Wgregor 29.11.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 TAK!A MOŻE NIE ??? Uważasz, że kłamie, czy marketig jest do du... Chcesz kupić, zamontować... dobrze wiesz gdzie. O co więc chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.11.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Cosik mi się widzi, że Sznowny Przedpiszący wyprzedził sam siebie - czyli JW TB Zamiast stosować ogólniki, podaj typ (nazwę) tej "nowości", która wyparła wspomniane "starocie", oraz rozwiń: Chcesz kupić, zamontować... dobrze wiesz gdzie. bo oprócz Ciebie nikt nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 29.11.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Przecież wiesz czyje teksty przepisuje, sam napisałeś.Nic nie wyperzedziłem bo już montują. Widziałem .O co ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.11.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Nic nie wyperzedziłem bo już montują. Widziałem .O co ci chodzi? Nazwę (typ) tej "nowości", bo tylko tak możesz potwierdzić swoją ewentualną wiarygodność w tym zakresie - albo "odszczekaj", bo tak nakazuje przyzwoitość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.11.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 TAK!A MOŻE NIE ??? Uważasz, że kłamie, czy marketig jest do du... Chcesz kupić, zamontować... dobrze wiesz gdzie. O co więc chodzi? Ja już mam centralę wentylacyjną. Ale powoli przymierzam się do następnego domu i dlatego jestem ciekaw co to za nowość, którą Dospel się nie chwali. Fakt, że gdy kupowałem centralę Daytona 250, to na jej temat też niewiele można było znaleźć w necie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 29.11.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Nic nie wyperzedziłem bo już montują. Widziałem .O co ci chodzi? Nazwę (typ) tej "nowości", bo tylko tak możesz potwierdzić swoją ewentualną wiarygodność w tym zakresie - albo "odszczekaj", bo tak nakazuje przyzwoitość. Przecież napisałem , że widziałem bo byłem na Bartyckiej ze znajomym, który się buduje . Typy są te same, różnice opisałem a szczekam słabo. Liczę na przeprosiny gdy sprawa się wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 29.11.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Nic nie wyperzedziłem bo już montują. Widziałem .O co ci chodzi? Nazwę (typ) tej "nowości", bo tylko tak możesz potwierdzić swoją ewentualną wiarygodność w tym zakresie - albo "odszczekaj", bo tak nakazuje przyzwoitość. Przecież napisałem , że widziałem bo byłem na Bartyckiej ze znajomym, który się buduje . Typy są te same, różnice opisałem a szczekam słabo. Liczę na przeprosiny gdy sprawa się wyjaśni. Ja pierd............ nie możesz podać nazwy, typu????!!!!!! Chlopie czytaj sam siebie, %$%$#$% ...Ale powoli przymierzam się do następnego domu i dlatego jestem ciekaw co to za nowość,.... A Ty coś się tak rozszalał??? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.11.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Nowe nie są metalowe, są szczelne, zmienione jest położenie wentylatorów, i profile kanałów by maksymalnie ograniczyć zużycie energii - w opcji mają panel z ekranem dotykowym (można do tego sterownika wiele innych funkcji wsadzić np ogrzewanie) nie trzeba odkręcać obudowy by filtry wymienić... tamta daytona to już historia!To znaczy, że jakieś zabytkowe modele sprzedają : http://www.allegro.pl/item493219152_rekuperator_daytona_250_dospel_pozbadz_sie_wilg.html http://www.allegro.pl/item493219162_rekuperator_daytona_350_dospel_pozbadz_sie_wilg.html Nie wiedziałem o tym . Ale teraz już wiem, dlaczego ich cena jest taka wysoka . TAK! Pogrubienia moje. Czyli wynika z Twojej wypowiedzi, że istnieje jakaś inna centrala niż ta opisana w wyżej podanych linkach, co więcej opisana przez producenta: http://dospel-comfort.com/dospel/index.php?option=com_content&task=view&id=275&Itemid=333 , wprowadzona na rynek w lutym 2008r, ale posiadająca niestety np. obudowę metalową. Moim zdaniem wymienione linki opisują najnowszy produkt, który zaproponowano do sprzedaży. Jeśli jest jakaś nowsza centrala niż te opisane wyżej, to oczywiście przyznam się do błędu i oczywiście przeproszę największą dostępną czcionką i to w kolorze czerwonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 29.11.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Nic nie wyperzedziłem bo już montują. Widziałem .O co ci chodzi? Nazwę (typ) tej "nowości", bo tylko tak możesz potwierdzić swoją ewentualną wiarygodność w tym zakresie - albo "odszczekaj", bo tak nakazuje przyzwoitość. Przecież napisałem , że widziałem bo byłem na Bartyckiej ze znajomym, który się buduje . Typy są te same, różnice opisałem a szczekam słabo. Liczę na przeprosiny gdy sprawa się wyjaśni. Ja pierd............ nie możesz podać nazwy, typu????!!!!!! Chlopie czytaj sam siebie, %$%$#$% ...Ale powoli przymierzam się do następnego domu i dlatego jestem ciekaw co to za nowość,.... A Ty coś się tak rozszalał??? pzdr Przecież jest jak byk Nowe reku Dospela - DAYTONA ??? Powtórzę Daytona - 250 i 350! Tak jak było . Opisałem co jest nowe!!! Myśl I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 29.11.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Nowe są szare! mają wytłoczony w kompozytowej obudowie wypukły napis DAYTONA 250 lub 350 ! i znaczek dospela . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 29.11.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Nowe są szare! mają wytłoczony w kompozytowej obudowie wypukły napis DAYTONA 250 lub 350 ! i znaczek dospela . czyli inne wykonanie typów Daytony, no i gra. A to trzeba specjalnie extra zamawiać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 29.11.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Nie wiem, czy trzeba zamawiaćNie wiem, czy trzeba zamawiać. Jeszcze raz posumuję. Znajomy się buduje, pojechałem z nim na Bartycką do Brzęczkowskiego, poza najróżniejszymi centralami stała daytona z blach niebiesko pomarańczowa a na niej szara bardzo podobna tylko obudowa z kompozytów . Znajomy wybrał tą właśnie i już chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.11.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Może jestem upierdliwy , ale czy w tym przypadku, miernikiem „zabytkowości” danego modelu jest fakt zmiany koloru i materiału z jakiej wykonano obudowę, oraz płaskiego lub wypukłego logo producenta? (to ostatnie skasowałeś ) Bo przecież pozostały opis „nowego” modelu wypisz wymaluj, odpowiadają „zabytkowi” wystawionemu do sprzedaży w pokazanych przez HenoK linkach. Istotne, bo nie wiem, czy mam przepraszać, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 29.11.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 z tego co zapamiętałemcichsza lżejszazmiana usytuowania wentylatorów i profili kanałów trzykrotnie zmniejszyła zużycie energiiszczelnamożna w opcji dokupić baypassmożna w opcji kupić panel do sterowania poza wentylacją innymi sprawami ( ogrzewanie, podlewanie...co tam jeszcze) łatwiejsza wymiana filtów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 29.11.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Może jestem upierdliwy , ale czy w tym przypadku, miernikiem „zabytkowości” danego modelu jest fakt zmiany koloru i materiału z jakiej wykonano obudowę, oraz płaskiego lub wypukłego logo producenta? (to ostatnie skasowałeś ) Bo przecież pozostały opis „nowego” modelu wypisz wymaluj, odpowiadają „zabytkowi” wystawionemu do sprzedaży w pokazanych przez HenoK linkach. Istotne, bo nie wiem, czy mam przepraszać, czy nie. Gdzie padło "zabytek" napisałem "historia" Nawet gdyby starsza centrala była lepsza, a wypadła z produkcji to uprawnione jest napisać, że jest historią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.11.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Gdzie padło "zabytek" Dla odświerzenia pamięci: HenoK napisał: To znaczy, że jakieś zabytkowe modele sprzedają Wgregor odpisał: TAK ! Przypominam, ze chodziło o centrale DAYTON 250 i 350 (FUTURA) Ps. Na tym kończę, bo jeszcze trochę a okrzykną mnie większym trollem od Ciebie A wychodzi na to, że przepraszać nie mam za co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 29.11.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 no to nie ja! To HenoK, a sprzedają (widziałem) w allegro jeszcze economika, ze starymi wentylatorami i dawno już porzuconym (no może poza bartoszem) wymiennikiem przeciwprądowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 29.11.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Czyli preferowane sa wymienniki krzyżowe w rekuperatorach ?A dlaczego jesli mozna spytać ?Jakie argumenty przeważaja za krzyzowymi a nie przeciwprądowymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 29.11.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 preferowane są hybrydowe skrzyżowanie przeciwprądowego z krzyżowym i krzyżowe. wymienniki czysto przeciwpradowe spotyka się tylko w Polsce gdzie nikt oporów nie badał. Druga wadą przeciwpradowych jest (wbrew pozorom) dość niska sprawność, wynikająca z tego, że kondensat odprowadzany jest do kanalizaci w temperaturze pokojowej, żaś w hybrydzie i krzyżowym na stone 'zimna" Przy 4 osobowej rodzinie średnia dobowa na godzinę to 300-400g wody. jeżeli ta woda odpływa w temp . 22 czy 2 st to duża różnica.Przeciwprądowe wymienniki mają teraz tylko bartosz, zubr i economik. daytona stork ... mają hybrydę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.11.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Druga wadą przeciwpradowych jest (wbrew pozorom) dość niska sprawność, wynikająca z tego, że kondensat odprowadzany jest do kanalizaci w temperaturze pokojowej, żaś w hybrydzie i krzyżowym na stone 'zimna" Przy 4 osobowej rodzinie średnia dobowa na godzinę to 300-400g wody. jeżeli ta woda odpływa w temp . 22 czy 2 st to duża różnica. Pod jednym warunkiem, że podane przez Ciebie ilości są prawdziwe. Taką ilość oznaczałaby 7,2 - 9,6 litra kondensatu na dobę. Przy największej wilgotności w domu podczas mrozów, taka ilość wody potrafiła się w centrali wentylacyjnej skondesować, jednak przez większość roku jest go dużo mniej. Policzmy 300g wody, to 0,0003m3 różnica temperatur wynosi 20 st.C Różnica w ilości odzyskanej energii w obu przypadkach wyniesie 0,0003 x 20 x 1,163 *24 = 0,167 kWh na dobę. Czyli miesięcznie 5,19 kWh (dla 400g 6,9kWh). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts