Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C132c BARWNY wariant 3

Recommended Posts

Faktycznie wakacje nie wszystkich nastrajaja do pracy:)) Szczegolnie widac to w urzedach..

Zaczelismy adaptacje na poczatku czerwca i do polowy lipca czekalismy na decyzje urzedu w sprawie drogi.

Byc moze w tym tygodniu odbierzemy projekt po poprawkach od architekta, potem kolejna przeprawa: uzyskanie pozwolenia na budowe...

...Co do budowy, wszystko zalezy od "warunkow zewnetrznych",ale kto wie moze jeszcze w tym roku.

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W końcu ktoś się odezwał na tym forum :D my się dzisiaj dowiedzieiśmy od architekta,że mapki do celów projektowych które wykonał geodeta nie nadają się do adaptacji projektu,że niby pierwszy raz widzi takie mapki i że powinny być inne,że nie wieco to za geodeta je robił itd,pan architekt zasugerował że ma swojego geodetę, który może zrobić nowe mapki ale po co nam nowe jak my już mamy :lol: po negocjacjach z rodzicami stwierdził że musi jeszcze te mapki przejrzeć,mamy dzwonić do niego za 3 dni i powie nam co wymyslił.Niech lepiej nie myśli za dużo :roll: bo nie ma nad czym myśleć, przecież adaptacje projektu robi się na mapkach do celów projektowych,no chyba że się mylę :roll:

Nie spotkalam sie z czyms takim aby mapka do celow projektowych byla niewlasciwa, ale doswiadczenie duzego nie mam, byc moze geodeta wyrysowal cos inaczej niz trzeba, choc i tak wydaje mi sie to absurdalne...

W tej sytuacji najprosciej byloby sprawdzic mapke u innego architekta, tak zupelnie niezobowiazujaco i zapytac, czy na mapke, ktora dysponujecie, da sie naniesc projekt?

Jesli i ten stwierdzi, ze z mapka jest cos nie tak, to zarzadalabym od geodety wykonania nowej poprawionej i to na jego koszt.

W koncu taka mapka, to spory wydatek- my w Gdyni placilismy za nia 700zl i to bez faktury!

Wierze, ze ostatecznie wszystko dobrze sie zakonczy i uda sie naniesc barwnego na mapke:))

Ps: Dajcie znac o postepie w sprawie!

Wczoraj mąż dzwonił do architekta,który robi nam adaptacje projektu i jednak okazało się,że można na tych naszych mapkach to zrobić :D architekt stwierdził że mapki to nie jego problem tylko geodety a on ma tylko osadzić budynek na tych mapkach no i tak miało być od początku a nie tak jak było że architekt wymyślał,a mapki są naprawdę ok bo ten sam geodeta robił mapki znajomych i nie mieli żadnych problemów :D

Witam,

My po 2 miesiącach w maju dostaliśmy pozwolenie na budowę, prąd tez załatwialiśmy 2 miesiące. Mamy mieć założony licznik i podany prąd w przyszłym tygodniu. Zostaje kwestia wody i tu będzie problem, ponieważ w warunkach przyłączenia co prawda możemy się podłączyć z jednej lub drugiej strony działki, ale z jednej strony wiązałoby się to z pociągnięciem 300m wodociągu FI100 (koszt 150tsd. PLN) a z drugiej musielibyśmy przejść przez działkę sąsiada, a z tego, co sie orientuję to nie jest skory do współpracy - zobaczymy... Ostatecznie najwyżej wykopiemy studnie głębinową... No ale bez bieżącej wody można budować, bez prądu nie...

Zaczynamy we wrześniu, na razie rozglądam się za garażem, kibelkiem i materiałami też powoli. Mam juz typy na beton, blaczki, materiały, stal może też.

Pozdrawiam wszystkich,

Cooba16

Witam,

My po 2 miesiącach w maju dostaliśmy pozwolenie na budowę, prąd tez załatwialiśmy 2 miesiące. Mamy mieć założony licznik i podany prąd w przyszłym tygodniu. Zostaje kwestia wody i tu będzie problem, ponieważ w warunkach przyłączenia co prawda możemy się podłączyć z jednej lub drugiej strony działki, ale z jednej strony wiązałoby się to z pociągnięciem 300m wodociągu FI100 (koszt 150tsd. PLN) a z drugiej musielibyśmy przejść przez działkę sąsiada, a z tego, co sie orientuję to nie jest skory do współpracy - zobaczymy... Ostatecznie najwyżej wykopiemy studnie głębinową... No ale bez bieżącej wody można budować, bez prądu nie...

Zaczynamy we wrześniu, na razie rozglądam się za garażem, kibelkiem i materiałami też powoli. Mam juz typy na beton, blaczki, materiały, stal może też.

Pozdrawiam wszystkich,

Cooba16

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam wszystkich Barwniaków po dłuuuuugiej przerwie. Pisałam na początku wątku czyli jakieś 1,5 roku temu- byliśmy wtedy na etapie wyboru projektu i kupna działki :). Teraz z dumą mogę napisać, że mamy już piękny stan surowy BARWNY C132C wariant III wersja lustrzana. Stanął od połowy maja do końca sierpnia. Jeśli macie jakieś pytania do tego etapu to zapraszam. A cha, nasze zmiany to likwidacja daszku od strony ogrodu, pod schodami kibelek + prysznic, łazienka na parterze powiększona o kawałek pom. gosp.- ma okno oraz wejscie tylko z sypialni; okno balkonowe w sypialni przesunięte na środek pokoju. Dom stoi we wsi Owczarnia k. Podkowy Leśnej. Za wszystkich, którzy są na początku drogi do wymarzonego domku trzymam kciuki i życzę powodzenia.

Witam wszystkich Barwniaków po dłuuuuugiej przerwie. Pisałam na początku wątku czyli jakieś 1,5 roku temu- byliśmy wtedy na etapie wyboru projektu i kupna działki :). Teraz z dumą mogę napisać, że mamy już piękny stan surowy BARWNY C132C wariant III wersja lustrzana. Stanął od połowy maja do końca sierpnia. Jeśli macie jakieś pytania do tego etapu to zapraszam. A cha, nasze zmiany to likwidacja daszku od strony ogrodu, pod schodami kibelek + prysznic, łazienka na parterze powiększona o kawałek pom. gosp.- ma okno oraz wejscie tylko z sypialni; okno balkonowe w sypialni przesunięte na środek pokoju. Dom stoi we wsi Owczarnia k. Podkowy Leśnej. Za wszystkich, którzy są na początku drogi do wymarzonego domku trzymam kciuki i życzę powodzenia.

Proszę wkleić kilka zdjęć domku, z ciekawością zobaczę jak to wszystko wygląda na takim etapie,pozdrawiam serdecznie :)

• 1 month później...

Witam,

Dawno mnie tutaj nie było...

Stan aktualny:

http://images44.fotosik.pl/221/d2acb3f08d1dbd57m.jpg

Tak szybko podsumowując - do zasypania poszło 330 ton piachu (teren ze spadkiem 1 metr pomiędzy "górą" a "dołem" ścian.

Fundamenty:

chudziak 10cm.

potem ławy zbrojone do szkód górniczych: (pręty pół metrowe poprzeczne co 30 cm.)

http://images37.fotosik.pl/216/91c6b54fc3ac47adm.jpg

Sciany fundamentowe: bloczki 14-tki, potem od zewnątrz 2 warstwy dysperbitu, styropian gr. 12, na to siatka z włókna w kleju, na to od ławy do wys. 60 cm. znowu dysperbit i na to folia kubełkowa, izolacja pozioma to papa termozgrzewalna na lepiku gr. papy to 3 mm pod bloczkami.

Pomarańczowa gruba rura na zdjęciu między deskami to kanalizacyjna fi 200 wejście do budynku GWC na głębokości 2m. poniżej gruntu - może kiedyś, na razie się nie zanosi, bo będzie rekuperator Bartosz który nie wymaga GWC - nie szroni się i jest b. wydajny (podobno) - no ale jeśli kiedyś zdecydujemy się na GWC, to wprowadzenie do budynku już będzie czekało.

Obecnie szukam drewna na więźbę, dachówki, ekipy do dachu itd - dalsze prace na wiosnę mam nadzieję że wczesną.

Koszty jak na razie to 39.242 PLN Brutto materiały + robocizna.

Uff

Pozdrawiam,

Cooba

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Do wszystkich,którzy mają już dachy mam pytanko ile kosztowała stalowa konstrukcja dachu bo nasz budowlaniec się chyba wystraszył tej konstrukcji i proponuje zamiane na drewnianą, twierdzi że taka stalowa będzie kosztować około 15 tyś zł.kierownik budowy namawia nas na zostawienie stalowej i jest przekonany że koszt stali i wykonania tej konstrukcji nie przekroczy 6-8tys zł. Podzielcie się Waszymi doświadczeniami w tej sprawie. Pozdrawiam :D

Smreczki,

Przerabiałem temat na etapie adaptacji i przeszukiwałem fora - znalazłem ceny za to badziewie pomiędzy 10 a 15 tsd. PLN więc mój projektant zaproponował konstrukcje drewnianą oparta na 4 filarach (3 z nich ukryte w ściankach działowych na poddaszu, 4 w pokoju ale zabudujemy szafą z drzwiami przesuwnymi). W tej wersji koszt gdzieś rozmył się w więźbie dachowej i robocizna też - jest pomijalny, kierownik był zadowolony i dekarz też jest (zobaczymy jak będzie to musiał zbudowa, ale mówił, że stalowe też robi i nie ma dla niego różnicy).

Oczywiście projektant przeliczył wszystkie wytrzymałości i naprężenia...

Byle do wiosny ... załatwiliśmy sobie studnię :)

Będziemy niezależni od PWiK !!!