Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za prąd do stanu surowego

Recommended Posts

zalezy ile ekipa wody na herbatke gotowała bo taki czajni kto 2kW ;)

Wydaje mi sie,ze o ile wstepnie jakiejs taryfy nie ustalisliscie - to tylko ile sąsiad zarząda ... zakładając ze jest uczciwy to oszacuje o ile mu sie rachunki zmienily - jak nie to bedziesz stratny...

no i jeszcze zalezy czy chcesz mieć miłego, zadowolonego sąsiada czy Kargula bądź Pawlaka za płotem ;)

co do kwoty chyba nikt nie strzeli

Układ z sąsiadem masz dziwny, milej i jaśniej by było dogadać się na początku a nie wahać się po fakcie. Ja podłączałem się do sąsiada, jego działka jest niezamieszkana, gość bywał czasem i ot kosił trawę, włączał rzeczony czajnik... Umowa była taka (propozycja z mojej strony), że ja płacę cały jego rachunek za prąc w okresie od do.

Mimo takiego pozornie "niekorzystnego" układu zawsze byłem na plus zaskoczony opłatami. W "roku budowlanym" łącznie zapłaciłem rachunków na jakieś 100-150 zł. Wydawało mi się przed faktem, że wydatki na prąd podczas budowy będą znacznie wyższe.

Budowa jednak budowie nie równa. Jeśli stosowałeś np. elektryczne osuszacze (przy tynkach, wylewkach), to te koszty mogły być większe.

Pamiętaj o tym że oplaty za przyłącze budowlane są dużo większe od opłat za przyłądze domowe. Ja płacę ponad 70 zł za 2 miechy za opłaty stałe :-? , prawda że sama energia jest nieco tańsza a druga taryfa jest przez większość dnia. Nie zmienia to jednak faktu, że koszty są niewspółmiernie wyższe.

No chyba że 3 miesiące budowałeś :o .

Pozdrawiam

Karp

Korzystam z prądu z przyłącza od sasiada ( w tym siła ). W ten sposób zbudowałem stan surowy zamknięty. Teraz przyszła kolej rozliczeń Jak myslicie ile powinienem mu zapłacić. Dom ma powierzcznię 270 m

Miałem podobny układ z sąsiadem...ale jego kabel wchodził do mojej prowizorycznej skrzynki z licznikiem więc rozliczaliśmy się co do grosza. Za stan surowy zamkniety + hydraulikę w domku 125+25 wyszło mi 90 kW.

Od sierpnia do grudnia, wg licznika - dałem 50+100 zł,

Sąsiad chciał drugi rachunek dzielić bo coś tam też na tym prądzie dłubał, ale w związku z tym, że nic nie bierze za użyczenie gniazda przerwałem mu w połowie zdania :-)

Gniazdo trójfazowe, żadnych nadzwyczajnych pożeraczy prądu, stan surowy otwarty.

1000 PLN to chyba z nawiązką. jak myślicie.

To spora suma, ale wypada raczej trochę naddać, zwłaszcza że nie mówimy o zapłacie za konkretną ilość kW.

Jeśli uważasz, że to jest odpowiednia kwota, a sąsiad nic przeciwko temu nie będzie miał to daj tyle ile chcesz. Ja też musiałem "pożyczać" prądu do budowy przez kilka m-cy. Wolałem dać z nawiązką sąsiadowi niż łapowkę wykonawcy przyłącza z ramienia ZE (choc bardzo na to liczył i specjalnie stwarzał problemy).

Wypożyczenie/kupno i eksploatacja agregatu kosztuje kilkakrotnie więcej.