Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WYLICZENIE RATY KREDYTU.

ula1719501037

Recommended Posts

mamy tak:

kredyt oprocentowany wdłg zmienne stopy

oprocentowanie ulega zmianie w zalezności od zmiany stopy ref. LIBOR 3M

oprocentowanie stanowi sumę stopy ref. LIBOR 3M i marży 1,05%(stałej w całym okresie kredytowania)

Mój kredyt to 200,000 na 34 lata do stycznia rata wynosiła 734 zł a od lutego 888 zł....na pytanie skąd taka róznica bank odpowiada z powodu błędnego naliczenia przez system bankowy!!!!!! I MAM ZAWAŁ!

Oto link:

http://www.bankier.pl/fo/kredyty/components/elw/

gdzie możesz dowiedzieć się jaki był Libor 3M dla CHF np. dnia 31 grudnia 2007 r. Wynosił 2,76%. A więc twój kredyt od pierwszego kwartału 2008 ma oprocentowanie 3,81% w skali rocznej.

Oto link:

http://www.kalkulator-kredytowy.v10.pl/

gdzie możesz szybko wyliczyć raty. Po wstawieniu:

- kwota kredytu 203000.00,

- ilość miesięcznych rat 408 (34 lata razy 12 m-cy)

- oprocentowanie roczne 3.81

i kliknięciu Przelicz otrzymujesz w oknie Raty równe 888.20.

A więc bank nie kantuje Cię. Sam się kantował nie wiem jak długo w roku ubiegłym, bo nie wiem kiedy dostałaś kredyt. Wstawiłem wartość kredytu 203000 a nie 200000, bo wzięłaś kredyt we frankach a nie w złotych, więc trzeba uwzględnić tzw. spread. Z resztą - gdy się wstawi 200000 to rata wynosi 875.08 a więc niewiele mniej.

Na pocieszenie dodam, że masz dobry kredyt - w najlepszej walucie i z małą marżą stałą, więc nie narzekaj. Teraz módl się, aby frank nie poszedł w górę, bo jeśli pójdzie, to raty proporcjonalnie wzrosną. Jeśli zaś spadnie, to zyskasz.

Na pocieszenie dodam, że masz dobry kredyt - w najlepszej walucie i z małą marżą stałą, więc nie narzekaj. Teraz módl się, aby frank nie poszedł w górę, bo jeśli pójdzie, to raty proporcjonalnie wzrosną. Jeśli zaś spadnie, to zyskasz.

:o :o Co to znaczy "najlepsza waluta"?

Po co ma się modlić? Przecież, jak to jest "najlepsza waluta" to cały kredyt będzie najlepszy i wszystko będzie ok, tak?

Wiem, że kpisz, ale mimo to odpowiem.

Szwajcaria od wieków pilnuje swojej waluty, banków itd. i dlatego tam a nie gdzie indziej lokować pieniądze najbezpieczniej. I dlatego też, to nie przypadek, CHF jest najlepszą walutą dla kredytów hipotecznych w Polsce. Wskazuje na to oprocentowanie kredytów we CHF w porównaniu z oprocentowaniem w innych walutach, w tym w PLN. Ale stwierdzenie "najlepsza waluta" dla kredytu hipotecznego nie znaczy że nie trzeba się modlić o kurs złotego względem franka (przepraszam osoby wierzące, które może słusznie oburzą się, że przedmiotem modlitwy może być kurs waluty). Bo mówimy o Polsce, gdzie banki żądają spłacania hipotecznego kredytu walutowego w PLN, a nie w danej walucie, więc kurs złotego do waluty ma duże znaczenie. Sic!