Jacek Pałczyński 27.08.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 chciałbym załozyć w domu system ogrzewania kominkowego i wentylację mechaniczną (rekuperator) czy systemy te można łączyć, czy muszą to być odrębne instalacje. Obecnie zakładam drewniane okna i nie chciałbym montowac nawiewników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 27.08.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Chcę założyć sobie to samo i raczej nie będę kombinował - 2 oddzielne instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 27.08.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Ci się chwalą, że można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 27.08.2003 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Ci mają rację , ja tak mam ale dopiero zimą powiem Wam czy to działa i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 29.08.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 To ja januszku pilnie czekam na tą praktyczną opinię , mam 2 lata do DPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 03.10.2003 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 podobno nawet trzeba a nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol N. 04.10.2003 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2003 Ci się chwalą, że można. Waslalem do Tych prosbe o oferte i stwierdzili, ze mozna polaczyc oby systemy ale to odradzaja ze wzgledu na skomlikowana regulacje. Pozdrawiam Karol N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 06.10.2003 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 A mi to pachnie nie tyle ogrzewaniem tylko dogrzewaniem.Nie znam się na tym, ale moge zadac pytanie; czy żeby ogrzać dom powietrzem rozprowadzonym z kominka potrzeba takiej samej ilości powietrza co przy wentylowaniu chałupy rekuperatorem?, jeżeli tak to może i będzie ogrzewać, jeśli nie, to może trzeba większy reku?U mnie będe dogrzewał kominkiem. Powietrze z kominka będzie podawane za reku, nie wiem tylko jak będzie ze zbalansowaniem całego systemu, taki kominek to jest dodatkowy element ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.10.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Ja też taki system będę testował zimą. Tylko że jako podgrzewanie. Kominek (jak znam życie) będzie chodził kilka razy w roku. Ale jak to będzie to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 06.10.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Również chciałem połączyć rekuperator z DGP. Zrobiłem jednak dwa oddzielne systemy, a oto powody :- z kuchni, łazienek rekuperator wyciąga zużyte powietrze, nie ma nawiewów, a te pomieszczenia chciałem mieć również ogrzewane przez DGP- nie wszystkie pomieszczenia chcę mieć równomiernie wentylowane, przykladowe porównanie sypialni z zadymionym pokojem brydżowym, natomiast wszystkie chcę mieć ogrzewane niezależnie od wentylacji - system przestaje być prosty, DGP musi być mechaniczne, moc turbinki zgrana z mocą wentylatorów z rekuperatora, dodatkowo jakieś przegrody czy zastawki żeby powietrze szło w 'dobrym kierunku' i się nie cofało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol N. 06.10.2003 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Również chciałem połączyć rekuperator z DGP. Zrobiłem jednak dwa oddzielne systemy, a oto powody : - z kuchni, łazienek rekuperator wyciąga zużyte powietrze, nie ma nawiewów, a te pomieszczenia chciałem mieć również ogrzewane przez DGP - nie wszystkie pomieszczenia chcę mieć równomiernie wentylowane, przykladowe porównanie sypialni z zadymionym pokojem brydżowym, natomiast wszystkie chcę mieć ogrzewane niezależnie od wentylacji - system przestaje być prosty, DGP musi być mechaniczne, moc turbinki zgrana z mocą wentylatorów z rekuperatora, dodatkowo jakieś przegrody czy zastawki żeby powietrze szło w 'dobrym kierunku' i się nie cofało ... Rozumiem, ze w kazdym pomieszczeniu masz nadmuch cieplego powietrza z kominka. Rekupuratorem wyciagasz powietrze z tzw pomieszczen brudnych jak kuchnia, lazienki a do pozostalych pomieszczen nadmuchujesz swieze powietrze. Jak to dziala, jestes zadowolony? Rozmawialem z kilkoma firmami od kominkow i zgodnie nie chca ogrzewac lazienek. Jedni to tlumaczyli wilgocia dostajaca sie do przewodow inni, ze szkoda ciepla dla lazienek i lepiej je czyms dodatkowym ogrzac. Hm o co tu chodzi? Pozdrawiam Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 07.10.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Rozumiem, ze w kazdym pomieszczeniu masz nadmuch cieplego powietrza z kominka. Rekupuratorem wyciagasz powietrze z tzw pomieszczen brudnych jak kuchnia, lazienki a do pozostalych pomieszczen nadmuchujesz swieze powietrze. Jak to dziala, jestes zadowolony? Rozmawialem z kilkoma firmami od kominkow i zgodnie nie chca ogrzewac lazienek. Jedni to tlumaczyli wilgocia dostajaca sie do przewodow inni, ze szkoda ciepla dla lazienek i lepiej je czyms dodatkowym ogrzac. Hm o co tu chodzi? Pozdrawiam Karol N. Na dziś działa tylko rekuperator, całość powinna ruszyć w ciągu 2-3 tygodni. Kominkiem będę ogrzewał tylko jedną łazienkę za to 18-to metrową. Ponadto bedzie w niej ogrzewanie podłogowe i jeden grzejnik drabinkowy do ręczników. Nie rozumiem stwierdzenia że do łazienki żal ciepła, w końcu powinno to być najcieplejsze pomieszczenie w domu. Jeśli chodzi o wilgoć to wydostawać się ona będzie wyciągiem a nie nawiewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 10.10.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Jestem na etapie projektu przed pozwoleniem na budowę.Chciałabym zainstalować ogrzewanie kominkowe i rekuperatorem?Czy możecie mi pomóc w tej sprawie?Jak z projektami?Czy możecie podać namiary na firmy zajmujące się tymi sprawami z Warszawy? Osoba jeszcze zielona w sprawach budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Ja bym rozważył rezygnację z rekuperatora. Jak kominek ma grzać non stop to po co rekuperator? Wystarczy powietrze wchodzące "przepuścić" przez kominek i po co odzyskiwać ciepło? W kominku zimne i świeże powietrze zostanie nagrzane do temp. 100 C i wystarczy je wtłoczyć do układu rozprowadzajacego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 10.10.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Ja bym rozważył rezygnację z rekuperatora. Jak kominek ma grzać non stop to po co rekuperator? Wystarczy powietrze wchodzące "przepuścić" przez kominek i po co odzyskiwać ciepło? W kominku zimne i świeże powietrze zostanie nagrzane do temp. 100 C i wystarczy je wtłoczyć do układu rozprowadzajacego. Rekuperator stosuje się po to żeby ograniczyć ~40-to procentowe straty ciepła powstające przy dobrej, prawidłowej wentylacji. Straty te nie są zależne od źródła ciepła używanego w danym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 10.10.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Pytanie do KP Czy Ty używałeś takiej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2003 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Mam pytanie do Panów, którzy ogrzewają kominkiem. Ja dogrzewam kominkiem od 4 lat. Mam zrobione rozprowadzenie po pokojach na piętrze. Ale mam problem-powietrze przepuszczone przez kominek śmierdzi jakby spalonym kurzem. Czy u Panów nie występuje takie zjawisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 27.10.2003 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Hej ! Jak tam praktycy? Januszek, Grom. Grzaliście już ciepłym powietrzem z kominka rozporowadzanym przez kanały wentylacji? Działa to to ? Też planujemy coś takiego. Ostatnio naszły mnie jednak pewne wątpliwości. Podobno żeby przekazać powietrzem 1kWh energii grzewczej trzeba przepuszczać go 100m3/h. Trochę tego powietrza musi być, by dać odpowiednią moc grzewczą... Raczej więcej niż w wentylacji. Pocieszam się, że szczególnie u nas reszta ciepła z kominka ogrzeje bezpośrednio parter (całe otwarte 80m2) a pustką na salonem grawitacyjnie dostanie się na poddasze i może będzie ciepło. Jak to jednak jest. Co mówią Wam instalatorzy, projektanci, gdy wykonujecie takie połączenie DGP z wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 24.11.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Witam, Ja planuję dogrzewać parter kratką nad kominkiem (mam otwarty salon, kuchnię i jadalnię) i dać rury grawitacyjnego DGP do łazienek (mam jedną na dole i dwie na górze). Kominek dogrzeje te pomieszczenia, w których ma być najcieplej, sporo ciepła zostanie odzyskane na reku i rozprowadzone na resztę mieszkania. DGP podobno potrafi brudzić ścianę przy wylocie i wysuszać powietrze, co moim zdaniem nie stanowi problemu w łazienkach (kafelki i wilgoć). To jest moja koncepcja , jeśli ktoś ma jakieś komentarze będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 24.11.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Włodek a nie myślałeś o tym, żeby w jakiś sposób (podobno jest kilka sposobów) ogrzewać kominkiem powietrze idące z reku, zanim zostanie rozprowadzone po pomieszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts