Duki 18.02.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witam!! Sytuacja wygląda tak: Wujek ma działkę budowlaną, którą mam zamiar kupić. Nie mogę jednak przepisu dokonać teraz, ponieważ aktywna jest do listopada 2008 opłata planistyczna w kwocie 15000,- tak więc muszę czekać aż do listopada Myslę zacząć budowę na wujka (chociaż fundamenty) i poźniej odkupić działkę razem z projektem, zgodą na budowę i rozpoczętą budową. I tutaj mam pytanie do Was, czy jest to dobry pomysł ? Jak bedzie wyglądała papierowa droga przepisu działki? Liczę się z wyższą ceną działki a co za tym idzie wieksza kwota dla Urzedu Skarbowego ale czy to wszystko .... Dzieki za odpowiedz i proszę o wyrozumiałość - to moj pierwszy raz tutaj, a zarazem witam wszystkich serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.02.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Ja kupowałem działkę z rozpoczętą budową. Z formalności to:- akt notarialny jak zawsze- przepisanie pozwolenia na budowę- przepisanie mediów I to na chwilę obecną wszystko. Nie spotkałem się wcześniej z tą opłatą planistyczną, więc na jej temat się nie wypowiem. A może darowizna by zmniejszyła Ci wielość podatku do odprowadzenia. Jeżeli to wujek to może przekazać najpierw grunt na ojca i potem na ciebie. Darowizny dla bliskiej rodziny z tego co pamiętam są zwolnione z podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duki 20.02.2008 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Darowizna raczej odpada ponieważ takie przepisywanie na ojca i pozniej na mnie to chyba musi upłynąć 5 lat. Wole te 2% dac dziadom i z głowy. No ale nie schodzmy z tematu Czekam na inne podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 21.02.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Nie musi upłynąć 5 lat. Poza tym, te 2%, które dasz "dziadom" to pikuś przy choćby tym, co dasz notariuszowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duki 21.02.2008 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Nie musi upłynąć 5 lat. Poza tym, te 2%, które dasz "dziadom" to pikuś przy choćby tym, co dasz notariuszowi. Czy mozesz mi powiedzieć jak to dokładnie wygląda? Chodzi mi o te 5 lat oraz notariusza. Czy kupno ziemi bez rozpoczetej budowy jest inaczej liczone u notariusza niz z rozpoczetą budową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 21.02.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Myślę, że najbardziej zależy Ci na zmniejszeniu ewentualnych obciążeń podatkowych. To normalne, można pokombinować lecz można przy tym przekombinować . 5 lat. W podatkach ten okres ma znaczeniu w następujących przypadkach: - podatek od spadków i darowizn (SD) - dotyczy sytuacji (w skrócie), gdy obdarowany otrzymuje darowiznę - budynek lub lokal - w którym ma zamieszkiwać przez okres 5 lat (taka ulga). W Twoim przypadku nie mamy do czynienia z istniejącym budynkiem więc tyle o tym. - podatek dochodowy - jeśli nabywasz (odpłatnie lub nieodpłatnie) nieruchomość i zbywasz ją odpłatnie przed upływem 5 lat - płacisz podatek dochodowy. Co do wartości - oczywiście, że jest inaczej liczone ponieważ przedstawia inną wartość. Większa wartość - większy 2% PCC (lub SD), większa taksa. Możesz zrobić tak jak radził Trociu. Musisz sobie tylko obliczyć, który wariant (sprzedaż, darowizna (bezpośrednia lub "w łańcuszku") będzie tańsza. I tu właśnie nie przekombinować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 03.04.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Witam. Ja jestem w trakcie kupna dzialki z rozpoczeta budowa. Akt notarialny zostanie normalnie podpisany na sprzedaz dzialki. Potem do starostwa po przepisanie dziennika budowy- czas oczekiwania max 60 dni (mam nadzieje ze szybciej) . Ktos napisal cos o przepisaniu mediow. Jak to wyglada? Czy moze sie zdarzyc ze jesli wodociagi podpisaly zgode na dostarczenie wody i odbior sciekow w 2003 roku moga teraz odmowic ? Czy w zwiazku z wczesniejsza zgoda musza sie trzymac "DANEGO SLOWA" a przepisanie to tylko czyta formalnosc tak jak w przypadku dziennika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 03.04.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 i czy moge budowac na konto poprednich wlascicieli zanim dziennik aostanie przepisany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.04.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 i czy moge budowac na konto poprednich wlascicieli zanim dziennik aostanie przepisany? Dziennika nie przepisujesz. Musisz przenieść pozwolenie na budowę. Ale to po podpisaniu aktu nie jest problemem i tylko się chwilę czeka na wydanie decyzji. Budować możesz w międzyczasie bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.04.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Poza tym, te 2%, które dasz "dziadom" to pikuś przy choćby tym, co dasz notariuszowi. Co masz na myśli? Mnie notariusz kosztował tylko jakieś 3 tyś. I to był pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 09.04.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Dziekuje za odpowiedz. W takim razie w dzienniku zostanie dokonana adnotacja odnosnie zmiany nazwiska wlasciciela przez kierownika budowy czy jak? Na pierwszej stronie dziennika wciaz widnieja poprzedni wlasciciele. I czy moge ( zakladam,ze bez problemu) zmienic kierownika budowy. Poprostu ta papierologia mnie dobija. Boje sie zeby nie zrobic zadnego babola i nie stracic zainwestowanych pieniedzy. Kupujac dzialke z cala dokumentacja musze ufac poprzednim wlascicielom , ze wszystko bylo przeprowadzone zgodnie zprawem i zadne z pozwolen nie wygasly. A u mnie z zaufaniem jest kiepsko. Strasznie podejzliwa jestem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 20.05.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Witam, Przepisywaliśmy na siebie pozwolenie na budowe z rozpoczeta budowa, czy musze zglaszac rozpoczecie robot jako nowy wlasciciel, czy nie? Kierownik powiedzial, ze nie bo w dzienniku juz jest wpis geodety i to byl obowiazek poprzedniego wlasciciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 22.06.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Witam, Czy ktos ma orientacje w powyzszym temacie? Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.06.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Witam, Przepisywaliśmy na siebie pozwolenie na budowe z rozpoczeta budowa, czy musze zglaszac rozpoczecie robot jako nowy wlasciciel, czy nie? Kierownik powiedzial, ze nie bo w dzienniku juz jest wpis geodety i to byl obowiazek poprzedniego wlasciciela. Hej Ja też przepisywałem na siebie rozpoczętą budowę. Nic zgłaszać nie musisz, bo budowa została już jeden raz zgłoszona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 23.06.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Dzieki za pomoc. Uspokoilam sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts