bobiczek 15.03.2002 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Słyszałem że sosna ma dużo żywicy i pchają się robale.Zaś świerk podobno bardzo się krzywi (już na pile, a na budynku ponoć strasznie.)Sprzedawca sosny stwierdził że górale proponują tylko świerk bo innego nie mają.Góral mówi że sosna nie odżywiczana przez parę lat póki jeszcze rośnie , nie nadaje się , a ta świeżo cięta puszcza żywicy jak miodu w ulu.Mam dylemat, bo to ostatki drzewa zimowego i trzeba podejmować decyzję w ciągu tygodnia.Po drodze był jeszcze modrzew, sprzedający mówił że jest super nawet bez impregnacji,(potwierdzili w tartaku gdzie nie mieli modrzewia) ale za to podobno nie jest drzewem konstrukcyjnym.Jak to się wszystko ma do drewna K27, martwić się czy brać to co najtańszeNajdroższy oczywiście modrzew (700zł kubik bez faktury).Kto ma dobre i gorsze doświadczenia niech da znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 15.03.2002 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Na więźbę zdecydowanie lepszy jest świerk niż sosna (dużo sztywniejszy). Ze skręcaniem może być problem, ale poczytaj w archiwum wątek bodajże "więżba dachowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 15.03.2002 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Mam nieco inne doświadczenia. Krokwie, jętki, murłaty mam z sosny, łaty z jodły (lub zamiennie mogły być ze świerku). Takie były zalecenia rzemieślnika, który to potem scalał.Więźba postawiona w październiku ub. roku, natychmiast pokryta folią i dachówką, przez zimę (do teraz) przewiew na poddaszu.Zero wypaczania, zero pocenia się, etc. Drewno impregnowane ciśnieniowo, sprowadziłem z okolic Kielc, oferta, dostawa - wszystko załatwione faksem i telefonicznie. Jakość bardzo dobra (ocena rzemieślnika), cena niższa niż w okolicy (małopolskie).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 15.03.2002 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Mi cieśle kazali zamówić na więźbę jodłę. Podobno jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monias 15.03.2002 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Czy można prosić o namiary tej firmy z kieleckiego,która ma drewno suszone komorowo?A jakie mają ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 15.03.2002 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Monika150, poszperaj w Internecie pod http://www.tartakolczyk.com.plDrewno nie było suszone, lecz impregnowane w autoklawie. Ceny dostaniesz na stronie www, a poza tym się potarguj.Co do efektu końcowego - jestem bardzo zadowolony ( ale to też zasługa cieśli)Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 15.03.2002 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Przepraszam, teraz sprawdziłem, że cen nie ma na stronie tartaku. Pozostaje fax lub e-mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 16.03.2002 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 17.03.2002 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2002 Skunksie.Wysłałem Ci priv i Gregowi też a teraz czekam na odpowiedź.Pilnie mi mówcie co z tym drzewem , bo się ćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 04.07.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 No i co jest lepsze świerk czy sosna?? O odnowienie tematu prosi mnie mój kolega który stoi przed dylematem zakupu proponują mu swierk a na sosne trzeba poczekać a fachowcy stoją na budowie i jak nie będzie roboty to pojadą do Irlandii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 04.07.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Rozrzut właściwości w/w gatunków drewna jest na tyle duży że nie da się odpowiedzieć na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamafilipa 04.07.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 nam cieśla poradził sosnę, ponoć w świerku jest jakaś choroba. Ale może to lokalne, póki co nie znam się nie mam zdania, liczę, że wie co mówi. pozdrawiam, mamafilipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muddy 04.07.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 nam cieśla poradził sosnę, ponoć w świerku jest jakaś choroba. Ale może to lokalne, póki co nie znam się nie mam zdania, liczę, że wie co mówi. pozdrawiam, mamafilipa Nie wiem o jakiej chorobie gość mógł mówić, faktem jest jednak, że sporo drewna świerkowego (zwłaszcza w Polsce Pd.), pochodzi z wiatrołomów ze Słowacji i nie jest najlepszej jakości (kornik mocno się dobrał do niego). Ja kupiłem jodłę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 04.07.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 mam na myśli drewno z zachodniopomorskich lasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 04.07.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 No to rzeczywiście problem macie , a topola to nie łaska ? robala tam nie znajdziecie. Brać jakie jest, a nie sobie sami problemy stwarzacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 05.07.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 tak też powiedziałem koledze nie chce mi się włazić na strych aby sprawdzić jakie ja ma drewno. Ale przyznam że jak kupowałem swoją więźbe to się nie zastanawiałem. Dałem wymiary do tartaku i przywieżli na budowę poszło na dach i 5 rok jest OK. Wiem że mam drewno iglaste.Chyba sam sobie odpowiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.07.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 A dlaczego odpuściliscie modrzew? Że drogo? No, drogo, ale jaka trwałość! Chałupa się rozwali, a modrzew zostanie!A poważnie: czy sosna, czy świerk, praktycznie bez różnicy. Świerk ma mniejsze sęki i można "odpuścić" na przekrojach, które - sosnowe - projektanci zwiększają ze względu właśnie na sęki. Ale to za zgodą kierownika budowy.A krzywienie nie zależy od gatunku, tylko od tego gdzie i jak drzewo rosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.07.2007 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Dla tego kto nie poszedł do woja to tylko sekwoja, Dla tego kto w obłokach buja to tylko tuja, Dla tego kto głośno ćwierka to ze świerka, Dla tego, którego żona zazdrosna to tylko sosna, Dla tego, którego żona podła to tylko jodła, Dla tego kto z wszystkiego bimba to tylko limba, Dla tego, którego po przepiciu palą trzewia to tylko z modrzewia! Na więźbę drewno iglaste i to wszystko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.07.2007 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Warto upowszechnić tą wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 07.07.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Dla tego kto nie poszedł do woja to tylko sekwoja, ....................... Na więźbę drewno iglaste i to wszystko. Pozdrawiam. I wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts