

rura - ok 2 zł/mb (potrzeba 150 - 200m)

Wszystko się zgadza, pod warunkiem, że nie liczysz kosztów robocizny, koparki, itp.