Witolo 18.02.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 witam planuje zamontowac system wentylacji nawiewno-wywiewnej z rekuparatorem. Dla poprawy komfortu i efektywnosci myslalem o gwc glikolowym. Niestety jego cena to ok 15 tys zł. Zastanwiam sie czy nie lepszym rozwiazaniem byloby kupno klimatyzatora ktory w lecie "pełniłby funkcje gwc" chłodził nawiewane powietrze, myslalem o wpiecu go pomiedzy czerpnia a rekuperatorem. koszt takiego urzadzenia to ok 2-3tys. wiem ze koszty utrzymania sa zupelnie inne ale mowimy o roznicy inwestycji ok 10-13 tys. Wiem rowniez ze klima w zimie mi nie pomoze ale nie wiem czy efekty z GWC glikolowego (w zimie) zrekompensuja mi kwote 10-13 tys?Powiem szczerze ze bardzo wazny jest dla mnie komfort w lecie (mam duze poddasze uzytkowe).Prosze o opinie.Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 19.02.2008 00:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 ponawiam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 19.02.2008 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Odpowiedzi masz pewnie w innych watkach o GWC . GWC w zimie ma wplyw glownie na koszty odmrazania wymiennika. Jesli masz ogrzewnice elektryczna to bedzie sie rzadziej wlaczac. W lecie musisz wziac pod uwage takze koszty energii chlodniczej a nie tylko samego klimatyzatora. Podobaja mi sie rekuperatory z nagrzewnica wodna. W lecie to tania klima jedyny koszt to praca pompki cyrkulacyjnej. Ja zrobilem wyprowadzenie pod GWC ale IMHO 10-12 tysiecy to jest kwota kompletnie nieoplacalna i albo zrobie z zwyklego PCW samodzielnie albo poczekam czy bedzie to potrzebne. Ciekawy jestem jaki efekt daje wentylacja poddasza nieuzytkowego vs GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.02.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 eeee... 12 tys to kosztuje GWC max. Gwc glikolowe "home made" kosztuje duż mniej.... I tak: Chłodnica wodna o mocy 2,6 kW produkowana przez Bartosza 703 zł alboWypasiona chłodnica z Juwentu o wiekszej mocy - do 2 tys.Pompa - 200 złnaczynko wzbiorcze - 50-100 złrura - ok 2 zł/mb (potrzeba 150 - 200m) wszystko znajdziesz tutaj: http://forum.muratordom.pl/gwc-100-sposobow-zmieszczenia-jamnika-pod-szafa,t75065.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 19.02.2008 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Podobaja mi sie rekuperatory z nagrzewnica wodna. W lecie to tania klima jedyny koszt to praca pompki cyrkulacyjnej. mozesz rozwinac ta myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 19.02.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Też mi się tak zdawało... To GWC ma zastępować funkcję klimatyzatora a nie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 19.02.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 mozesz rozwinac ta myśl? Zobacz na stronach Fincomfortu - reku ILTO 440. Maja nagrzewnice wodna ktora mozna podlaczyc pod CO a w lecie pod zimna wode. I masz klime w cenie rekuperatora. Nie wiem tylko jaka jest tego wydajnosc chlodnicza. Faktycznie glikolowe moze taniej kosztowac. Firmy licza sobie jak za zboze ale glowny koszt to rury Rehau. Maja 2-krotnie lepsze u od zwyklej kanalizacyjnej ale za 2 razy wyzsza cene Klimatyzator za 4 tys plus 8 tys na prad moze na dosc dlugo starczyc. Pozdrawiam Zonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.02.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 eeee... 12 tys to kosztuje GWC max. Gwc glikolowe "home made" kosztuje duż mniej.... I tak: Chłodnica wodna o mocy 2,6 kW produkowana przez Bartosza 703 zł albo Wypasiona chłodnica z Juwentu o wiekszej mocy - do 2 tys. Pompa - 200 zł naczynko wzbiorcze - 50-100 zł rura - ok 2 zł/mb (potrzeba 150 - 200m) Wszystko się zgadza, pod warunkiem, że nie liczysz kosztów robocizny, koparki, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.02.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 koparka za 10 tys?? Rurociąg przyjaźń chcesz kopać?? A tak poważnie - nie liczę. można sobie dodać jakąś kwotę która weźmie koparkowy i hydraulik i zobaczyć czy cena dalej jest fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts