bardzobardzo 19.02.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam . Zwracam się z pytaniem czy możliwa jest zmiana obowiązujących linii rozgraniczających w miejscowym planie , które obecnie mają 25m bez procedury zmiany planu. Na naszej ulicy ma być projektowana nawierzchnia wraz z chodnikami, obecny plan przewiduje 25m w liniach rozgraniczających, w ich granicy stoją budynki mieszkalne. Ulica ma zabudowę nieregularną. Mieszkańcy zwracali się do władz miasta z wnioskiem o zwężenie, uzyskując informacje , ze bez procedury zmiany planu która może trwać 5 lat jest to niemożliwe. Projektowanie a późniejsze wykonanie nawierzchni przy obowiązujących parametrach powodowałoby wyburzenie kilku domów i każdy z mieszkańców straciłby ok 2-5 arów działki. Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieją inne możliwości poza zmianą planu umożliwiające zwężenie linii rozgraniczających. Ustawy, przepisy itp mile widziane. Jak z tego wybrnąć ,aby możliwe było przeprowadzenie inwestycji ze zmianą szerokości linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 19.02.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Nie ma takiej możliwościnie piszesz jaka to droga, w planie powinna być określona klasa drogi. 25 m w liniach rozgraniczających to dla drogi klasy G (główna), skrzyżowania min co 500 m na ter. zabudowanym, 800 (chyba) poza ter zab. i sporo ograniczeń,poczytaj rozporządzenie ministra transportu i gospodarki morskiej w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie a co do odległości zabudowy od dróg: USTAWA z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznychArt. 43. 1. Obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej: Lp. Rodzaj drogi W terenie zabudowy/Poza terenem zabudowy1 Autostrada 30 m / 50 m2 Droga ekspresowa 20 m / 40 m3 Droga ogólnodostępna: a) krajowa 10 m / 25 m b) wojewódzka, powiatowa 8 m / 20 m c) gminna 6 m / 15 m od wszystkiego można próbować odstępstw, ale o tym decyduje zarządcą drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bardzobardzo 19.02.2008 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Serdeczne dzięki. Chodzi mi o ulicę lokalną w sieci dróg gminnych , która ma łączyć się z projektowaną obwodnicą. Myślę, że mogło dojść do pomyłki w parametrach drogi , miały już miejsce takie wypadki, pierwszą decyzję o warunkach zabudowy też dostaliśmy z błędem . Na decyzji widnieje jako - ul.xxx- ulica lokalna w sieci dróg gminnych. Znalazłam w rozporządzeniu L- lokalna, G- główna a takiego połączenia GL nie ma. Sama już nie wiem jaka to droga. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 19.02.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 przeczytaj co jest w ustaleniach tego planu /ogólne i szczegółowe/, GL na pewno nie ma, może to będzie podstawa do zaskarżenia planu a może to jest teren węzła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bardzobardzo 19.02.2008 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Teren węzła absolutnie nie. Mam nawet mapę z geodezji i nic takiego tam nie ma. Jest to ulica przy której stoją budynki jednorodzinne a na jej początku jest najzwyklejsze w świecie skrzyżowanie . Może doszło do pomyłki przy podawaniu parametrów ,zamiast dla drogi lokalnej podano dla głównej. Plan został sporządzony w latach 70 od tamtej pory do dziś nikt się nim nie interesował. Mieszkańcy przyjęli plan po wygaśnięciu wcześniejszego planu bez zmian bo byli przekonani, że chodzi o ulicę lokalną, tak jak jest napisane na decyzji, na parametry nie zwracali uwagi. Bardzo bym chciała aby był to błąd, który jakoś można poprawić bez zmiany planu. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 19.02.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 plan z 70lat wygasł i Rada przystąpiła do nowego planu, nie robi się tego przypadkowo i bezmyślnie bo to duże koszty i długo trwa więc coś chyba było na rzeczy z tą ulicą Z którego roku jest ten obowiązujący plan? obejmuje też Waszą mieszkaniówkę? piszesz że masz decyzję wz, a jak jest plan to nie wydaje się decyzji I na mapie z geodezji nie będziesz mieć rysunku planu, może jednak zobacz ten plan i daj znać, bo jak dla mnie to za mało szczegółów żeby coś Ci poradzić i fantastycznie się nazywasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bardzobardzo 19.02.2008 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Plan wygasł i nikt nie zgłaszał zastrzeżeń do nowego więc automatycznie został przerysowany. Obowiązujący plan jest chyba z 2000 lub 1999, wz otrzymałam w 2002r przy obowiązującym planie. Wszystko ładnie, pięknie, budowa itp. Teraz dopiero wyszedł ten problem z drogą. Pierwsze warunki jakie otrzymałam miały błąd, ktoś w urzędzie pomylił naszą ulicę z sąsiednią. Teraz na obowiązujących warunkach ulica widniej jak pisałam powyżej. Nikt z mieszkańców się tym nie przejmował i nie kwestionował , bo wszyscy chcieli mieć ulicę lokalną taką jak widnieje w decyzji o warunkach a dalej w planie. Ja widziałam te 25m przy budowie ogrodzenia i wtedy napisaliśmy wniosek o zwężenie . Miała być komisja itp. minęły 2 lata , nic się nie działo. W ubiegłym roku miasto przeznaczyło środki na wykonanie projektu naszej ulicy. Dzisiaj się dowiedziałam o tym co pisałam wyżej. Mogą zrobić dokumentację przy 25m liniach, albo trzeba składać wniosek o zmianę planu i czekać ok 5 lat przy przychylnym wniosku komisji. Na mapie w geodezji a raczej w architekturze u nas to wszystko jest raczej poplątane jest mapa , na którą panie z urzędu mówią plan zagospodarowania przestrzennego, dlatego tak piszę. Te 25m linie spowodują sytuację, że powstanie droga bez mieszkańców. Kilka domów w ostrej granicy, następne z chodnikiem pod oknem. Nasz jest dość daleko od tej ulicy ok 20m, jednak staram się myśleć jak pozostali. Po przestudiowaniu decyzji o warunkach znalazłam tą nieścisłość o której pisałam wyżej. W następnym tygodniu idę do urzędu i szukam punktu zaczepienia. Może ja piszę chaotycznie, ale i tak posiadam dużą wiedzę w tym temacie, geodeci już się dawno pogubili na naszej ulicy . bardzobardzo to od tego, że koniecznie chcę obalenia tych 25m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts