Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przerabiam dom z 1880roku

Gość Piotr Bujak

Recommended Posts

Gość Piotr Bujak

przerabiam dom z 1880roku

dom z cegly w polowie podpiwniczony

mury maja 60 cm

kilka lat temu zrobilem podcinke

wykopalem podlogi i wylalem nowe (z izolacjami etc)

wymienilem okna

teraz zaczela sie budowa

zdjeto dach

dobudowano scianki kolankowe i zwiazano dom (wieniec)

dobudowalem nowe fundamenty (ławe) i na nich postawilem slupy

zbrojone z cegly

na calosci wlasnie buduje nowe pietro, poddasze i strych.

ile mnie to wyniesie powiem jak skoncze

na razie sie pytam kto cos takiego robil???

i ile on zaplacil za wsio...

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja remontuję dom z 1850, ale nie na taką skalę.

Chętnie dowiedziałbym się kilku szczegółów:

1. Ta podcinka to pewnie przeciw podciąganiu kapilarnemu, podkładałeś folię, czy coś innego (ja zrobiłem iniekcję krystaliczną między piwnicą a parterem, tańsza ale raczej znacznie mniej skuteczna)

2. Izolacja pozioma między piwnicą a parterem była spowodowana koniecznością szybkiego zamieszkania w tym domu - zależało mi na suchym mieszkaniu - chyba się udało osiągnąć cel zrzucając na 5 miesiecy tynki - obecnie zrobione są renowacyjne lekkie (Sanova). Natomiast pozostaje problem odwilgocenia piwnicy - myślę że osiągnę to przede wszystkim drenażem i izolacją pionową fundamentu (choć na pewno swoje zrobi kotłownia - kocioł na groszek węglowy i nowa wentylacja piwnicy) - może w przyszłości na miejscu ceglanej podłogi w piwnicy zrobię wylewkę. Czy planujesz zrobić drenaż - mam podobną sytuację, tj. dom tylko częściowo podpiwniczony i ostrzegano mnie, że jeśli przy podpiwniczeniu zrobię drenaż, to może on zdestabilizować grunt pod niepodpiwniczoną przybudówką.

3. Miałeś może tony podsypki pod podłogami parteru nad piwnicą? A jeśli tak to zostawiłeś ją, czy też wybrałeś całość i zrobiłeś wylewki?

Ja mam kolebkowe sklepienia piwnicy o głębokich pachach i po stwierdzeniu suchości podsypki na nich zrezygnowałem z wybierania (jakieś 70 m3 dobrze ubitej mieszaniny piachu, elementów ceramicznych i wapna), ostatecznie wybrałem tylko pomiędzy legarami (pod nowe dałem izolację przeciwwilgociową, a miedzy legary wełnę), a nastepnie położyłem z powrotem starą podłogę.

4. Domu nie mogę rozbudowywać, bo znajduje się pod ochroną konserwatorską - jedyne co bym zmienił to ganek, ale na tyle to chyba konserwator pozwoli, bo obecny to koszmar z lat 80-tych (jak przed każdym blokiem :cry: :cry: :cry: :cry: )

Życzę wytrwałości

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam. Ja remontowałem dom z 1906 roku. Przeprowadziłem remont kapitalny nowy dach, okna, wszystkie ściany wewnętrzne skułem do cegły, podłogę zerwałem. Dom nie posiada piwnicy ale pod podłogą były tony podsypki, którą usunąłem dałem wylewkę dwie warstwy styropianu, ogrzewanie podłogowe i płytki. Mury były na dwie cegły ze szczeliną wewnątrz, ociepliłem je od wewnątrz (aby nie psuć widoku cegły na zewnątrz) wełną a na nią dałem rigips, sufity podobnie. Dom mimo swojego wieku ma wysokie pomieszczenia po położeniu wełny i rigipsu na sufit pozostało 2.6m. Aktualnie zabieram się za poddasze zamontowałem 10 okien dachowych i ocieplam wełną do poddaszy. Przebieg całego remontu domu mam sfotografowany aktualnie posiadam ponad 300zdjęć.

• 3 months później...
Gość luterq

No to mój to normalnie nówka sztuka 1938, ale rok temu był pewnie w najgorszym stanie, pare lat lała się do niego woda przez dziurawy dach a teraz już się całkiem przyjemnie mieszka... ściany 60cm 260m2 bez poiwnicy i poddasza, trzeba koniecznie ocieplić bo kocioł Vailanta 28kW prostuje komin jak mrozy przyszły ;)

Pozdrawiam

No to jest nas trochę, remontujących stare chałupki.

Moja jest zdecydowanie przedwojenna, niestety nie znalezlismy do tej pory wyrytego roku. Przełożyliśmy dachówkę (karpiówka, akurat proboszcz sasiedniej wsi zakładał nowy dach na kościele, to nam odsprzedał). Roboty jeszcze na 5 lat, na wiosnę zabieramy się za instalacje, podłogi itd.

Wojszczep, pls umiesć kilka zdjątek Twojego domku, chciałabym zobaczyć jak poradziłeś sobie z takim ogromem pracy

To nie jestes sam :), ja tez mam bojowe zadanie, dom z kamienia z 1200 roku! ciekawe ile remontow przeszedl, teraz go czeka kolejny, plakac mi sie chce ilekroc go widze, boje sie, ze cos zchrzanie, dach mamy zrobiony, hm to jzu cos... Zycze szybkiego remontu o najmniejszych kosztach.

Annait, chyba jesteś rekordzistą jeśli chodzi o wiek remontowanego domu. Ja remontuję mazurską chałupę mającą około 100 lat i czasami mam dosyć, ale się nie poddam bo miejsce jest urocze.

Pozdrawiam wszystkich remontujących

Annait, chylę czoła...

niedawno wróciłam z Anglii, piękne domki z kamienia tam maja! I mieszkają w nich, a jakże, kilkusetletnie, dobrze utrzymane, są droższe od tych 'nowszych' - 100-letnie domy to tam norma.

Pytanie do właścicieli przedwojennych ceglaków: w jakim stanie jest u was cegła? Czy macie jakies kruszace się ubytki w scianach zewnetrznych? Co z tym robicie?

Pozdrawiam,

Ja zakupiłem dom przedwojenny. Góra (poddasze użytkowe) jest wyremontowana (rygipsy, izolacja, nowy dach). Na moich barkach spoczywa remont dołu i piwnicy.

Jeżeli chodzi o cegłę to OK. Jedynie tynki trzymają się na słowo honoru, ale myślę że dam radę. Jeszcze trochę widać wilgoci w jednym z pokoi na dole, ale mam nadzieję, że ocielpnie usunie ten mankament.

:wink:

Pozdrawiam,

MZ.

Ja również remontuję stary dom. Dom ma dwie czesci: mieszkalna (w ktorej mieszka babcia) i czesc w ktorej trzymano zwierzeta. Ja remontuje na razie ta druga czesc. :) Podlalismy nowe fundamenty pod calym domem. Zerwalismy stara podloge i na wiosne bedziemy ja wylewac. Ale zastanawiamy sie nad ogrzewaniem podlogowym wodnym. Chcemy ocieplic sciany od zewnatrz styropianem 10 a wewnatrz polorzyc tynki. Ale nie wiem czy 10 cm styropianu wystarczy bo sciany sa cienki w tej czesci domu (24 cm - tylko dwie cegly). Nie ma zadnych przestrzeni powietrznych itp. Czy ktoś wie moze czy to sie oplaca robic??? :(

Ja również remontuję stary dom.

Gratulacje.

Czytałem, że Stary Dom ma Duszę, chyba coś w tym jest. :)

A po takim remoncie i przywróceniu go do życia odpłaci się swoim nowym właścicielom.

... od zewnatrz styropianem 10 a wewnatrz polożyc tynki. Ale nie wiem czy 10 cm styropianu wystarczy bo sciany sa cienkie w tej czesci domu (24 cm )

Mieszkasz w ciepłych klimatycznie (III strefa) stronach powinno byc OK, ale jak dasz 12cm to będziesz miała spokojną głowę, a koszt inwestycji niewiele wzrośnie. Dawaj 12 cm i luz. :)

• 4 weeks później...
Mimo wszystko dam styropian 10 (bo juz go kupilismy :-)). Ale zdecydowalismy sie na dobudowanie scianki od srodka. Zmniejszy sie nam pomieszczenie ale za to sciany beda rowne (teraz maja wiecej zalomow niz prostych odcinkow). Poza tym pomieszczenie jest na tyle duze ze mozna je troche zmniejszyc (35m2). Moze jakos to nam wyjdzie... :-? I dom bedzie mial dusze...

• 2 weeks później...
Gość Piotr Bujak

Ludzie !!!

Już prawie kończe!!!

Będą fotki i odpowiedzi co i jak robiłem...

Na razie jak było i jak jest.

http://www.bujakpiotr.republika.pl/images/stary.jpg

http://www.bujakpiotr.republika.pl/images/nowy.jpg

:roll:

Moze nie podobny? :wink:

Ale powaznie to nadal ten sam dom

Gość Piotr Bujak
Ja remontuję dom z 1850, ale nie na taką skalę.

Chętnie dowiedziałbym się kilku szczegółów:

1. Ta podcinka to pewnie przeciw podciąganiu kapilarnemu, podkładałeś folię, czy coś innego (ja zrobiłem iniekcję krystaliczną między piwnicą a parterem, tańsza ale raczej znacznie mniej skuteczna)

ad.1. Piłą do drzewa leciałem cały dom w koło i w poprzek. Oczywiscie na raty. W szczeline wsuwałem pape i co 3 metry cegły wentylacyjne.

2. Izolacja pozioma między piwnicą a parterem była spowodowana koniecznością szybkiego zamieszkania w tym domu - zależało mi na suchym mieszkaniu - chyba się udało osiągnąć cel zrzucając na 5 miesiecy tynki - obecnie zrobione są renowacyjne lekkie (Sanova). Natomiast pozostaje problem odwilgocenia piwnicy - myślę że osiągnę to przede wszystkim drenażem i izolacją pionową fundamentu (choć na pewno swoje zrobi kotłownia - kocioł na groszek węglowy i nowa wentylacja piwnicy) - może w przyszłości na miejscu ceglanej podłogi w piwnicy zrobię wylewkę. Czy planujesz zrobić drenaż - mam podobną sytuację, tj. dom tylko częściowo podpiwniczony i ostrzegano mnie, że jeśli przy podpiwniczeniu zrobię drenaż, to może on zdestabilizować grunt pod niepodpiwniczoną przybudówką.

Ad.2. Drenaż terenu zrobiony - piwnica jest sucha. Ale nad nią jeszcze popracuje. Duzo wentylacji.

3. Miałeś może tony podsypki pod podłogami parteru nad piwnicą? A jeśli tak to zostawiłeś ją, czy też wybrałeś całość i zrobiłeś wylewki?

Ja mam kolebkowe sklepienia piwnicy o głębokich pachach i po stwierdzeniu suchości podsypki na nich zrezygnowałem z wybierania (jakieś 70 m3 dobrze ubitej mieszaniny piachu, elementów ceramicznych i wapna), ostatecznie wybrałem tylko pomiędzy legarami (pod nowe dałem izolację przeciwwilgociową, a miedzy legary wełnę), a nastepnie położyłem z powrotem starą podłogę.

Ad.3 Tam gdzie nie było piwnicy - wybrane na 60cm - prawie do dna fundamentów i na nowo wylane warstwy betonu, styropian folia i beton - moze kolejnosc inna (fachowcy pomagali). Piwnica u mnie tez miala takie sklepienie ale z gory wybralem ile moglem i zalalem jk inne.

4. Domu nie mogę rozbudowywać, bo znajduje się pod ochroną konserwatorską - jedyne co bym zmienił to ganek, ale na tyle to chyba konserwator pozwoli, bo obecny to koszmar z lat 80-tych (jak przed każdym blokiem :cry: :cry: :cry: :cry: )

A ja rozbudowalem - vide fotki...

Życzę wytrwałości

Dzieki - Walcze