Artc 27.08.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Pomóżcie! Muszęwymienić ściankę kolankową w moim domu letniskowym, przy okazji wymiany więźby. Stara została wykonana bardzo źle tzn. z pojedynczych cegieł (ma szerokość 12 cm, i widać gołym okiem że się "rozeszła" na boki. Chce żeby wymurowali mi ją z pustaków, ale nie wiem jak należałoby wykonać kotwy łączące murłatę. Miejscowi "fachowcy" różnie radzą co zrobić. Czekam na informację od prawdziwych fachowców. No i żebym nie musiała rozwalać całego stropu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.08.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Pomóżcie! Muszęwymienić ściankę kolankową w moim domu letniskowym, przy okazji wymiany więźby. Stara została wykonana bardzo źle tzn. z pojedynczych cegieł (ma szerokość 12 cm, i widać gołym okiem że się "rozeszła" na boki. Chce żeby wymurowali mi ją z pustaków, ale nie wiem jak należałoby wykonać kotwy łączące murłatę. Miejscowi "fachowcy" różnie radzą co zrobić. Czekam na informację od prawdziwych fachowców. No i żebym nie musiała rozwalać całego stropu. Pozdrawiam. W numerze 09/2003 Muratora na str. 108 jest dużo istotnych informacji na temat ścianek kolankowych (zobacz streszczenie numeru ). Na odległość trudno Ci doradzić bez znajomosci konstrukcji Twojego domu. Musisz chyba jedna zaufać miejscowym fachowcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 27.08.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Po wymurowaniu nowej ścianki kolankowej, wylej na niej mały wieniec (10-15 cm) w którym zamocujesz kotwy do murłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.08.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Po wymurowaniu nowej ścianki kolankowej, wylej na niej mały wieniec (10-15 cm) w którym zamocujesz kotwy do murłaty Nie byłbym taki pewien, czy to jest dobre rozwiązanie. Jeżeli wieniec, to powinien on być zrobiony wokół całego budynku - dla dachu kopertowego to wyjdze, gorzej z dachem dwuspadowuym. W innych wypadkach zakotwienie murłat powinno siegać wieńca stropu i najlepiej żeby było umieszczone w żelbetowych słupkach. Dobrze jest to pokazane w wyżej wymienionym artykule w Muratorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artc 29.08.2003 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Dziekuję za podpowiedzi.Ale jest jeden problem.Czytałam artykuł w Muratorze 9/03, ale jak mówiłam jest to dom stary.Zwalę starą ściankę kolankową. Wymuruję nową i zrobię co np. 2m słupki żelbetowe. Tylko że wszędzie pisze że powinny być zakotwione w więńcu.A jak mam to zrobić. Zastanawiam się czy można np. przykręcić do stropu w miejscu słupków kątowniki z przyspawanymi prętami twożącymi potem żelbetowe słupki. Bo jak wyleję słupki z pretami to i tak nie będe miała ścianki związanej za bardzo ze stropem. Co myślicie na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.08.2003 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Dziekuję za podpowiedzi. Ale jest jeden problem. Czytałam artykuł w Muratorze 9/03, ale jak mówiłam jest to dom stary. Zwalę starą ściankę kolankową. Wymuruję nową i zrobię co np. 2m słupki żelbetowe. Tylko że wszędzie pisze że powinny być zakotwione w więńcu. A jak mam to zrobić. Zastanawiam się czy można np. przykręcić do stropu w miejscu słupków kątowniki z przyspawanymi prętami twożącymi potem żelbetowe słupki. Bo jak wyleję słupki z pretami to i tak nie będe miała ścianki związanej za bardzo ze stropem. Co myślicie na to? Doskonale wiem, że Twój dom jest remontowany. Musisz w miarę możliwosci dobrze zakotwić murłaty do wieńca stropowego. Nie znam konstrukcji Twojego domu, dlatego nie jestem w stanie podać Ci szczegółowego rozwiązania. Od tego jak to dobrze zrobisz zalezy to, czy podczas silniejszej wichury dach Twojego domu nie wyladuje na działce sąsiada. Połącz wiedzę, którą wyczytałaś w Muratorze z tym co mówią Ci fachowcy i podejmnij właściwą decyzję - w końcu to ma być Twój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts