Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czytajac forum i koljene opinie na temat wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej sklaniam sie do zastosowania w swoim domku tej pierwszej tj mechanicznej.

Kazdy niby pisze z porownac koszty budowy kominow wentylacyjnych a koszty zalozenia wentylacji mechanicznej sa zblizone tylko nigdzie nei ejst podana orientacyjan cena.

W projekcie mam zalozone 4 kominy wentylacyjne(kuchnia,lazienka,kominek,kotlownia). Tak wiec 4 kominy to wydaje sie spora kasa ale...

Przeciez kominy wentylacyjne mozna wybudowac tak jak kiedys sie budowal a wiec z pelnej cegly a nie wymyslnych specjalnych bloczkow kominowych.

Ja wiem ze wentylacja mechaniczna ma znacznie wiecej plusow ale chcialbym to miec skalkulowane tj went.mech vs went.graw :D

Dlatego kieruje pytanie bo nie wiem czy jest sens na etapie adaptacji projektu usuwac odrazu te kominy czy wybudowac je bo to niski koszt a ewentualnie potem zalozyc wentylacje mechaniczna a grawitacyjna pozatykac :)

Bardzo prosze o Wasze opinie

https://forum.murator.pl/topic/96545-koszty-kominow-wentylacyjnych/

4 kominy to dużo. Projekt nieprzemyślany ? :roll:

Koszt komina murowanego zależy od: ceny cegły, ceny murarza

nie powiem ci ani jednego, ani drugiego, bo się zmieniają.

Jak ja budowałam, miałam w planie ceglany ale cegła poszła w górę tak niebotycznie a i murarz chciał za każdy komin dopłatę, więc zmieniałam na systemowe. Wyszło mi taniej. Jak jest teraz, nie wiem. A jak będzie, jak ruszysz z budową - tym bardziej nie wiem. Acha, jeszcze przed adaptacją projektu liczyłam również koszty, wyszło mi, że wentylacja grawitacyjna jest znacznie taniej. Ale miałam 2 kominy. Jak zaczęłam budowę już ta różnica nie była taka oczywista :wink: Ale ponieważ jeden komin był jednocześnie dymowym (kominek) a drugi gazowym, więc dostawienie do nich pustaków wentylacyjnych nie podniosło kosztu. te kominy musiały zostać niezależnie od rodzaju wentylacji.

Teraz u ciebie- kominek musi też zostać. Kotłownia również. Czy 2 pozostałe kominy są faktycznie bytami samoistnymi, czy raczej są to pustaki wentylacyjne przy istniejących kominach? Jeżeli tak, to masz odpowiedź.

Wydaje mi się, że przy wyborze typu wentylacja mechaniczna - grawitacyjna nie cena powinna decydować ale osobiste przekonanie co do walorów tej pierwszej. Ja akurat tego przekonania nie miałam...

PS. Aktualny koszt pustaków wentylacyjnych masz w pierwszym lepszym składzie . Zadzwoń, powiedz, że masz komin długi na 8 m i ile będą kosztowały do niego pustaki wentylacyjne. I cześć

https://forum.murator.pl/topic/96545-koszty-kominow-wentylacyjnych/#findComment-2303836

Moze zle sprecyzowalem bo faktycznie jeden komin jest do kominka a drugi w kotlowni.

Trzeci natosmiat pomiedzy lazienka i kuchnia a wiec w sumie wyszly 3 kominy.

Czytam duzo na temat wentylacji i jednak zamierzajac budowac szcelny dom,dobrze ocieplony obawiam sie pozniejszych problemow majac wentylacje grawitacyjna.

Dlatego chcialem porownac jak przeklada sie to na koszty a wiec budowa kominow oraz pozniej okna z wywietrznikami itp.

Jesli roznica wyjdzie 5tys to przy kwocie calego domu jest to jednak pestka a komfort zupelnie inny stad moje pytanie o koszty.

https://forum.murator.pl/topic/96545-koszty-kominow-wentylacyjnych/#findComment-2304263

Czyli możesz zrezygnować z jednego komina - tego pomiędzy łazienką i kuchnią (do kominka sprawa jasna, co do kotłowni to tam chyba się nie robi wentylacji mech, tylko grawitacyjną).

W zależności od ilości kanałów / wysokości / wykończenia ponad dachem, koszt materiałow będzie wynosił ok. 1100 - 1500 pln za dwu kanałowy, ceglany 5 metrów wysokości wykończony klinkierem ponad dachem + robocizna. W sumie pewnie z 2500 PLN na gotowo. Jak więcej kanałów, to oczywiście drożej. Trochę tańsze będą z prefabrykowanych kształtek kominowych.

Wentylacja mechaniczna z reku to koszt ok. 15 kpln, więc samymi kominami nie zaoszczędzisz.

Inna sprawa że wentylacja mechaniczna ma inne zalety, za ktore chyba warto zapłacić.

https://forum.murator.pl/topic/96545-koszty-kominow-wentylacyjnych/#findComment-2304309