Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Czy jeśli w "pasujących nam" warunkach zabudowy nie ma jednak wspomnianej budowy przyłącza gazowego (bo wczesniej ktoś po prostu o to nie wnioskował, nie chciał po prostu gazu, a my byśmy chcieli) a w okolicy jest gaz, to czy występując o pozwolenie na budowę na podstawie obecnych WZ mogę załozyć ogrzewanie gazem i robienie odpowiedniego przyłącza, czy muszę się starać o nowe WZ w których będzie wzmianka o budowie przyłącza gazowego?

https://forum.murator.pl/topic/96555-warunki-zabudowy-a-pozwolenie-na-budow%C4%99/

WZ, odnoszące sie do budowy/rozbudowy Wazego budynku nie są tu istotne, mogą pozostać w obecnej formie.

O ile się nic od zeszłego roku nie zmieniło, to na przyłącze gazowe potrzebna jest oddzielna decyzja o warunkach zabudowy, ktorą "załatwia się" w firmie która to przyłącze robi, później ta firma, w Waszym imieniu występuje o pozwolenie na budowe przyłącza.

Firma, ktora przyłączała do mojego budynku gaz, przeprowadziła "papierologie" sprawnie i szybko - o mapki itp. nie musiałam się martwić, ani też o projekt przyłącza. W decyzji o warunkach zabudowy ( remont i rozbudowa budynku), o ktorą się starałam, jest wzmianka tylko o istnieniu przyłączy (ogólnie), nie ma mowy o zamierzonym ogrzewaniu gazem.

Myslę, że należy się zwrócić do firmy "władającej gazem" na Waszym terenie i od nich dowiecie się jak to załatwić.

Zyczę powodzenia i pozdrawiam!

Ewelina T.

https://forum.murator.pl/topic/96555-warunki-zabudowy-a-pozwolenie-na-budow%C4%99/#findComment-2302294