Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przerabiam dom z 1880roku

Gość Piotr Bujak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Założę dziennik.

Jak zacznę, bo sporo będzie do opowiedzenia... :roll:

Niby jest...

Niby stoi....

Ale tak naprawdę, to trzeba zrobić wszystko. Same ramki zostaną...

Ta buda ma swoje 107 lat, a może i więcej?

Adam M.

Mój dziennik to o remoncie..., chyba jednak... niebardzo. :oops: :wink: :D

Dziękuję Adamie. Najgorsze jest to, że remont trwa i trwa. Przyczyna jest, jak pewnie się domyslasz bardzo prozaiczna...

Ma to jednak i dobre strony. Mamy czas zastanowić się nad koncepcją pewnych, drobnych zmian by wy lo lepiej i wygodniej.

podziwiam ale mam glupie pytanko z tego co sie orjetuje domki ktore skonczyly setke musza a razcej powinny byc zabytkami wiec do remontu takliego domku potrzeba jakis innych papierkow jakis nadzur zabytkow czy jakies tam inne ustrojstwo jaki to u was jest jak to z waszymi zabytkami ?

Jak jest stara dzielnica ruderek, że oczy bolą od patrzenia na nie - to się je wyburza a nie konserwuje.

Tak "poległ" prawie cały "Stary Sosnowiec"

Wiek wcale nie decyduje o nadzorze konserwatorskim. Na szczęście u mnie tak jest.

Adam M.

podziwiam ale mam glupie pytanko z tego co sie orjetuje domki ktore skonczyly setke musza a razcej powinny byc zabytkami wiec do remontu takliego domku potrzeba jakis innych papierkow jakis nadzur zabytkow czy jakies tam inne ustrojstwo jaki to u was jest jak to z waszymi zabytkami ?

Najpierw jest w spisie, później w rejestrze i tu konserwator czuwa :roll:

Czasami pilnuje tylko zewnątrz 8)

• 4 months później...
Witam

Lada godzina zacznę generalny remont chałupy 2 piętrowej, takiej, co w 1900 roku już jest na mapach...

Obiecuję fotki i opisy co i jak robiłem.

Zamierzam wydusić z niego tyle energooszczędności i samowystarczalności, ile tylko mi się uda.

Pozdrawiam Adam M.

I jak wyglądaja postępy w remoncie domu ?

Pozdrawiam

Adamie,m uszę w tym roku skończyć. Niby tak niewiele zostało, a jednak tak dużo... :wink: :evil: :o :D

Adamie,

Przebudowa kominka, wybudowanie trzonu kuchennego z piecem chlebowym, ułożenie kilkunastu m2 podłogi, wymurowanie 2 ścianek w wiatrołapie (coś w rodzaju szaf), przeniesienie termy el. na górę i zamontowanie paneli słonecznych oraz zbiornika, wyłożenie tarasu kamieniem, obłożenie cokołu kamieniem, dokończenie tynkowania zewnetrznego, przebudowa pomieszczenia sauny, adaptacja obory na pokoje gościnne :) łącznie z ogrzewaniem, węzłami sanitarnymi, ocieplenie dachu obory i jeszcze trochę. :)

Pozdrawiam