mike01 19.02.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam, Czytajac forum i koljene opinie na temat wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej sklaniam sie do zastosowania w swoim domku tej pierwszej tj mechanicznej. Kazdy niby pisze z porownac koszty budowy kominow wentylacyjnych a koszty zalozenia wentylacji mechanicznej sa zblizone tylko nigdzie nei ejst podana orientacyjan cena. W projekcie mam zalozone 4 kominy wentylacyjne(kuchnia,lazienka,kominek,kotlownia). Tak wiec 4 kominy to wydaje sie spora kasa ale... Przeciez kominy wentylacyjne mozna wybudowac tak jak kiedys sie budowal a wiec z pelnej cegly a nie wymyslnych specjalnych bloczkow kominowych. Ja wiem ze wentylacja mechaniczna ma znacznie wiecej plusow ale chcialbym to miec skalkulowane tj went.mech vs went.graw Dlatego kieruje pytanie bo nie wiem czy jest sens na etapie adaptacji projektu usuwac odrazu te kominy czy wybudowac je bo to niski koszt a ewentualnie potem zalozyc wentylacje mechaniczna a grawitacyjna pozatykac Bardzo prosze o Wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96545-koszty-kominow-wentylacyjnych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 20.02.2008 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Up Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96545-koszty-kominow-wentylacyjnych/#findComment-2303777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.02.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 4 kominy to dużo. Projekt nieprzemyślany ? Koszt komina murowanego zależy od: ceny cegły, ceny murarza nie powiem ci ani jednego, ani drugiego, bo się zmieniają. Jak ja budowałam, miałam w planie ceglany ale cegła poszła w górę tak niebotycznie a i murarz chciał za każdy komin dopłatę, więc zmieniałam na systemowe. Wyszło mi taniej. Jak jest teraz, nie wiem. A jak będzie, jak ruszysz z budową - tym bardziej nie wiem. Acha, jeszcze przed adaptacją projektu liczyłam również koszty, wyszło mi, że wentylacja grawitacyjna jest znacznie taniej. Ale miałam 2 kominy. Jak zaczęłam budowę już ta różnica nie była taka oczywista Ale ponieważ jeden komin był jednocześnie dymowym (kominek) a drugi gazowym, więc dostawienie do nich pustaków wentylacyjnych nie podniosło kosztu. te kominy musiały zostać niezależnie od rodzaju wentylacji. Teraz u ciebie- kominek musi też zostać. Kotłownia również. Czy 2 pozostałe kominy są faktycznie bytami samoistnymi, czy raczej są to pustaki wentylacyjne przy istniejących kominach? Jeżeli tak, to masz odpowiedź. Wydaje mi się, że przy wyborze typu wentylacja mechaniczna - grawitacyjna nie cena powinna decydować ale osobiste przekonanie co do walorów tej pierwszej. Ja akurat tego przekonania nie miałam... PS. Aktualny koszt pustaków wentylacyjnych masz w pierwszym lepszym składzie . Zadzwoń, powiedz, że masz komin długi na 8 m i ile będą kosztowały do niego pustaki wentylacyjne. I cześć Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96545-koszty-kominow-wentylacyjnych/#findComment-2303836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 20.02.2008 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Moze zle sprecyzowalem bo faktycznie jeden komin jest do kominka a drugi w kotlowni.Trzeci natosmiat pomiedzy lazienka i kuchnia a wiec w sumie wyszly 3 kominy. Czytam duzo na temat wentylacji i jednak zamierzajac budowac szcelny dom,dobrze ocieplony obawiam sie pozniejszych problemow majac wentylacje grawitacyjna. Dlatego chcialem porownac jak przeklada sie to na koszty a wiec budowa kominow oraz pozniej okna z wywietrznikami itp. Jesli roznica wyjdzie 5tys to przy kwocie calego domu jest to jednak pestka a komfort zupelnie inny stad moje pytanie o koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96545-koszty-kominow-wentylacyjnych/#findComment-2304263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.02.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Czyli możesz zrezygnować z jednego komina - tego pomiędzy łazienką i kuchnią (do kominka sprawa jasna, co do kotłowni to tam chyba się nie robi wentylacji mech, tylko grawitacyjną). W zależności od ilości kanałów / wysokości / wykończenia ponad dachem, koszt materiałow będzie wynosił ok. 1100 - 1500 pln za dwu kanałowy, ceglany 5 metrów wysokości wykończony klinkierem ponad dachem + robocizna. W sumie pewnie z 2500 PLN na gotowo. Jak więcej kanałów, to oczywiście drożej. Trochę tańsze będą z prefabrykowanych kształtek kominowych. Wentylacja mechaniczna z reku to koszt ok. 15 kpln, więc samymi kominami nie zaoszczędzisz. Inna sprawa że wentylacja mechaniczna ma inne zalety, za ktore chyba warto zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96545-koszty-kominow-wentylacyjnych/#findComment-2304309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts