Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong a dachówka ceramiczna

aceria

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam pytanie do osób, które mają dom z Ytonga a dach pokryty dachówką ceramiczną - czy nie zaczynają wam pękać ściany?

Jestem na etapie więźby, mam zamiar położyć dachówkę ceramiczną, ale dowiedziałam się, że znajomi znajomych, którzy od 10 lat mają dom zbudowany w tej technologii mają problem ze ścianami. Otóż zaczęły one pękać pod ciężarem dachówki. Z kolei cieśle powiedzieli, że widzieli inny taki dom, który już po 3 latach zaczął się"rozłazić" a do tego jeszcze, że nigdy nie kładli dachówki ceramicznej na ściany z Ytonga.

Przyznam, że trochę mnie to przeraziło.

Jakie wy macie doświadczenia?

Mam nadzieję, że mnie uspokoicie a jeśli nie, to że będę mieć czas na zmianę dachu.

pozdrawiam

Ja mam też takiego majstra, który powiedział, że na ścianach z YTONGa dachówki ceramicznej to by nie położył, ale uważam, że jest to bzdura. Trzeba tylko pamiętać o jednym- zrobić solidne wieńce i solidne słupki do śrub podtrzymujących murłatę.

P.S. Ja mam ścianę ceramiczną grubości 30 cm i też usłyszałem od niego, żeby ze względu na duży ciężar nie dawać deskowania dachu, jeśli chcę dachówkę, ale uważam, że prawdziwą przyczyną takiego stwierdzenia jest większy zakres prac z pełnym deskowaniem, niż tylko z folią pod dachówką... :wink:

Na ścianach z Ytonga mam dachówkę cementową (też nie lekka) i drugi rok nic się nie dzieje.

Mój kierownik budowy też początkowo bał się Ytonga, ale tylko dlatego, że nie znał dokładnie tej technologii i dokładnych parametrów materiału. Przyznał się do tego od razu. To starszy człowiek, ale z ogromnym doświadczeniem. Poczytał, zainteresował się bliżej i obawy mu przeszły.

Jeżeli ściany domku jednorodzinnego miałyby pękać pod ciężarem dachówki, to przecież bloki 3-4-ro piętrowe powinny się rozpadać jeszcze w trakcie budowy.

Nie chciałem używać tego słowa, ale muszę: Pękanie ścian z Ytonga (z innego BK też) - dlatego, że są z Ytonga - pod ciężarem dachówki to BZDURA.

A zadam pytanie - jaki ma zwiazek sciana i jej ewentualna slabosc z utrzymaniem dachu ? Dach trzyma sie na wiezbie ktora z kolei utrzymuje sie na wiencach i slupkach. Sciany moga byc dowolnie slabe a dach bedzie sie trzymal wlasnie na wiencach i slupkach zelbetowych. No chyba ze ktos chce tak jak to widzialem niedawno kotwic murlaty w ytongu (zgroza) bez wykonywania wienca.... A pozniej bedzie sie dziwil ze sciany pekaja a dach sie rozjezdza i bedzie narzekal na ytong.. Za taka glupote powinno sie wsadzac do wiezienia.

D.

Bardzo wam dziękuję za zdecydowane wypowiedzi - wynika z nich, że ci znajomi znajomych mieli po prostu za słabą konstrukcję dachu.

U mnie wieńce są bardzo solidne - kierownik budowy sam z siebie dodał jeszcze kilka słupków na wzmocnienie, więc wszystko wskazuje na to, że dom się nie rozejdzie.

pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz