RAMILA 24.10.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 sasha_gdynia fajnie że znalazł się jeszcze ktoś kto buduje ten śliczny domek bo forum troszkę ożyło koniecznie pochwal się jakimiś fotkami Strop mamy gruby na 14 cm a co do schodów to my będziemy mieli drewniane nie żelbetowe, co prawda mąż jak się dowiedział ile to będzie kosztować troszkę się bronił ale nie miał szans,ja chcę drewniane i koniec niestety przez to rozwiązanie musimy się pozbyć tego małego wc pod schodami a szkoda bo już miałam dla niego przeznaczenie,miała to być komórka na sprzęt do sprzątania, będziemy jeszcze kombinować i może da się uratować to pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasha_gdynia 25.10.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 dzieki za info. U mnie na ten wiekszy strop zaplanowane jest 16cm wiec jesli moze niepotrzebnie sie zamartwiam Co do schodow to tez rozwazalem schody drewniane, ale jako ze praktycznie z kazdej strony beda one zasloniete, to wydaly mi sie malo wyeksponowane, wiec zdecydowalem sie je wylac. Ja zamiast WC chce zrobic natysk dostepny z lazienki, albo tez pomieszczenie gospodarcze na sprzet, jesli zmiana schodow na zbiegowe dwuetapowe pomniejszy nam ta przestrzen. Dodatkowo pod tymi schodami bede mial zejsce do piwnicy dostpne z pomieszczenia gospodarczego za garazem. Fotki zaraz jakies dodam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAMILA 25.10.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 sasha_gdynia to znaczy że masz strop podzielony na jakiś mniejszy/większ? bo nie rozumiem, my zalewaliśmy wszystko razem i na jedną grubość.Napisz jeszcze czy wprowadziłeś jakieś zmiany w projekcie oprócz podpiwniczenia. pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasha_gdynia 26.10.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Tak, ztrop mam podzielony na 4 mniejsze konstrukcje, 1 nad kuchnia i salonem, 2 nad pokojem od frony, 3 nad garazem i 4 nad pokojem od strony tarasu. Te mniejsze moga byc ciensze bo maja mniejsza powierzchnie, aczkolwiek rownanie pozniej bedzie upierdliwe. Dzis spotykam sie z poleconmy konstruktorem, ktory ma ostatecznie mi rozplanowac ten strop, bo to co przygotowal poprzedni wola io pomste do nieba :/ Inne zmiany to: 1. Przeniesienie kominka na sicane miedzy salonem a pokojem przy tarasie (sypialnia/goscinny). Pozowli mi to otworzyc kuchnie na salon, zrobic wyspe kuchenna i co najwaznijesze powiekszyc troche salon, bo prawde mowiac to jak zaczniesz ustawiac meble w skali to sie okazuje ze malutki on jest :/. Tymbardziej ze pomieszczenie to pelni dwie funkcje - sqlonu oraz jadalni. 2. Podniesienie sciany kolankowej o 50cm 3. W miejscu pralni na gorze zrobimy garderobe dostepna z dwoch przylegajacych pokoi. Pomieszczenie to troche powiekszymy przy okazji, bo zyskalismy troche miejsca przez podniesienie sciany kolankowej. 4. Zrezygnowalismy z wyjscia na taras z maleo pokoju znajdujacego sie obok salonu, poniewaz mamy w tym mijscu spadek na dzialce, a sam taras chcemy przesynac na lewy rog domu (identycznie jak kolega Cooba16 5. Jako ze mamy piwnice, to kotlownie przeniesiemy na dol, a pomieszczenie grospodarcze za garazem dzielimy na dwie czesci - pierwsza czesc dostepna bedzie z pokoju (sypialnia/goscinny) przy tarasie i bedzie to garderoba; druga czesc posluzy nam jako pomieszczenie gospodarcze (zaplecze dla garazu i umieszcze tam zejscie do piwnicy. To chyba tyle na teraz A wygaldac to ma niby tak - http://img215.imageshack.us/img215/1139/rzutparter.jpg Pozstale zdjecia: http://img89.imageshack.us/img89/8306/20100912134101.jpg http://img89.imageshack.us/img89/5042/20100912134812.jpg http://img32.imageshack.us/img32/754/20100925124545.jpg pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cooba16 05.11.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Czesc Sasha, Fajnie że w Polsce będa już 3 Barwne domy wer. IIIJa mam strop Teriva (w projekcie oryginalnie był Wienenberger ale mój architekt magik przerobił go na Terivę).Schody mam drewniane ze spocznikiem, żadne zabiegówki, bo bym się pozabijał. Zmiany na dole są takie:http://images47.fotosik.pl/362/2d2ad11a214f0dacm.jpgZrezygnowaliśmy z "gabinetu" - mamy do tego dolną sypialnię, a na górze jeszcze 3 pokoje więc bez problemu pomieścimy naszą 4. Dzięki temu na dole mamy pomieszczenie 50m. k. podzielone kominkiem na salon ok. 40m. kw. i jadalnię z otwartą kuchnią.Ostatecznie WC dolne wyszło takie klaustrofobiczne, że postanowiliśmy połączyc dolną łazienkę i WC i wyszło większa łazienka z WC i kabiną oraz 2szt. drzwiami na przestrzał. Elewacja tylna ma wyglądac mniej więcej tak:http://images40.fotosik.pl/346/46f2e8e2624cf114m.jpgZ perspekwyty czasu dodałbym jeszcze jedno okno w łazience.Mam też podniesioną ściankę kolankową o 2 pustaki, jest tam teraz tyle miejsca:http://images49.fotosik.pl/362/1fb6aed02549bbe1m.jpg jest tam ok, 60 cm - coś się da już z tym zrobic. Strop Teriva gotowy do zalania:http://images50.fotosik.pl/362/91e83d063ddaf84am.jpg Pozdrawiam i powodzenia, Cooba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasha_gdynia 10.11.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Dzieki za info. Powiem szczerze, że zacheciles mnie do zmiany konstrukcji dachu na jednolita drewaniana i tema podrzucilem konstruktorowi, ktory ma mi przekonstruowac strop. Prace i tak mam chwilowo wstrzymane ze wzgledu na zmiane konstrukcji stropu (stary okazal sie za slaby), wiec czemu nie poczekac chwile dluzej ale miec tanszy i wg konstruktora lepsza konstrukcje dachu. Zobaczymy jak to sie skonczy. Thx Pozdr,Sasha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielxxl2 18.11.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 witam czy budujący barwnego są wstanie określić kosztorys stany surowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielxxl2 18.11.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 lub jakiekolwiek koszty uwzględniając ceny 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cooba16 21.11.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 160 tys. PLN stan surowy otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielxxl2 21.11.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 masz na myśli tylko koszty materiałów czy materiały z robocizną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP1719504883 27.11.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Raczej z robocizna Zastanawiam sie tylko, czy z dachowka......bo u mnie identyczny koszt ale na dachu brak jeszcze dachowki, sa dechy i papa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAMILA 27.11.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 M/P a możesz wstawić jakieś zdjątko Twojego barwniaczka? Ja myślę że te 160 tys co podał cooba16 to kwota zawierająca całość materiał+ robocizna i dachówka też w tym jest bo nam też tak wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP1719504883 28.11.2010 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Wrzuce jakies zdjecia jak tylko sie w tym temacie podszkole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP1719504883 28.11.2010 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) Proba.... http://lh4.ggpht.com/_7r4n_dc8j1Y/TPHoAXvtUmI/AAAAAAAAABE/kufHVW-srGg/s288/DSCF3599.JPG Niestety obecnie nie mam dostepu do aktualnych fotek. Edytowane 28 Listopada 2010 przez M/P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasha_gdynia 28.11.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) U mnie bez pokrycia dachu, ale z podpiwniczeniem wychodzi jakieś 150tys (material + robocizna). Cena ta uwzglednia konstrukcje dachu wraz ze stalowym wzmocnieniem, ale licze iz koszt ten sie jeszcze zmniejszy, ponieważ aktualnie pracuje z nowym projektantem nad modyfikacja konstrukcji dachu, tak aby pozbyc sie elementow stalowych. Przy okazji, ile Wy wydaliscie na wieźbę dachową? M/P gdzie dokładnie w Gdyni się budujesz i którą to wersję barwnego, III z powiększonym pokojem z przodu? My w Koleczkowie. Może będziemy sąsiadami? pozdrawiam, sasha Edytowane 28 Listopada 2010 przez sasha_gdynia Podpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP1719504883 28.11.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Wiczlino, w sumie blisko Wersja lustro i troche adaptacji, m.in. wchłoniecie werandy i rezygnacja z gabinetu na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAMILA 28.11.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 M/P a robiłeś konstrukcję stalową dachu ? i ile kupiłeś więźby bo nie wiem czy te 9m3 co jest w projekcie wystarcza czy trzeba więcej no i oczywiście jeśli masz jeszcze jakieś zdjęcia to bardzo chętnie je zobaczymy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP1719504883 29.11.2010 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 M/P a robiłeś konstrukcję stalową dachu ? Tak, zalezalo nam zeby nie bylo slupow na poddaszu, wiec zostala stal, do dokladnych danych o ilosciach nie mam w tej chwili dostepu, podnieslismy kolankowa o jeden pustak i sa delikatnie wydluzone krokwie no i jetki nizej, dol tez mamy podniesiony o bloczek, strop monolit po dodatkowych obliczeniach konstrukcyjnych, duzo zbrojenia i o ile dobrze pamietam 18cm grubosci, pare zdjec, jak sie uda...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAMILA 29.11.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 M/P no właśnie nam też zależy żeby nie było słupów na poddaszu dlatego zostawiamy tą konstrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasha_gdynia 30.11.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Kurde, troche sie zdziwilem, poneiwaz dostalem info od projektanta, ktory przelicza mi strop i zmienia konstrukcje dachu na drewniana, że nasz dach w wersji pierwotnej nie jest dostosowany do najswiezszej normy sniegowej (z 2006r) w obszarze Trojmiasta :|. Znam opinie, że norma jest przygotowana troche nad wyrost, azczkolwiek informacja m nie zaskoczyla :/. Czy ktos z Was tez mial takie info?? Pozdr,Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts