Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przepust (przejazd) przez row

pai

Recommended Posts

Posiadam dzialke przy drodze powiatowej, niestety jedyny dojazd prowadzi przez row miedzy dzialka i droga. Row jak row nic nadzwyczajnego, wody w nim brak, grunt jest raczej suchy. W WZiZT, ktore otrzymalem z gminy jest "z grubsza" okreslone jak ma wygladac wjazd na dzialke ujmujac w to przepust (rura fi30-40cm, min. dlugosc przepustu, glebokosc posadowienia rury etc)

Stad pytanie jak od strony technicznej: jak ma to wygladac, aby przez ten przepust mogl wjechac ciezki sprzet (koparka, kamaz z piachem grucha z betonem itd) Sama rura obsypana piachem, zwirem czy "grubszym" zwirem? Wykonczac na gotowo przed budowa jest raczej bez sensu?

A od strony prawnej: czy potrzebny jest projekt na wjazd / przepust do przedlozenia w starostwie powiatowych? Czy po prostu zakopac rure i zapomniec o problemie.

Niestety z doswiadczen sasiadow miejscu nie moge skorzystac gdyz jeszcze nikt nie zaczal sie budowac w tym miejscu.

Pozdrawiam

adam

Do mnie na działkę wjeżdza się po takim przepuście. Jest to betonowa rura, ułozona z kilku gotowych form dostępnych chyba w każdej wytwórni betonu, o łącznej dł. ok 5m. Całość zalana jeszcze od góry betonem.

Drugi rok jeździ po tym ciężki sprzęt budowlany, ale całość siadła nie więcej niż 2-3cm.

U mnie niedawno wykopali takie przepusty, nawet niewiedziałem, że to mam na przejeździe :-))) Były to rury betonowe średn. ok 70 cm, dł. 1 m., grubość ścianki jakieś 7 do 10 cm. Nie były obsypane żwirem ani przykryte betonem. Ot po prostu było na tym troche żużlu, gruzu, a głównie ziemia. Jeździły po tym do mnie na budowę Tatry ze żwirem i piachem i kilka razy TIR z naczepą z cięższymi materiałami.

...i wytrzymało!!! :wink:

od strony formalnej to juz nie jest tak różowo, istotne jest jak jest ten rów sklasyfikowany, jeżeli jako zwykly rów drenażowy to nie powinno byc większych problemów ale jeżeli jako ciek wodny to będziesz się musial uzbroic w cierpliwość i trochę pieniędzy.

W obu przypadkach musisz zrobić projekt a dodatkowo w drugim przypadku z racji że przepust zostanie sklasyfikowany jak wodna budowla bedziesz musial zrobic operat wodno - prawny zakońcvzony rozprawą wodno - prawną (cos na ksztalt rozprawy sądowej). Ja to przeszedlem i duzo móglbym pisac ... dowiedz sie przede wszystkim o status tego rowu, brak wody o niczym nie świadczy, w moim też nie ma wody

W moim przypadku wraz z wzizt dostałam postanowienie Zarządu Dróg o warunkach wykonania zjazdu na drogę powiatową. Projekt zagospodarowania działki był wykonany wg. określonych w postanowieniu warunków. Ponadto byłam zobowiązana do wykonania projektu zjazdu i uzgodnienia go z Zarządcą oraz projektu zmiany organizacji ruchu w związkuz budową zjazdu (opiniowany w Powiatowej Policji) oraz uzyskanie postanowienia Zarządcy Drogi o zajęciu pasa drogowego (odpłatne).

W praktyce - koparka wykopała rów, wtoczyliśmy tam rurę stalową o średnicy ok. 50cm koparka zasypała, nawierzch przyszło 10 t tzw. klińca (rozplanowane w miarę równo, ale na oko)

Wytrzymuje nawet TIR'a z naczepą.

Dzieki za dotychczasowe info. Zrobilo sie troche bardziej klarownie, ale widac nie obejdzie sie bez wizyty w gminie / ZDP w sprawie wyjasnienia groznie brzmiacego operatu (mam nadzieje, ze nie jestem uzytkownikiem akwenu wodnego).

Spytam jeszcze laicko: co to jest ten "kliniec"? , czym to ugryzc

Pozdrawiam adam