Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C132c BARWNY wariant 3

Recommended Posts

nooo to super ze bede mogła zobaczyc co i jak bo ja dopiero przymierzam sie do tego projektu i budowy ale spośród tysiecy projektów ciągle wracam do barwniaczka :) kolejna osoba ktora likwiduje gabinet na rzecz kuchni...hmmm..mnie akurat zależało na tym dodatkowym pokoju :) chciałam po prostu mieć salon taki "dla gości" i osobny pokój z kinem i tv :) no i docelowo sypialnia na dole bo na początku pewnie tez bedziemy na górze - nasze maluchy mają jeden 6 lat i druga 3 miesiące wiec też małe a my jeszcze młodzi to po schodach chetnie pobiegamy :D

Cooba16 nie myslałeś o piwnicy ? choćby małej ? ja chcę tylk obawiam sie zeby mi mocno domu nie podniosło względem gruntu

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślałem o piwnicy ale jak się dowiedziałem ile by mnie kosztowała (pod garażem i sypialnią wyceniono mi ją na 40-50 tys. PLN), to dałem sobie spokój. Ten dom jest całkiem spory, na górze po podniesieniu ścianki kolankowej o 2 ustaki (polecam, polecam) w najniższym punkcie będzie 70- cm wysokości od podłogi a powierzchnia pokojów oscyluje w granicach 25-30 m kw. tak więc będą szafy i garderoby jeszcze wydzielone więc miejsca na różne szpargały będzie dosyc.

http://images27.fotosik.pl/322/7377e0ef62823d4f.jpg

PS.: Jeszcze jedno - w projekcie nad "gankiem" przy wejściu do domu była pustka do samego dachu - my przedłużymy strop w tym miejscu i zyskamy jeszcze jakieś 7m kw. pokoju nad wejściem (patrz prostokąt w lewym dolnym rogu rzutu).

Pozdrawiam

Z budową ruszamy w maju lub sierpniu - to zależy od opcji finansowania, która wybierzemy (własne środki w tym roku a kredyt w przyszłym i wtedy w sierpniu zrobimy tylko stan zero i zabezpieczymy na zimę lub od razu kredyt w tym roku i wtedy będziemy chcieli zrobic stan surowy zamknięty w tym roku i wykończyc w przyszłym).

Do końca lutego składamy wniosek o pozwolenie na budowę i korzystamy z automatycznego odrolnienia ziem w obrębie miasta Bytomia.

Pozdrawiam

Witam.

Pierwszy raz zalogowałem się na tym forum. Jestem zainteresowany budową Barwnego w Katowicach.

Właśnie szukałem pracowni, która mogłaby zrobić adaptację projektu. Przeczytałem powyżej, że Cooba16 może polecić dobrego architekta. Byłbym wdzięczny za "namiar", ponieważ warto mieć kogoś sprawdzonego i który zna już ten projekt, tym bardziej że w Zabrzu bywam b. często.

Co do samego projektu, oprócz innych przeróbek, zastanawiamy się czy zostawiać gabinet, czy też nie. Gabinet by mi się przydał, natomiast fajny byłby też duży salon (w pierwotnej wersji 32 m, może okazać się trochę ciasny na wypoczynek i jadalnię).

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Moniśkaa,

"Zanim zapytasz, najpierw poszukaj odpowiedzi" - wpisz w google "jak się dodaje zdjęcia do forum muratora" i wyskoczy ci lista dyskusyjna z pełnym opisem jak to się robi. :D

Pozdrawiam

Cooba16

Zamiast bezsensownie zabierac głos mozna wkleić link:

http://forum.muratordom.pl/jak-dodac-zdjecia-zeby-byly-widoczne-na-forum,t63615.htm

Moniśkaa w skrócie:

-musisz założyć sobie konto na np. fotosiku, chociaż ostatnio fotosik jest mało popularny bo zaczął pobierac opłaty,

-jak juz wgrasz zdjęcie klikasz na nie prawym przyciskiem myszy

- potem klikasz właściwości

- i kopiujesz adres,

- wchodzisz na forum

- odpowiedz, wbijasz znaczek ING znajdujący się nad postem, który piszesz, wklejasz skopiowany adres i jeszcze raz ING

- wyślij post i gotowe :D

W razie pytań pisz.

pozdrowionka monika

Moniśkaa,

"Zanim zapytasz, najpierw poszukaj odpowiedzi" - wpisz w google "jak się dodaje zdjęcia do forum muratora" i wyskoczy ci lista dyskusyjna z pełnym opisem jak to się robi. :D

Pozdrawiam

Cooba16

Zamiast bezsensownie zabierac głos mozna wkleić link:

http://forum.muratordom.pl/jak-dodac-zdjecia-zeby-byly-widoczne-na-forum,t63615.htm

Moniśkaa w skrócie:

-musisz założyć sobie konto na np. fotosiku, chociaż ostatnio fotosik jest mało popularny bo zaczął pobierac opłaty,

-jak juz wgrasz zdjęcie klikasz na nie prawym przyciskiem myszy

- potem klikasz właściwości

- i kopiujesz adres,

- wchodzisz na forum

- odpowiedz, wbijasz znaczek ING znajdujący się nad postem, który piszesz, wklejasz skopiowany adres i jeszcze raz ING

- wyślij post i gotowe :D

W razie pytań pisz.

pozdrowionka monika

Wychodzę z założenia, że Moniśkaa umie myśleć i bez problemu znajdzie odpowiedź na forum na nurtujące ją pytania - np. nie trzeba ze znaczkiem ING - można po prostu wkleić odpowiedni link - doiedziałem się tego na forum :roll: :roll:

• 3 weeks później...

Witam,

Ja będę instalował wentylację mechaniczną, ale na razie wiem tylo tyle, że reku będzie albo w pomieszczeniu gospodarczym na parterze, albo na strychu. Jak na razie nie dostałem jeszcze projektu takiej instalacji, a w związku z tym, że w tym roku zbudujemy tylko fundamenty, może dowiem się czegoś od Ciebie w późniejszym okresie (pewnie bedziesz robić instacje wczesniej niz ja)...? Nawiewy w pomieszczeniach czystych, odprowadzenia w brudnych ale tak robią wszyscy... Mam pytanie, jak zamierzacie rozwiązać problem kuchenki gazowej i reku - będzie podpięta do grawitację? - słyszałem, że wystarszy nad nią zamieścić okap z filtrem aktywnym i anemostat wtedy daje się z przeciwnym rogu pomieszczenia i tak to sobie ma działać...

Mam zamiar dać też GWC Rehau - w tym roku zakopię toto na działce i doprowadze do domu, w następnym dalsze prace powyżej ziemi...

Pozdrawiam,

Cooba16

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Witam :)

co tutaj tak pusto na wakacje wszyscy wyjechali czy siedzą na budowie? My też dawno się nie odzywaliśmy ale często zaglądamy.Niestety nie zaczniemy się budować w tym roku bo nasze sprawy papierkowe są dopiero na poziomie adaptacji projektu,niestety nie mieszkamy w Polsce i nie jest łatwo wszystko załatwiać na odległość :( więc postanowiliśmy, że w sierpniu lub wrześniu przyszłego roku przylecimy do Polski na miesiąc i zaczniemy budowę :D pozdrawiamy wszystkich barwniaków