Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe reku Dospela - DAYTONA ???

Recommended Posts

z tym bypassem się troszkę rozpędziłem. Wymiennik się wyciąga, reku dmucha, wyciąga, z tym że w środku powietrze świeże miesza się ze starym a to już nie za dobrze. Chyba będę musiał zrobić coś na wymiar tego wymiennika aby odseparować kanały, ponitować z blachy czy coś takiego. Trochę prosty ten reku jak na tą cenę. Ciekawe czy ma odzysk ciepła naprawdę większy od starego modelu?!
Próbowałeś wyjąć ten wymiennik? Ja na razie w swojej Daytonie 250 na to się nie odważyłem. Baypasu rzeczywiście brakuje latem. Gdyby był, w nocy można by wykorzystać chłodniejsze powietrze z zewnątrz, a tak jest ono podgrzewane w wymienniku. W dzień jednak wymiennik się przydaje, gdyż nie dopuszcza do domu upalnego powietrza. Zamiana wymiennika na wkład byłaby trochę upierdliwa, trzeba by to robić co najmniej dwa razy dziennie. Może jest jakiś inny, lepszy sposób?

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wyciągałem i to nie raz. Nie ma problemu, wyciągając uważaj abyś nie kantował wymiennik po ściankach wewnątrz, bo będziesz kruszył styropian. Planuje obkleić to styro w środku taśmą teflonową aby właśnie temu zapobiec. Zobaczysz o co chodzi jak wyciągniesz :) Śmiało, nic nie popsujesz.

Jeśli chodzi o ten bypass, to szczerze powiem, że myślałem, że go włożę latem a wyciągnę jesienią. Nie pomyślałem o nocy ani o zimniejszych dniach. Może faktycznie jeszcze coś innego.

Po dłuższym namyśle, wydaje mi się, że jednak ten bypass na cały okres letni zda egzamin. Tak sobie myślę, ile dni w ciągu lata będzie takich, że temperatura w domu będzie niższa niż temperatura powietrza ochłodzona GWC wodnym1 wg Adama_mk? Taka sytuacja raczej nie będzie miała miejsca. Zobaczcie ten wątek

http://forum.muratordom.pl/jak-sie-zyje-z-wentylacja-mechaniczna-wasze-odczucia,t136975.htm

W dni upalne włączy się pompa obiegowa wodnego i będzie chłodzić powietrze, w dni chłodniejsze nie będzie, powietrze z dworu wleci bezpośrednio do chałupy. Przy moich duużych przeszkleniach pewnie i tak będzie ciężko zejść do niskiej temperatury. Sytuacja może się zmienić jak ktoś ma klimę w domu. Tam może i wymiennik w lecie by się przydał, aby chłodzić powietrze wchodzące.

Po dłuższym namyśle, wydaje mi się, że jednak ten bypass na cały okres letni zda egzamin. Tak sobie myślę, ile dni w ciągu lata będzie takich, że temperatura w domu będzie niższa niż temperatura powietrza ochłodzona GWC wodnym1 wg Adama_mk? Taka sytuacja raczej nie będzie miała miejsca. Zobaczcie ten wątek

http://forum.muratordom.pl/jak-sie-zyje-z-wentylacja-mechaniczna-wasze-odczucia,t136975.htm

W dni upalne włączy się pompa obiegowa wodnego i będzie chłodzić powietrze, w dni chłodniejsze nie będzie, powietrze z dworu wleci bezpośrednio do chałupy. Przy moich duużych przeszkleniach pewnie i tak będzie ciężko zejść do niskiej temperatury. Sytuacja może się zmienić jak ktoś ma klimę w domu. Tam może i wymiennik w lecie by się przydał, aby chłodzić powietrze wchodzące.

Na razie nie miałem zamontowanej chłodnicy, chociaż mam instalację wymiennka gruntowego (dolne źródło pompy ciepła - 270mb rury PE fi 32mm). Ale masz rację, w przypadku zastosowania takiej chłodnicy na czerpni powietrza i prostego wkładu w centrali sprawa będzie rozwiązana.

Przepinasz kanał. Ale na waszym miejscu pomyślałbym na lato o oddzielnym cichutkim wentylatorze do samego gwc. wentylatory z centrali Daytona nie przeniosą więcej jak 1000W czyli jakieś 30-35 m rurki w gruncie. Ponieważ wasze wymienniki są do znacznie większych instalacji, można latem wyłączyć centralę i dać wentylator zapewniający 800-1000m3/h ( jeżeli wytrzymacie dokuczliwy szum). Zimą i tak więcej jak 100m3/h się nie puszcza, by nie przesuszać powietrza, więc rola GWC ogranicza się praktycznie do funkcji nie zamarzania.

Przepinasz kanał. Ale na waszym miejscu pomyślałbym na lato o oddzielnym cichutkim wentylatorze do samego gwc. wentylatory z centrali Daytona nie przeniosą więcej jak 1000W czyli jakieś 30-35 m rurki w gruncie. Ponieważ wasze wymienniki są do znacznie większych instalacji, można latem wyłączyć centralę i dać wentylator zapewniający 800-1000m3/h ( jeżeli wytrzymacie dokuczliwy szum). Zimą i tak więcej jak 100m3/h się nie puszcza, by nie przesuszać powietrza, więc rola GWC ogranicza się praktycznie do funkcji nie zamarzania.

nie chodzi o GWC rurowy a wodny. poza tym puszczanie do budynku 1000m3/h to jakiś absurd, ale domyślam się o czym piszesz. O przewymiarowaniu GWC wg Ciebie. Widzę, że kurczowo trzymasz się swoich 35m rurki :) Więc nawet jeśli GWC jest "przewymiarowany", to nie chodzi o to, aby ciągnąć z niego więcej powietrza, chodzi o zapas, rezerwę, pracę ciągłą przez "x" dni w upalne albo mroźne dni.

a z tym przepinaniem: nie wiem, za dużo roboty zaczyna się robić, a powinno być automatycznie :/

Chłodnicę daj za centralą . Tuż przed skrzynką rozdzielczą.

Też o tym myślałem, tylko co w zimie, gdy jest potrzeba wstępnego podgrzania powietrza przed reku?

Właśnie z tego powodu myślałem o wstawieniu chłodnicy (z zimie nagrzewnicy) przed centralą. Centrala pobiera do 120W energii elektrycznej. Na jeden wentylator przypada poniżej 60W, to mnij więcej tyle le nagrzewa tyle co słońce przez okno o powierzchni 0,06 m2 (okno z szybą 25 x 25 cm). To chyba da się przeżyć. Zakładam, że chłodnica odbierze minimum kilkaset watów ciepła.

100m3 /h przy delta T 15 st to teoretycznie maksymalnie 500W. 1mb rurki, przewodu, rury, przy 35W nie zmieni temperatury gruntu. 100m rurki to 3,5kW .

"Akuratne" GWC to takie w którym dla danego strumienia powietrza warunki będą stałe, niezależnie od czasu pracy.

Jeżeli latem puścisz 200m3 powietrza, to zanim to dojdzie do anemostatów sporo z tego niecałego kilowata utraci, a po podzieleniu na (np) pięć pokoi będzie jakieś 100-130W na pokój - (moja torbo- lodówka w samochodzie ma 80W) Najmniejszy klimatyzator pokojowy 2kW, a słońce daje 1100-1200W/m2

a z tym przepinaniem: nie wiem, za dużo roboty zaczyna się robić, a powinno być automatycznie :/

Odradzałbym automatykę. I tak minimum dwa razy w roku trzeba zadbać o filtry i umyć wymiennik, więc i przepiąć nie ma problemu jak się to ładnie rozwiąże. Przy takiej pełnej automatyce można zapomnieć o filtrach, i popalą się wentylatory.

Odradzałbym automatykę. I tak minimum dwa razy w roku trzeba zadbać o filtry i umyć wymiennik, więc i przepiąć nie ma problemu jak się to ładnie rozwiąże. Przy takiej pełnej automatyce można zapomnieć o filtrach, i popalą się wentylatory.

Wszystko zależy od tego jaką automatykę zastosujesz :).

Mozna zastosować presostat, który przypomni o zatkanych filtrach, albo wręcz w takiej sytuacji nie pozwoli załączyć centrali :).

Może ten pomysł z przepięciem nagrzewnicy (chłodnicy) nie jest taki zły. W zasadzie robiłoby się to po zakończeniu sezonu grzewczego i przed jego rozpoczęciem. Aż tak wiele roboty z tym by nie było :).

• 2 weeks później...
wyciągałem i to nie raz. Nie ma problemu, wyciągając uważaj abyś nie kantował wymiennik po ściankach wewnątrz, bo będziesz kruszył styropian. Planuje obkleić to styro w środku taśmą teflonową aby właśnie temu zapobiec. Zobaczysz o co chodzi jak wyciągniesz :) Śmiało, nic nie popsujesz.
Dzisiaj przy okazji wymiany filtrów wyciągnąłem też wymiennik. Nie jest to rzeczywiście trudne, ale wymaga ostrożności. Ciekawe jakiej grubości są płyty tego wymiennika. Wygadają na bardzo delikatne.

Czym się różni Daytona 250 do Daytony 350, oprócz koloru :), ceny :(, i wydajności wentylatorów?

Wymienniki są zdaje się takie same, podobnie jak gabaryty zewnętrzne.

HenoK napisał:

Ma kiepsko rozwiązany system odprowadzania skroplin (kondensatu) - zamiast przez kruciec do tego służący, skropliny wydostają się spod obudowy

Pamiętałem o tym co pisałeś i zapytałem o to odprowadzenie skroplin w Twojej Daytonie doradcy firmy SKALA !

Powinieneś zgłosić to do naprawy w ramach gwarancji!

TAK NIE POWINNO BYć !!!

HenoK napisał:

Ma kiepsko rozwiązany system odprowadzania skroplin (kondensatu) - zamiast przez kruciec do tego służący, skropliny wydostają się spod obudowy

Pamiętałem o tym co pisałeś i zapytałem o to odprowadzenie skroplin w Twojej Daytonie doradcy firmy SKALA !

Powinieneś zgłosić to do naprawy w ramach gwarancji!

TAK NIE POWINNO BYć !!!

Zastanawiałem się jaka może być tego przyczyna i doszedłem do wniosku, że prawdopodobnie powodem była zbyt niska temperatura w pomieszczeniu w którym stał rekuperator (bywało, że ponizej 5 st. C).

A jaki masz model wymiennika? Mój to Heatex AB Articel Nr 36832, Description LA0200-0260-030-1AOO-2-0-0-0260

Wymiennik w Daytonie 250 mam dokładnie taki sam :).

Ponawiam pytanie :

Czym się różni Daytona 250 do Daytony 350, oprócz koloru, ceny i wydajności wentylatorów?

• 2 months później...
U mnie poleciała na gwarancji do poprawki -wykraplała sie na zewnatrz- okazało sie że ma wade fabryczną coś tam poskrobali zrobili dziurke w styropianie i wróciła po miesiącu. W międzyczasie wykropliła mi sie woda na anemostatach i teraz wychodzi pleśń na karton-gipsie :) :) :) :) OBRAZ CAŁEGO DODPELA

U mnie poleciała na gwarancji do poprawki -wykraplała sie na zewnatrz- okazało sie że ma wade fabryczną coś tam poskrobali zrobili dziurke w styropianie i wróciła po miesiącu. W międzyczasie wykropliła mi sie woda na anemostatach i teraz wychodzi pleśń na karton-gipsie :) :) :) :) OBRAZ CAŁEGO DODPELA

Współczuje tej pleśni, ale to akurat nie wina Dospela :D Szkoda, że tak długo trwała naprawa. Trochę za długo ...