aceria 27.08.2003 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Witam wszystkich!Mam pytanie do osób, które mają dom z Ytonga a dach pokryty dachówką ceramiczną - czy nie zaczynają wam pękać ściany?Jestem na etapie więźby, mam zamiar położyć dachówkę ceramiczną, ale dowiedziałam się, że znajomi znajomych, którzy od 10 lat mają dom zbudowany w tej technologii mają problem ze ścianami. Otóż zaczęły one pękać pod ciężarem dachówki. Z kolei cieśle powiedzieli, że widzieli inny taki dom, który już po 3 latach zaczął się"rozłazić" a do tego jeszcze, że nigdy nie kładli dachówki ceramicznej na ściany z Ytonga.Przyznam, że trochę mnie to przeraziło.Jakie wy macie doświadczenia?Mam nadzieję, że mnie uspokoicie a jeśli nie, to że będę mieć czas na zmianę dachu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 27.08.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Ja mam też takiego majstra, który powiedział, że na ścianach z YTONGa dachówki ceramicznej to by nie położył, ale uważam, że jest to bzdura. Trzeba tylko pamiętać o jednym- zrobić solidne wieńce i solidne słupki do śrub podtrzymujących murłatę. P.S. Ja mam ścianę ceramiczną grubości 30 cm i też usłyszałem od niego, żeby ze względu na duży ciężar nie dawać deskowania dachu, jeśli chcę dachówkę, ale uważam, że prawdziwą przyczyną takiego stwierdzenia jest większy zakres prac z pełnym deskowaniem, niż tylko z folią pod dachówką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 27.08.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Mam dom zbudowany z Ytonga i dachówki ceramiczne - jak na razie nie mam takich problemów. Dachówka została położona jakiś rok temu. Mamy dobrze zazbrojone wieńce oraz słupki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 28.08.2003 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Na ścianach z Ytonga mam dachówkę cementową (też nie lekka) i drugi rok nic się nie dzieje.Mój kierownik budowy też początkowo bał się Ytonga, ale tylko dlatego, że nie znał dokładnie tej technologii i dokładnych parametrów materiału. Przyznał się do tego od razu. To starszy człowiek, ale z ogromnym doświadczeniem. Poczytał, zainteresował się bliżej i obawy mu przeszły. Jeżeli ściany domku jednorodzinnego miałyby pękać pod ciężarem dachówki, to przecież bloki 3-4-ro piętrowe powinny się rozpadać jeszcze w trakcie budowy.Nie chciałem używać tego słowa, ale muszę: Pękanie ścian z Ytonga (z innego BK też) - dlatego, że są z Ytonga - pod ciężarem dachówki to BZDURA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 29.08.2003 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 O jeju . Mam nadzieje że to bzdura. Mam już postawiony dom z Ytonga 40 Za 2 tygodnie mam zamiar kłaść dachówkę cementową. Może zrezygnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 29.08.2003 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 A zadam pytanie - jaki ma zwiazek sciana i jej ewentualna slabosc z utrzymaniem dachu ? Dach trzyma sie na wiezbie ktora z kolei utrzymuje sie na wiencach i slupkach. Sciany moga byc dowolnie slabe a dach bedzie sie trzymal wlasnie na wiencach i slupkach zelbetowych. No chyba ze ktos chce tak jak to widzialem niedawno kotwic murlaty w ytongu (zgroza) bez wykonywania wienca.... A pozniej bedzie sie dziwil ze sciany pekaja a dach sie rozjezdza i bedzie narzekal na ytong.. Za taka glupote powinno sie wsadzac do wiezienia. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aceria 30.08.2003 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Bardzo wam dziękuję za zdecydowane wypowiedzi - wynika z nich, że ci znajomi znajomych mieli po prostu za słabą konstrukcję dachu. U mnie wieńce są bardzo solidne - kierownik budowy sam z siebie dodał jeszcze kilka słupków na wzmocnienie, więc wszystko wskazuje na to, że dom się nie rozejdzie. pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts