wg 24.11.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Myślałem, ale firma EMKA (http://www.rekuperatory.pl), która robiła mi projekt instalacji wentylacyjnej odradzała mi takie rozwiązanie. Twierdzą, że nie ma tym jak sterować i lepiej nie łączyć tych instalacji. Co prawda zakładali takie cuda u niektórych klientów ale na ich wyraźne życzenie i nie gwarantują poprawnego działania. Tak na logikę - wentylować chcę zawsze i nie będę przymykał dopływu powietrza kiedy będzie mi za gorąco. Np. chcę mieć chłodno w sypialni, ale nie chcę mieć duszno i nieświeżo w sypialni. Z drugie jednak strony, pisząc te słowa zdałem sobie sprawę, że w konfiguracji takiej, że ciepło z kominka odzyskiwane jest na rekuperatorze też nie mam jak tym sterować, jednak podgrzewanie jest zdecydowanie mniej intensywne.Wydaje mi się, że jednak najlepszy by był oddzielny system DGP. Zawszę mogę zamknąć napływ gorącego powietrza w pomieszczeniu, w którym ma być chłodniej. Co prawda i tak pośrednio podgrzewam cały dom ciepłem odzyskiwanym na reku jednak wydaje mi się, że tutaj przegrzanie jest mało prawdopodobne. Poza tym ilość gorącego powietrza z DGP może być zdecydowanie większa niż z wentylacji. Kiedy mam za zimno w jakimś pomieszczeniu musiałbym nadmiernie wentylować.Podsumowując: inne są potrzeby wentylacji a inne ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Zastanawiam się czy fachowcy z firmy EMKA są praktykami czy teoretykamiu mnie problemem nie jest za goraco lecz wręcz przeciwnie problemem jest skąd wziąc takie ilości ciepła aby ogrzać cały dom, a nie jak ochłodzić.a jak wg fachowców z EMKA reguluje się dgp?najlepiej jest zbudować dodzielne instalacje bo przecież klient za to płaci i im więcej to na pewno będzie miał super rozwiązanie.po pierwsze dgp jest systemem do dogrzewania a nie ogrzewania zasadniczego i dogrzanie powietrza wentylacyjnego jest sprawą supernatomias nie mylmy pojęć dgp i ogrzewania powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 24.11.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 wylogowało mnie to byłem ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 24.11.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Dużo jest racji w tym, co piszesz. Sama went. z reku z pewnością nie doprowadzi do przegrzania pomieszczeń. Prawdą też jest, że wydajność nadmuchu potrzebna dla wentylacji i DGP może być inna. Faktycznie też, nie zawsze się chce nagrzewać wszystkie pomieszczenia. Dla mnie zaletą takiego połączenia miałby być niższy koszt inwestycji. U nas jest taki układ pomiesczeń, że wyjdzie raczej dużo rur i potrzebna będzie turbina do DGP (większa raczej za 1000pln) A tu te same rury i wiatraki pracowałyby dla dwóch systemów - a więc część kosztów wentylacji można 'zaliczyć', jako wydatki na instalację ogrzewania. Natomiast ogrzewanie kominkiem ma takie cechy (niski koszt energii, duża bezwładność, duże ilości ciepła rozchodzące się grawitacyjnie poza wszelką kontrolą i możliwością powstrzymania), że nie skupiałem się raczej na możliwości precyzyjnego sterowania dystrybucją tego ciepła. Ważne, żeby zapewnić możliwość jego dotarcia do tych najbardziej odległych zakątków domu. Tym bardziej, że ogólnie to lubimy, gdy ciepło jest wszędzie. Będę to sobie musiał jeszcze przemyśleć i przekalkulować. Najlepiej z jakimś instalatorem od wentylacji, który łączył to już z kominkiem. Z tym z http://www.rekuperatory.pl też koniecznie. To, co piszesz o ich radach, ma się dziwnie do tej strony http://www.rekuperatory.pl/zdjeciakominek.html, gdzie piszą: Oferujemy Państwu trzy sprawdzone sposoby połączenia kominka z instalacją wentylacji mechanicznej domu jednorodzinego. Każdorazowo nasz projektant zaproponuje rozwiązanie najodpowiedniejsze dla Państwa budynku. Instalacje tego typu zostały już sprawdzone w warunkach domowych i funkcjonują doskonale. Na tej stronie piszą, że są z Wrocławia. To u mnie Ale nigdzie nie widziałem nazwy firmy EMKA. To ci sami? Gdzie Ty pytałeś wg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 24.11.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 To ci sami. Instalacja dobrze wygląda na stronie więc ją umieścili. Klient nasz pan. EMKA jest na fakturze za projekt Też mnie zdziwiła ich postawa, generalnie lepszą mają stronę niż pozostawiają wrażenie przy bezpośrednim kontakcie. Jest tam dwóch facetów - chyba wspólników, dosyć konkretnych w rozmowie. Ja trafiłem na osobę płci żeńskiej, która zajmowała się rysowaniem projektu i nie była zbyt dobrze zorientowana w temacie. Na moje pytania dlaczego tak a nie inaczej odpowiadała mniej więcej w tonie "nie wiem, ale tak mówią". Sam projekt właściwie nie jest projektem tylko ogólnym schematem - np. nie podaje konkrtetnych odległości, wysokości czerpni itp. szczegółów zostawiając je instalatorowi. Mam wrażenie, że jest on wydatkiem zbędnym, samemu można narysowac to samo na podstawie informacji zawartej na ich stronie. Nowy inwestor jest pełen obaw i zamawia projekt na wszelki wypadek. Wystarczy dobrać przepływy dla poszczególnych pomieszczeń, średnice przewodów (przynajmniej w moim projekcie) są dobrane w sposób banalny - 200 z reku, 160 główne przewody, 125 do anemostatów. Sorki, rozpisałem się trochę nie na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 24.11.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Ha! Odpisywałem na post wg i myślałem, że pod nim się znajdzie moja wypowiedź, a tu mnie Januszek uprzedził. Januszek, a na ile dogrzewa Twój dom wentylacja z kominkiem, a na ile potrzeba innego ogrzewania? My planujemy elekt. podłogówkę i dobrze by było, żeby się nie włączała za często, gdy w kominku jest nahajcowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 24.11.2003 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Ja też dopiero zauważyłem post Januszka. Januszek - czytałem wiele wypowiedzi na forum, że DGP wystarcza do ogrzewania, niektórzy narzekali że za gorąco i wysusza powietrze - stąd moje dywagacje. Regulować DGP mogę zamykając po prostu kratkę w pomieszczeniu, którego nie chcę ogrzewać. Jak Ty zrobiłeś połączenie dwóch instalacji? Dla mnie mogłoby to wyglądać tak, że rura z rekuperatora (szczelna) idzie za kominek i dopiero potem rozdziela się do poszczególnych pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 24.11.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 ...Jak Ty zrobiłeś połączenie dwóch instalacji? Dla mnie mogłoby to wyglądać tak, że rura z rekuperatora (szczelna) idzie za kominek i dopiero potem rozdziela się do poszczególnych pomieszczeń. Też to sobie tak wyobrażam. Pytanie, co będzie za tym kominkiem. Czy tylko sobie rura przejdzie i się powietrze podgrzeje? Czy trzeba ją tam zwyczajnie trochę pozawijać, żeby powietrze się dłużej nagrzewało? Czy potrzebny jest jakiś bardziej wymyślny wymiennik ciepła? Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t0mekk 28.03.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) Nie chcę zakładać nowego wątku więc wskrzeszę ten. Gościu z którym rozmawiam na temat wentylacji w moim domu (stan surowy) sugeruje rozwiązanie takie, że przy kominku (kratce wylotowej) umieści kanał zasysający powietrze i w ten sposób rozprowadzi ciepłe powietrze po domu. Co o tym sądzicie? Jak dotąd nie spotkałem się z takim pomysłem na forum. Edytowane 28 Marca 2011 przez t0mekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts